TÉMA

Úřad speciální prokuratury

Slovenský ústavní soud potvrdil zrušení elitního útvaru prokuratury

Slovenský ústavní soud ve středu zrušil jen malou část z balíku změn v trestním právu, které letos v únoru schválil parlament. U soudu obstál kromě jiného zánik elitního útvaru prokuratury (ÚSP), dále snížení trestních sazeb za korupci, majetkovou či hospodářskou kriminalitu i zkrácení promlčecích dob trestných činů. Vyplývá to z vyjádření předsedy soudu Ivana Fiačana na tiskové konferenci. Nová právní úprava se tak bude vztahovat také na kriminální případy, které soudy nestihly dosud pravomocně uzavřít.
3. 7. 2024Aktualizováno3. 7. 2024, 20:57|

Loňský rok přinesl Ficovi návrat do funkce premiéra. Kroky jeho vlády provází kritika

Slovenského premiéra Roberta Fica označují jeho odpůrci za populistu a demagoga, což on sám odmítá. V čele slovenské vlády stál před rokem 2018 celkem deset let a zdálo se, že jeho pozice je neotřesitelná. Jeho strana Smer–SD vyhrála čtvery parlamentní volby za sebou. V březnu 2018 však musel Fico opustit post předsedy vlády po vraždě novináře Jána Kuciaka, která vyvolala na Slovensku politickou krizi. V čele slovenské vlády opět stanul loni v říjnu. Ve středu se stal terčem atentátu, jeho zdravotní stav je vážný.
15. 5. 2024|

Ficova vláda osekává pravomoci elitního policejního protikorupčního útvaru

Současná slovenská vláda zavádí další kontroverzní změnu ve slovenských bezpečnostních složkách. Elitní útvar NAKA ztratí pravomoci v případech úplatkářství a organizovaného zločinu. Doteď se zabýval vážnými kauzami, včetně těch, v nichž figurovali politici. Nově by měl většinu věcí předávat krajským složkám policie. Podle kritiků to oslabí boj s korupcí, vláda ale tvrdí, že ho to naopak zefektivní.
14. 5. 2024|

Slovenská speciální prokuratura obvinila Haščáka z korupce

Žalobce končícího elitního útvaru prokuratury na Slovensku podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka a další čtyři osoby z korupce a z dalších trestných činů. Prokuratura, která o obvinění pěti lidí informovala, zveřejnila jen iniciály stíhaných.
19. 3. 2024|

Slovenský ústavní soud potvrdil pozastavení novely trestního zákona

Slovenský ústavní soud ve čtvrtek potvrdil, že ve středu pozastavil platnost novely trestního zákoníku i několika dalších změn v trestním právu, nikoliv ovšem rozhodnutí sněmovny o zrušení Úřadu speciální prokuratury (ÚSP), informovala mluvčí soudu Martina Ferencová. O verdiktu už ve středu psala některá slovenská média. Vládní návrh změn zákonů ohledně trestního práva dříve kritizovaly instituce Evropské unie a například i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Ta podobně jako poslanci opozičních stran nechala novelu přezkoumat ústavnímu soudu.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 15:56|

Změny v trestním právu vracejí Slovensko ze středověku do moderní Evropy, řekl ministr Susko

Podle slovenského ministra spravedlnosti Borise Suska vracejí změny v trestním právu včetně zrušení Úřadu speciální prokuratury (ÚSP), které ve čtvrtek schválil tamější parlament, Slovensko ze středověku do moderní Evropy. Předlohu, jež kromě jiného zpravidla snižuje trestní sazby za korupci a hospodářskou kriminalitu a zkracuje promlčecí lhůty u některých závažných trestných činů, kritizovaly opoziční strany, prezidentka Zuzana Čaputová a také evropské instituce.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 20:12|

Slovenský parlament odhlasoval sporné změny v justici. Elitní speciální prokuratura skončí

Slovenská sněmovna schválila značné změny v trestním právu včetně zrušení elitního Úřadu speciální prokuratury. Vládní koalice prosadila až na výjimky snížení trestních sazeb za korupci či hospodářskou kriminalitu i zkrácení promlčecích lhůt některých trestných činů. Poslanci absolvovali zhruba čtyři sta hlasování v souvislosti s pozměňovacími návrhy, které předložili hlavně opoziční poslanci. Vláda téměř všechny návrhy odmítla. Chystané změny v justici kritizovaly i evropské instituce. Ve slovenských městech ve čtvrtek pokračovaly protivládní protesty.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 22:16|

„Vylezte, zbabělci.“ Před slovenským parlamentem se sešel protest proti změnám v trestním právu

