Slovenský soud uznal bývalého elitního prokurátora vinným v další kauze

Slovenský soud první instance uznal bývalého šéfa již zrušeného elitního Úřadu speciální prokuratury (ÚSP) Dušana Kováčika vinným i v jeho druhé korupční kauze. Informují o tom tamní média. Osmiletý trest vězení, ke kterému byl Kováčik odsouzen předloni kromě jiného za převzetí úplatku v jiném případu, mu ale soud nyní nezpřísnil. Rozsudek není pravomocný, obhajoba ohlásila odvolání k nejvyššímu soudu. Kováčik je nyní na svobodě, protože výkon trestu vězení mu letos v srpnu přerušil svým rozhodnutím slovenský ministr spravedlnosti Boris Susko.

V nejnovější kauze byl Kováčik obžalován z toho, že v roce 2016 vzal jako elitní prokurátor úplatek padesát tisíc eur (v přepočtu zhruba 1,25 milionu korun) za to, že bude blokovat stíhání ve dvou případech. Kováčik vinu odmítl.

„Provedeným dokazováním bylo dostatečně prokázáno, že skutek se stal, má znaky trestného činu, v daném případě zločinu přijímání úplatku,“ uvedl soudce Michal Truban. Odmítl přitom Kováčikovo tvrzení, že celá kauza, ve které jako svědkové vypovídali například bývalí vedoucí činitelé policie a civilní tajné služby, je „vymyšlený příběh“.

Od uložení takzvaného souhrnného trestu soud upustil v souladu s trestním zákoníkem z důvodu, že dřívější osmiletý trest pro Kováčika považuje za dostatečný – po nedávných změnách v trestním právu Kováčikovi nyní hrozil méně přísný trest než dříve.

Žalobce původně navrhoval, aby Kováčikovi dříve uložený trest vězení soud zvýšil na čtrnáct let. Později návrh upravil na deset let; žalobce tak učinil právě v reakci na vládní změny v trestním právu, které kromě jiného snížily tresty za korupci, zkrátily promlčecí doby trestných činů a zrušily ÚSP. Podle médií tyto změny vedly také k tomu, že soud zastavil stíhání podnikatele Petera Košče, jenž byl obžalován z toho, že Kováčika v nyní projednávané kauze podplácel.

První kauza

Při předloňském odsouzení za braní úplatku rovněž ve výši 50 tisíc eur se Kováčik stal nejvýše postaveným někdejším představitelem slovenské justice, kterého soudy uznaly vinným po několika vlnách zatýkání vysokých úředníků, podnikatelů či soudců. Tato zatýkání Slovensko zažilo po parlamentních volbách z roku 2020, které skončily porážkou do té doby vládní strany Smer Roberta Fica. Kováčika po svém odsouzení v roce 2022 tehdy opoziční Smer označil za oběť brutálního zneužívaní trestního práva pro politické cíle.

Po loňských předčasných volbách se Smer vrátil k moci a Fico se stal premiérem počtvrté. Jeho nynější vláda letos například prosadila zrušení ÚSP, který vykonával dozor také nad vyšetřováním kauz z doby dřívějšího vládnutí Smeru.

V srpnu pak Susko ze Smeru–SD podal mimořádný opravný prostředek proti předloňskému odsuzujícímu verdiktu nad Kováčikem a zároveň mu přerušil výkon trestu vězení. Pokud slovenský nejvyšší soud Suskovu dovolání vyhoví, první Kováčikovu korupční kauzu by soudy začaly projednávat od začátku.

Některé opoziční strany na Slovensku v reakci na nejnovější Kováčikovo odsouzení uvedly, že ministr spravedlnosti by měl skončit ve funkci.