TÉMA

Boris Susko

Slovenský soud uznal bývalého elitního prokurátora vinným v další kauze

Slovenský soud první instance uznal bývalého šéfa již zrušeného elitního Úřadu speciální prokuratury (ÚSP) Dušana Kováčika vinným i v jeho druhé korupční kauze. Informují o tom tamní média. Osmiletý trest vězení, ke kterému byl Kováčik odsouzen předloni kromě jiného za převzetí úplatku v jiném případu, mu ale soud nyní nezpřísnil. Rozsudek není pravomocný, obhajoba ohlásila odvolání k nejvyššímu soudu. Kováčik je nyní na svobodě, protože výkon trestu vězení mu letos v srpnu přerušil svým rozhodnutím slovenský ministr spravedlnosti Boris Susko.
3. 9. 2024|

Ficova vláda provádí řadu změn v policii a justici

Slovenská vláda pokračuje ve změnách v oblasti justice a bezpečnosti. Ke konci srpna má zaniknout elitní protikorupční policejní útvar NAKA. Mimo službu byl v posledních týdnech postaven prokurátor akce Očistec Michal Šúrek a výkon trestu byl naopak pozastaven bývalému šéfovi speciální prokuratury Dušanu Kováčikovi odsouzenému za korupci. Kontroverze budí i jmenování Pavola Gašpara šéfem tajné služby SIS, je totiž synem bývalého policejního prezidenta a stíhaného poslance Smeru Tibora Gašpara. Opozice hovoří o rozkladu právního státu.
27. 8. 2024|

Slovenská opozice žádá odvolání Šimkovičové a Suska

Slovenské opoziční strany Progresívne Slovensko (PS), Sloboda a Solidarita (SaS) a Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) ohlásily vyvolání mimořádné schůze sněmovny o návrhu odvolat ministryni kultury Martinu Šimkovičovou (za SNS) a ministra spravedlnosti Borise Suska (Smer). Opozice ale nemá ve sněmovně dostatek hlasů na odvolání člena vlády, podobný pokus opozice Šimkovičová přečkala už letos na jaře. Slovenský premiér Robert Fico (Smer) se Šimkovičové i Suska zastal.
16. 8. 2024Aktualizováno16. 8. 2024, 17:51|

Slovensko zpřísňuje tresty za některé činy po výhradách Evropské komise

Slovenský parlament schválil v úterý hlasy vládních poslanců zpřísnění trestů za některé trestné činy, které v únoru sněmovna naopak výrazněji snížila. Nejnovější změny vláda zdůvodnila výsledkem konzultací s Evropskou komisí, která stejně jako další evropské instituce měla výhrady už vůči dřívějším změnám ve slovenském trestním právu či jejich schvalování ve zrychleném režimu.
16. 7. 2024|

Změny v trestním právu vracejí Slovensko ze středověku do moderní Evropy, řekl ministr Susko

Podle slovenského ministra spravedlnosti Borise Suska vracejí změny v trestním právu včetně zrušení Úřadu speciální prokuratury (ÚSP), které ve čtvrtek schválil tamější parlament, Slovensko ze středověku do moderní Evropy. Předlohu, jež kromě jiného zpravidla snižuje trestní sazby za korupci a hospodářskou kriminalitu a zkracuje promlčecí lhůty u některých závažných trestných činů, kritizovaly opoziční strany, prezidentka Zuzana Čaputová a také evropské instituce.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 20:12|

Na Slovensku lidé opět protestovali proti rušení speciální prokuratury

Protesty na Slovensku pokračují i v novém roce. Lidé znovu demonstrovali proti zrušení speciální prokuratury. Shromáždění od loňského prosince organizují tři opoziční strany kvůli návrhu kabinetu premiéra Roberta Fica zrušit elitní útvar prokuratury či snížit tresty za korupci a ekonomickou kriminalitu. Tentokráte opozice a občanští aktivisté svolali protesty do více než desítky měst po celé zemi.
11. 1. 2024|