Zprostředkovatel Kuciakovy vraždy dostal patnáctiletý trest. Původní dohodu soud odmítl

Události: První pravomocný rozsudek za Kuciakovu vraždu (zdroj: ČT24)

Slovenský soud schválil dohodu o vině a trestu pro zprostředkovatel vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka. Na jejím základě by si měl Zoltán Andruskó, který spolupracoval s policií, odpykat ve vězení 15 let. Proti původnímu návrhu dohody s trestem vězení na deset let měl soud výhrady, kritizoval, že tato výše není spravedlivá. Andruskó se záhy s prokurátorem dohodl na vyšším trestu. Zbylé čtyři obviněné čeká standardní soudní líčení v lednu.

Pondělní rozhodování soudu o dohodě o vině a trestu se protáhlo kvůli tomu, že původně navržený desetiletý trest označila předsedkyně senátu soudu Pamela Záleská za nízký.

„Soud zastává názor, že (původní) dohoda v předloženém znění je spravedlivá jen pro obviněného. Obviněný Zoltán Andruskó zobchodoval lidský život, tedy prodal hodnotu, kterou trestní zákon vysoce chrání. Následně obviněný zobchodoval i trest,“ řekla Záleská a dodala, že žádný trest nemůže napravit způsobenou smrt.

„Soud má svým rozhodnutím usilovat o spravedlnost nejen pro obviněného, ale pro všechny procesní strany, pro spravedlnost pro společnost, pro spravedlnost v právu,“ prohlásila Záleská. Soud ovšem nebyl proti použití institutu mimořádného snížení trestu.

Prokurátor v reakci upozornil, že Andruskó dobrovolně poskytl informace o vraždě Kuciaka, při které byla zastřelena i reportérova přítelkyně Martina Kušnírová, ale také o jiných trestných činech.

Soud líčení na zhruba hodinu přerušil, aby umožnil Andruskóovi poradit se s advokátkou o nových podmínkách dohody. Záleská ještě předtím řekla, že za spravedlivý by soud považoval trest ve výši 15 let.

Andruskó následně vyjádřil souhlas s novou verzí dohody zahrnující patnáctiletý trest, který pak potvrdil i soud. Andruskó je tak prvním pravomocně odsouzeným v případě Kuciakovy vraždy.  

„Výhodný“ trest. Muž ale čelí stíhání i v jiných kauzách

Navzdory zpřísnění je soudem schválená dohoda pro Andruskóa výhodná, řekl prokurátor Vladimír Turan, který se spolupracujícím obviněným dohodl během pondělního líčení přísnější verzi trestu. „Byl odsouzen pod zákonnou trestní sazbu, kterou trestní zákon za běžných podmínek připouští,“ upozornil Turan.

Podle něj prokuratura původně pro Andruskóa navrhovala desetiletý trest, neboť muž čelí stíhání také v dalších kauzách. Podle slovenských medií je Andruskó podezřelý v daňové kauze a také z přípravy vražd dvou elitních prokurátorů a advokáta Daniela Lipšice. „Vím, že ten (desetiletý) trest se jevil jako nepřiměřeně nízký. Bylo to všechno v rámci zákona. Nemohli jsme mu ukládat takový trest, který by nám poté znemožnil další spolupráci s ním,“ přiblížil Turan.

Kuciakův bratr Jozef ovšem označil trest pro Andruskóa za nízký. „10 let za všechno to zlo, co způsobil, bylo velmi, velmi málo. 15 let je velmi málo. Nemůžeme vyhrát, protože to, co jsme ztratili, nám již nic nevrátí,“ napsal na sociální síti. Vyjádřil nicméně spokojenost s tím, že první pachatel byl potrestán.

Právní zástupce matky zastřelené Kušnírové Roman Kvasnica řekl, že pro rodiče zavražděného dítěte není dostatečný žádný trest. Za „milé překvapení“ označil postoj soudu, který původně navrhovaný trest pro Andruskóa označil za nespravedlivě nízký.

Podle Andruskóovy advokátky Lívie Kňažíkové byl její klient nesouhlasem soudu s původním návrhem překvapen. Klienta ale nebylo potřeba příliš přemlouvat, aby s vyšším trestem souhlasil, dodala.

Objednavatelem je podle vyšetřovatelů Kočner

Podle vyšetřovatelů si Kuciakovu vraždu objednal Marian Kočner, o jehož kontroverzních podnikatelských aktivitách investigativní reportér psal. Další z obviněných Alena Zsuzsová objednávku podle dostupných informací předala Andruskóovi, který najal bývalého vyšetřovatele Tomáše Szabóa a bývalého vojáka Miroslava Marčeka.

Policie původně jako vraha označila Szabóa, později se ke střelbě ale přiznal Marček. Ten dříve v případu vystupoval jako vrahův řidič.

Prokurátor řekl, že Zsuzsová slíbila Andruskóovi za zprostředkování vraždy odpuštění dluhu ve výši 20 tisíc eur (510 tisíc korun) a odměnu dalších 50 tisíc eur (1,28 milionu korun), z níž Andruskó vyplatil nájemné vrahy.

Hlavní líčení s Kočnerem, Marčekem, Szabóem a Zsuzsovou v případu vraždy Kuciaka a Kušnírové začne v lednu. Tato čtveřice před necelými dvěma týdny odmítla při předběžném projednání obžaloby u soudu možnost uzavřít s prokurátorem dohodu o vině a trestu. V líčení se zmíněnou čtveřicí by Andruskó měl vypovídat jako svědek.

Dvojnásobná vražda vyústila na Slovensku v politickou krizi a v odchod Roberta Fica z funkce premiéra.