Část zaměstnanců slovenského veřejnoprávního rozhlasu a televize vstoupila do stávky

Část pracovníků veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) v pondělí kolem poledne vstoupila do dopředu ohlášené zhruba tříhodinové výstražné stávky kvůli vládou prosazovanému novému zákonu o této stanici.

Akce neovlivnila obvyklé vysílání zpravodajských pořadů na hlavním televizním ani rozhlasovém kanálu RTVS, vyplývá ze zjištění agentury ČTK. Zástupkyně nespokojených pracovníků RTVS Soňa Weissová řekla, že nemá odhad o počtu pracovníků zapojených do protestu, prvního svého druhu v historii tohoto média. 

Současnou RTVS by podle návrhu zákona měla nahradit nová Slovenská televize a rozhlas (STVR). Návrh kromě jiného počítá s tím, že ve funkci předčasně skončí nynější generální ředitel RTVS Ľuboš Machaj, který se do čela stanice postavil předloni za bývalé vlády. Představitelé nynější slovenské vlády tvrdí, že vysílání RTVS není objektivní. Podle opozice chce ale vláda toto veřejnoprávní médium ovládnout.

„Podporujeme stávku zaměstnanců RTVS. Jejich požadavky jsou více než na místě a je důležité naslouchat, co žádají. Vláda se totiž snaží o politickou kontrolu veřejnoprávních médií a oni volají po zastavení těchto kroků,“ uvedlo v prohlášení nejsilnější opoziční hnutí Progresívne Slovensko.

„Stávkujeme za svobodu slova, která je ohrožena. Bojujeme za to, abychom mohli svobodně tvořit a přinášet pravdivé informace,“ prohlásil jeden z řečníků na shromáždění v centru slovenské metropole. Redaktor RTVS Ivan Brada v projevu varoval, že obavy z politického ovládnutí RTVS jsou více než reálné.

Protest svolal stávkový výbor před úterním začátkem schůze slovenské sněmovny, na které by poslanci měli definitivně rozhodnout o vládním návrhu nového zákona o STVR. V prvním čtení ho parlament schválil v květnu.

Vedení veřejnoprávního média respektuje právo na stávku

„Management RTVS v čele s generálním ředitelem Ľubošem Machajem respektuje právo zaměstnanců RTVS na stávku. Váží si svobody projevu a oceňuje snahu zaměstnanců vyjádřit názor a bránit veřejnoprávnost Rozhlasu a televize Slovenska,“ reagovala v prohlášení RTVS, která už dříve chystané změny kritizovala. Vedení RTVS oznámilo, že požadavky stávkového výboru se v mnohém ztotožňují s jeho názory.

Představitelé nynější vládní koalice na Slovensku dlouhodobě kritizují práci RTVS i dalších médií. Sám premiér Robert Fico (Smer) loni po jmenování do čela své čtvrté vlády přestal komunikovat se čtyřmi jinými médii, včetně nejsledovanější televize Markíza. Označil je za nepřátelská. V Markíze nyní propukl spor mezi redaktory a vedením o podobu zpravodajství. Minulý týden pracovníci Markízy oznámili, že do stávky nevstoupí, protože vedení televize přistoupilo na jejich požadavky.