Na Slovensku lidé opět protestovali proti rušení speciální prokuratury

Události: Tisíce lidí demonstrovaly proti zrušení slovenské speciální prokuratury (zdroj: ČT24)

Protesty na Slovensku pokračují i v novém roce. Lidé znovu demonstrovali proti zrušení speciální prokuratury. Shromáždění od loňského prosince organizují tři opoziční strany kvůli návrhu kabinetu premiéra Roberta Fica zrušit elitní útvar prokuratury či snížit tresty za korupci a ekonomickou kriminalitu. Tentokráte opozice a občanští aktivisté svolali protesty do více než desítky měst po celé zemi.

Ve slovenské metropoli dav lidí křičel například „Dost bylo Fica“ a „Fico do basy“. Opoziční politici z pódia tvrdili, že Fico je „hrobařem demokracie na Slovensku“ a že ze země dělá mafiánský stát či chce zajistit beztrestnost řadě stíhaných lidí.

„Nenecháme si Slovensko ukrást, nenecháme si Slovensko unést z Evropy někam za Ural,“ řekl předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka.

Účast na čtvrteční demonstraci v Bratislavě Šimečka odhadl na více než 20 tisíc lidí, list Denník N s odvoláním na policii psal o 20 tisících účastníků. To by znamenalo, že šlo o největší ze všech dosavadních protestů proti změnám v trestním právu.

„Kromě Bratislavy se lidé sešli v dalších dvaceti městech – v Košicích, Banské Bystrici nebo Žilině – kvůli změně, kterou mají experti za největší ve slovenské justici za dvacet let,“ poznamenal zahraniční zpravodaj ČT Jan Šilhan. Z informací slovenských médií vyplývá, že v ostatních městech byla účast výrazněji nižší než v Bratislavě.

Čtvrtinu až třetinu těchto akcí podle něj organizují občanská sdružení, a proto jsou apolitické. Za ostatními protesty přijaly záštitu tři opoziční strany, jedná se o PS, Sloboda a Solidarita (SaS) a Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). 

Na shromáždění do centra Bratislavy přišel také bývalý šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok, který by měl být hlavním soupeřem nynějšího šéfa parlamentu Petera Pellegriniho v březnové přímé volbě hlavy státu. Pellegrini, kterého sondáže favorizují, kandidaturu zatím oficiálně neoznámil. Očekává se, že tak učiní příští týden.

Zpravodaj Šilhan o protestu proti rušení speciální prokuratury (zdroj: ČT24)

Speciální prokuratura

Speciální prokuratura funguje už dvě desetiletí a za tu dobu řeší závažnou korupci, organizovaný zločin, kauzy známých politiků a lidí kolem nich. Dozoruje řadu politicky citlivých kauz, některé z nich se týkají i lidí, kteří mají blízko k současné vládní koalici a straně Smer – sociálna demokracia (Smer–SD). 

„Mezi nejznámější patří kauza Očistec, která se týká bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara. Ten je obviněn z toho, že spolu s podnikatelem Norbertem Bödörem zneužívali policii k politickým cílům,“ dodal Šilhan. 

Reakce politiků

Podle vlády speciální prokuratura funguje nesprávně. „Nemůžete udělat speciálním prokurátorem člověka s významnými pravomocemi, který potom se svými pocity a nenávistí, která je v něm, jde řešit nějaké věci, které se týkají opozice nebo představitelů vlády,“ řekl slovenský premiér Robert Fico. 

O změnách začal jednat parlament už před Vánocemi – pokračuje celý tento týden. Poslanci zatím vystupovali jen k tomu, jestli zákon projednat zrychleně. Schvalování by mohlo trvat i měsíc.

„Ve zrychleném řízení bez jakékoliv odborné diskuze chtějí přijmout masivní změny, které drasticky mění podobu právního státu na Slovensku,“ uvedl předseda PS Michal Šimečka.

Vláda má přitom dostatek hlasů ke schválení. Následovat ale může ústavní stížnost a očekávané veto prezidentky. I kvůli chystanému snižování trestů za korupci.

„Kvůli tomu se tak zásadně mění celá trestní politika, že rezignujeme na boj s organizovaným zločinem a mafií,“ míní bývalá ministryně spravedlnosti Mária Kolíková ze SaS. 

„Pokud je někdo odsouzený na více než pět let, tak takovýto člověk je jen velmi těžko opět začlenitelný do společnosti,“ řekl ministr spravedlnosti Boris Susko ze strany Smer–SD. Vláda navíc chystá změny i v Národní kriminální agentuře. Elitní vyšetřovací složku čeká reorganizace. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok nevyloučil ani úplné zrušení.