Slovenská opozice žádá odvolání Šimkovičové a Suska

Slovenské opoziční strany Progresívne Slovensko (PS), Sloboda a Solidarita (SaS) a Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) ohlásily vyvolání mimořádné schůze sněmovny o návrhu odvolat ministryni kultury Martinu Šimkovičovou (za SNS) a ministra spravedlnosti Borise Suska (Smer). Opozice ale nemá ve sněmovně dostatek hlasů na odvolání člena vlády, podobný pokus opozice Šimkovičová přečkala už letos na jaře. Slovenský premiér Robert Fico (Smer) se Šimkovičové i Suska zastal.

Šimkovičová čelí nové vlně kritiky ze strany opozice či umělců po odvolání ředitelů Slovenské národní galerie a Slovenského národního divadla. Opozici se také nezamlouvá, že Susko využil svou pravomoc a po podání mimořádného opravného prostředku proti předloňskému verdiktu soudu, který uložil osmiletý trest vězení bývalému šéfovi elitní složky prokuratury ÚSP Dušanu Kováčikovi kromě jiného za korupci, nařídil minulý týden přerušit Kováčikovi výkon trestu.

„Dnes už téměř každý občan Slovenska vidí, že tato dáma nemá ani nejmenší předpoklady na výkon funkce ministryně. Za deset měsíců se jí podařilo rozložit a nahlodat prakticky všechno dobré a fungující, co v kultuře máme,“ řekla o Šimkovičové poslankyně PS Zora Jaurová.

Fico v pátek v proslovu na sociální síti využil opoziční návrh na odvolání dvou ministrů k dalším výpadům proti opozici, zejména proti šéfovi PS Michalu Šimečkovi. Uvedl, že kolegům ve vládní koalici navrhne, aby podali návrh na odvolání Šimečky z funkce místopředsedy parlamentu. Poukázal na informace ministerstva kultury, že nadace pojmenovaná po někdejším disidentovi v komunistickém Československu Milanu Šimečkovi, jehož vnukem je předseda PS, dostala od státu stovky tisíc eur. Fico řekl, že Šimečka zneužívá protivládní demonstrace k ochraně finančních zájmů své rodiny. Opozici kritizovali také Susko a ministerstvo kultury.

Šimečka už dříve uvedl, že zmíněná nadace nemá nic společného s ním ani se slovenskou opozicí. Podle něj nadace funguje už déle než třicet let a za tuto dobu uskutečnila stovky projektů.

Kontrola veřejnoprávních médií či rozpuštění ÚSP

Ministerstvo kultury například prosadilo nový zákon o veřejnoprávní televizi a rozhlasu, kterým vládní koalice toto veřejnoprávní médium podle opozice ovládne. Vládní poslanci také změnou zákonů umožnili ministerstvu kultury získat větší kontrolu nad fondy, které rozdělují dotace v kultuře.

Bývalá televizní moderátorka Šimkovičová je zastáncem tradiční slovenské kultury, vymezuje se proti liberalismu či tématům LGBT+. Podobné názory má také její blízký spolupracovník na ministerstvu Lukáš Machala, který letos na jaře například dal najevo pochybnosti, že je vědecky podložené, že Země je kulatá.

Suskův úřad zase prosadil rozsáhlé změny v trestním právu včetně rozpuštění ÚSP, snížení trestů zpravidla za korupci či ekonomickou kriminalitu a zkrácení promlčecích dob trestných činů. Vláda tyto změny zdůvodňovala kromě jiného snahou sladit trestní sazby s jinými zeměmi a ÚSP označila za podjatou instituci. Podle opozice cílem je dosáhnout beztrestnosti pro lidi blízké nynější slovenské vládní koalici, kteří jsou stíháni pro podezření z přešlapů během dřívějšího vládnutí Ficovy strany Smer–sociálna demokracia.

„Vláda se zpronevěřila justici. Susko rezignoval na spravedlnost. Rozkládá klíčové instituce, které jsou důležité pro boj s korupcí“" řekla exministryně spravedlnosti Mária Kolíková z SaS.

Opozice se hádá

PS, SaS a a KDH dříve spolu organizovaly sérii mohutných protivládních demonstrací. Naposledy se ale KDH nepřidalo k PS a SaS při svolání shromáždění proti Šimkovičové a Suskovi, na které tento týden přišlo v Bratislavě podle organizátorů na osmnáct tisíc lidí. KDH tehdy tvrdilo, že větší tlak dokážou vyvinout na vládní koalici protesty organizované umělci nebo lidmi bez politického pozadí; na pondělní občanský protest proti Šimkovičové za účasti umělců přišlo podle odhadů devět tisíc demonstrantů.

Další opoziční hnutí Slovensko (dříve OĽaNO) expremiéra Igora Matoviče ohlásilo, že při hlasování sněmovny podpoří odvolání Šimkovičové a Suska. „Je na škodu věci, když se celá opozice nerozhodne pro společné kroky, které by mohly být gestem i pro veřejnost, jak spolu postupovat proti této vládě,“ uvedlo hnutí v prohlášení.

PS, KDH a SaS při veřejných akcích dlouhodobě nespolupracují s Matovičovým hnutím. Během předchozího volebního období slovenského parlamentu spory mezi tehdy vládními formacemi OĽaNO a SaS vyústily až v rozpad vládní koalice a k vypsání předčasných voleb. Ty loni v září vyhrál Smer a Fico se stal počtvrté premiérem.