Slováci opět protestovali proti změnám v justici. Kontroverzní novelu parlament projedná zrychleně

Protivládní protesty na Slovensku (zdroj: ČT24)

Na Slovensku pokračovaly opoziční a občanské protesty proti vládním návrhům na změny v trestním právu. Ve čtvrtek se demonstrace konaly ve dvacítce slovenských měst, Slováci ale demonstrovali například i v Brně, Praze, Paříži nebo Krakově. Demonstrantům vadí především snaha kabinetu premiéra Roberta Fica zrušit Úřad speciální prokuratury. Obávají se, že Ficova reforma soudnictví ztíží potírání korupce v zemi. Slovenská sněmovna přitom hlasy vládní většiny rozhodla, že navrhované změny projedná ve zrychleném hlasování.

Organizátoři tentokrát svolali protesty do více než dvou desítek měst po celé zemi, v Bratislavě přišli demonstranti už na šestý protivládní protest. Na zaplněném náměstí SNP v centru slovenské metropole lidé například skandovali hesla proti Ficovi i proti předsedovi parlamentu a prezidentskému kandidátovi Peterovi Pellegrinimu.

Na demonstraci v Brně, které se zúčastnili hlavně studenti a mladí lidé, zaznělo, že spravedlnost na Slovensku je v ohrožení, stejně jako nezávislé instituce. „Slovensko bojuje o zachování právního státu a demokratického směřování,“ řekl první řečník Tadeáš Múdry. Připomněl vzepětí slovenské společnosti po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky v roce 2018, které vedlo k pádu tehdejší Ficovy vlády.

Nyní je Fico znovu u moci a je zapotřebí opět protestovat, uvedl Múdry, podle kterého slovenský premiér v mezičase zhrubl a jeho rétorika se přiblížila extremistům a konspirátorům.

Zrychlené projednání kontroverzní novely

Slovenská sněmovna ve čtvrtek hlasy vládních poslanců vyhověla žádosti kabinetu premiéra Roberta Fica, aby kontroverzní změny v trestním právu projednala zrychleně. Následně vládní většina hlasováním rozhodla, že rozprava o samotném materiálu v prvním čtení, které pak začalo po poledni, bude omezena na 20 hodin. Kvůli předchozím obstrukcím opozice, která dlouhými vystoupeními prodlužovala jednání sněmovny, vládě nevyšel původní plán zrušit Úřad speciální prokuratury (ÚSP) už k polovině ledna.

Zrušení úřadu je součástí balíku změn navrhovaných Ficovým kabinetem. Premiér po kritice oznámil, že vládní koalice je připravena předlohu při jednání sněmovny upravit, na její podstatě a na zrušení prokuratury ale trvá.

Jednání o materiálu ve zrychleném režimu, tedy bez nutnosti dodržet obvyklé lhůty, už kritizovala Evropská komise i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Omezení parlamentní diskuse prezidentka označila za neomluvitelné upřednostnění vlastního zájmu před ústavními principy a veřejným zájmem.

Proti samotným změnám ve slovenském trestním právu, které počítají kromě jiného se snížením trestů za korupci či ekonomickou kriminalitu a také se zkrácením promlčecí lhůty trestných činů, se už v prosinci postavil Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). Kritickou rezoluci vůči Slovensku minulý týden schválil Evropský parlament.

Slovenská vláda zdůvodňuje snahu zrušit ÚSP jeho údajnou podjatostí. Tvrdí rovněž, že trestní sazby chce snížit na evropskou úroveň; odborníci i Čaputová tyto důvody zpochybnili. Podle opozice, jež od prosince svolává protivládní demonstrace, je cílem změn dosáhnout beztrestnosti pro stíhané lidi, kteří jsou spjati s nynějšími vládními stranami. V případě schválení vládního návrhu by již podle dostupných informací nebylo možné kvůli promlčení pokračovat ve stíhání v řadě případů a v dalších pravomocně neukončených kauzách by zase viníci mohli vyváznout od soudu s podmínkou i v případě, že stávající právní úprava předpokládá uložení dlouholetého trestu vězení.

ÚSP, který je elitním útvarem slovenské prokuratury a který funguje zhruba dvacet let, vykonává dozor také nad vyšetřováním různých kauz z doby předchozího vládnutí Ficovy strany Smer-sociálna demokracia. V nich byly v předchozích více než třech letech obviněny, obžalovány nebo odsouzeny desítky lidí. Smer-SD již čtyřnásobného premiéra Fica se vrátil k moci po předčasných volbách z konce loňského září.

„Ztratil zábrany,“ hodnotí Ficovy kroky Šimečka

„Zdá se, že ztratili všechny zábrany. Chtějí protlačit promafiánský balíček bez ohledu na cokoliv. Umlčeli opozici,“ řekl předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko Michal Šimečka k rozhodnutí vládní koalice, že parlament bude jednat o balíčku změn v trestním právu zrychleně a zkrátí rozpravu v prvním čtení. Podle něj vládní koalice svými způsoby připomíná praktiky někdejšího slovenského premiéra Vladimíra Mečiara.

„Zanedlouho zažijeme největší amnestii v historii. Stačí, že novela trestního zákoníku bude platit jeden den, a už nikdy to nebude možné vrátit,“ doplnil na společné tiskové konferenci tří opozičních stran předseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík.

Podle zásad slovenského trestního práva platí, že pokud od spáchání trestného činu do odsouzení obžalovaného dojde ke změnám trestního zákoníku, soud je povinen uložit trest podle toho ustanovení, které je pro pachatele příznivější. Zároveň musí posoudit, zda je skutek nadále trestným činem.

Fico obhajoval rozhodnutí sněmovny zkrátit rozpravu v prvním čtení. „Nám opozice nemůže určovat tempo. My musíme určovat, co je důležité, kdy o tom budeme jednat a kdy o tom budeme rozhodovat,“ řekl.