Ficova vláda osekává pravomoci elitního policejního protikorupčního útvaru

Události: NAKA nebude nadále vyšetřovat vážné kauzy (zdroj: ČT24)

Současná slovenská vláda zavádí další kontroverzní změnu ve slovenských bezpečnostních složkách. Elitní útvar NAKA ztratí pravomoci v případech úplatkářství a organizovaného zločinu. Doteď se zabýval vážnými kauzami, včetně těch, v nichž figurovali politici. Nově by měl většinu věcí předávat krajským složkám policie. Podle kritiků to oslabí boj s korupcí, vláda ale tvrdí, že ho to naopak zefektivní.

„NAKA a vícero specializovaných útvarů musí projít zefektivněním, protože nepracují efektivně,“ tvrdí ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.

Elitní útvar nově nemá detailně vyšetřovat drogové zločiny, extremismus nebo korupci. Kriminální agenturu by mohla navíc opustit víc než polovina členů. Podle bývalého šéfa NAKA Ľubomíra Daňka to může oslabit schopnost útvaru bojovat s korupcí. „Některým vyšetřovatelům nemusí být umožněné, aby dále vyšetřovali, a budou přeřazeni na nějaké základní útvary. To je spíš moje obava, ale nechci spekulovat,“ prohlásil.

Vedení sboru tvrdí, že přesunutým policistům bude chtít ponechat i jejich případy. Útvar NAKA označilo za přezaměstnaný úřad s nepřehlednou činností. „Výsledkem reorganizace bude posílení vyšetřování hlavně na krajských a okresních ředitelstvích policejního sboru. Tedy tam, kde se řeší nejvíc případů, které se dotýkají běžných lidí,“ prohlásilo prezidium policejního sboru.

Pochyby o úspoře

Vláda dále prohlašuje, že změny přinesou úspory, což ale také doprovází značné pochybnosti. „Platový rozdíl krajského vyšetřovatele a vyšetřovatele NAKA nebyl skoro žádný, anebo i nulový,“ řekl Daňko. Řadu případů podle něj mohou změny prodloužit, ale i zablokovat. Mají platit od června, ministerstvo je ale ještě nemá za definitivní.

Podle zveřejněných dokumentů bude NAKA většinu odhalených případů předávat dál. Dokončit bude moct prakticky jen kauzy mezinárodního přesahu, třeba podvody s eurofondy.

Vláda premiéra Roberta Fica nechala již v březnu zrušit také elitní útvar prokuratury ÚSP, který se zabýval hlavně případy organizovaného zločinu. Policie ve spolupráci s ÚSP začala vyšetřovat různé kauzy z doby předchozího vládnutí strany Smer–SD, jíž je Fico předsedou. V případech byly obviněny nebo odsouzeny desítky lidí.