Přímo před budovu parlamentu svolala slovenská opozice další z demonstrací proti návrhu vlády premiéra Roberta Fica na výrazné změny v trestním právu. Reforma má snížit trestní sazby za korupci či hospodářskou kriminalitu, dále zkrátit promlčecí lhůty trestních činů či zrušit elitní útvar prokuratury (ÚSP). Návrh kritizuje slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a evropské instituce.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 22:27|

Slováci v desítkách měst demonstrovali proti Ficovým změnám v justici. Rodiče Kuciaka sklidili aplaus

Ve třicítce slovenských měst se ve čtvrtek v podvečer znovu konaly protivládní demonstrace. Protestující odmítají chystané změny v trestním právu, které kritizovaly i evropské instituce včetně Evropského parlamentu. V Bratislavě, kde protesty začaly už na začátku prosince, lidé znovu zaplnili velké náměstí v centru města. Potlesku se dostalo rodičům zavražděného novináře Jána Kuciaka, kteří se protestu účastnili.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 20:21|

Slováci opět protestovali proti změnám v justici. Kontroverzní novelu parlament projedná zrychleně

Na Slovensku pokračovaly opoziční a občanské protesty proti vládním návrhům na změny v trestním právu. Ve čtvrtek se demonstrace konaly ve dvacítce slovenských měst, Slováci ale demonstrovali například i v Brně, Praze, Paříži nebo Krakově. Demonstrantům vadí především snaha kabinetu premiéra Roberta Fica zrušit Úřad speciální prokuratury. Obávají se, že Ficova reforma soudnictví ztíží potírání korupce v zemi. Slovenská sněmovna přitom hlasy vládní většiny rozhodla, že navrhované změny projedná ve zrychleném hlasování.
25. 1. 2024|

Slovensko by mohlo přijít o část evropských peněz. Jourová kritizuje Ficovu snahu oslabit prokuraturu

Slovensko musí zaručit nezávislost státních zástupců na politice a jejich schopnost vést stíhání i v kauzách, ve kterých figurují vysocí politici. Agentuře AFP to řekla eurokomisařka Věra Jourová, která kritizovala navrhované zrušení slovenského Úřadu speciální prokuratury (ÚSP). Krok je součástí změn trestního práva, které prosazuje vláda premiéra Roberta Fica. V souvislosti s těmito úpravami by Bratislava mohla přijít o čerpání peněz z unijních fondů, varovala Jourová.
22. 1. 2024|

Hrozí, že stát rezignuje na ochranu občanů, varovala Čaputová. V řadě slovenských měst se protestovalo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v parlamentním projevu ostře kritizovala současnou vládní koalici za její pokusy o změny v justici včetně zrušení elitního Úřadu speciální prokuratury (ÚSP). Navrhované změny v trestním právu umožní ukládat podmíněné tresty i za nejzávažnější případy ekonomické kriminality, varovala zákonodárce Čaputová. Argumenty vlády na jednání sněmovny o změnách ve zrychleném řízení podle ní neobstojí. Podle premiéra Roberta Fica Čaputová nevystoupila v parlamentu jako hlava státu, ale jako mluvčí opozice. V řadě slovenských měst se navečer konaly další protivládní protesty.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 22:09|

Protivládní protesty na Slovensku sílí. Do ulic znovu vyšli lidé odmítající zrušení speciální prokuratury

Nespokojení obyvatelé Slovenska znovu vyšli do ulic demonstrovat proti nové vládě. Shromáždění zorganizovaly opoziční strany v reakci na návrh kabinetu premiéra Roberta Fica změnit trestní zákoník a také zrušit elitní útvar prokuratury, který se zabývá kauzami z doby předchozího vládnutí Ficovy strany Smer–SD. Zatímco minulý týden byla demonstrace jen v Bratislavě, na úterý už opozice svolala protesty také do několika dalších větších měst v zemi.
12. 12. 2023|

Ficova vláda navrhla razantní změny v justici. Elitní složku prokuratury čeká zánik

Nová slovenská vláda premiéra Roberta Fica schválila návrh zrušit elitní složku prokuratury, která dohlíží na vyšetřování nejzávažnějších kriminálních případů a také korupčních kauz předchozího vládnutí Ficovy strany Smer – sociálna demokracia. Úřad speciální prokuratury (ÚSP) by měl zaniknout už v polovině příštího roku. Podle Fica přispěl k porušování lidských práv. Evropská komise v reakci na to vyzvala Slovensko, aby upustilo od těchto změn bez důkladného uvážení.
6. 12. 2023|