Čaputová chce vetovat vládní návrh zrušení speciální prokuratury a změny trestních kodexů

Brífink slovenské prezidentky Zuzany Čaputové k plánům vlády zrušit elitní složku prokuratury (zdroj: ČT24)

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová bude vetovat vládní návrh změny trestních kodexů. Na tiskové konferenci řekla, že nevylučuje ani podnět k Ústavnímu soudu, pokud by ji poslanci přehlasovali. Nelíbí se jí, že návrh počítá se zrušením elitního Úřadu speciální prokuratury (ÚŠP) a se snížením trestů kromě jiného za korupci. Vláda ho navíc schválila v urychleném řízení bez odborné diskuse. premiér Robert Fico uvedl, že udělá všechno pro to, aby zásadní změny v trestním systému byly schválené do konce letošního roku.

„Zrušení Úřadu speciální prokuratury představuje výraznou změnu fungujícího schématu orgánů na prosazování spravedlnosti,“ řekla Čaputová. „Samotná rada prokurátorů však tvrdí, že tento krok by vedl k oslabení boje proti závažné organizované kriminalitě a korupci.“

Rada odmítá, aby k tak zásadním úpravám trestního práva docházelo skrytým způsobem – tedy ve zrychleném řízení.

Prezidentka připomněla také vyjádření některých vládních politiků, kteří se netají nelibostí k šéfovi ÚŠP a některým prokurátorům. Připomněla, že tento postoj přímo citují jako jeden z důvodů ke zrušení tohoto orgánu. „Tento krok se jeví jako účelový a nepřípustný personální zásah ze strany politické moci,“ řekla.

Další změnou má být i oslabení ochrany oznamovatelů korupce a odebrání právní ochrany policistům. „Jenom proto, aby byla odňata ochrana konkrétním vyšetřovatelům,“ vysvětluje si krok Čaputová.

„Navíc by se zákonem měla zrušit i už vydaná rozhodnutí v individuálních věcech, což představuje v právním státě retroaktivní a nelegitimní zásah do již nabytých práv,“ připomněla. Pozastavila se také nad tím, že ztráta ochrany lidí, kteří oznámí trestnou činnost, povede k tomu, že se budou bát a nenahlásí ji.

„Předložený návrh představuje zásadní změny v oblasti trestního práva, které se mají odehrát bezdůvodně rychlým způsobem, bez dostatečné odborné přípravy a bez komunikace s laickou a odbornou veřejností. Argumenty, které vládní koalice ke zkrácenému legislativnímu procesu uvádí, takovýto postup podle mého přesvědčení neodůvodňují,“ řekla prezidentka.

Zavádět tak závažné změny je podle ní v rozporu s principy právního státu. Připomněla, že i Evropská komise vyzvala vládu, aby nepokračovala bez důkladného zvážení a konzultace se zainteresovanými stranami.

Fico chce dodržet termín

Fico v reakci na vyjádření Čaputové uvedl, že s partnery v koalici vyvine maximální úsilí ke schválení příslušných změn podle plánu do konce letošního roku. V prohlášení vlády ministerský předseda nařkl hlavu státu z toho, že se postavila na stranu šéfa ÚŠP Daniela Lipšice, který podle něj bytostně nenávidí politiky současné vládní koalice a nese „plnou odpovědnost za masivní manipulace trestního řízení z politických důvodů“ v uplynulých více než třech letech, kdy byl Smer–SD v opozici.

„ÚŠP selhal na celé čáře a z garanta zákonnosti v exponovaných kauzách se stal vykonavatelem zvráceného politického cíle – zlikvidovat tehdejší opozici prostředky trestního práva s otřesnými důsledky – až po úmrtí některých obviněných. Za daných okolností není možné jiné řešení než zrušení ÚŠP a přesun agendy tohoto specializovaného útvaru na krajské a okresní prokuratury,“ uvedl Fico.

Demonstrace proti vládě

Ve čtvrtek se v ulicích Bratislavy na popud opozičních stran shromáždili protestující proti Ficově vládě. Přišli vyjádřit nesouhlas s reformou trestních pravidel, kterou kritizovala Čaputová. Dav lidí skandoval hesla „Dost bylo Fica“, „Ostuda“ či „Toto vám neprojde“. Šlo o první velký protivládní protest od říjnového jmenování nynějšího Ficova kabinetu.