TÉMA

STVR

Slovenská sněmovna schválila zákon o televizi a rozhlasu. Ostuda, zní z opozice

Slovenská sněmovna ve čtvrtek večer hlasy vládních poslanců schválila nový zákon o veřejnoprávní Slovenské televizi a rozhlasu (STVR), který opozice označila za prostředek k ovládnutí této stanice nynějším kabinetem premiéra Roberta Fica (Smer–SD). Norma například předpokládá, že ve funkci předčasně skončí generální ředitel tohoto média, které nyní funguje pod značkou RTVS jako Rozhlas a televize Slovenska. Proti změnám opakovaně protestovala také část pracovníků RTVS, opoziční poslanci před hlasováním sněmovny zase opustili jednací sál.
20. 6. 2024Aktualizováno20. 6. 2024, 22:46|

Část zaměstnanců slovenského veřejnoprávního rozhlasu a televize vstoupila do stávky

Část pracovníků veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) v pondělí kolem poledne vstoupila do dopředu ohlášené zhruba tříhodinové výstražné stávky kvůli vládou prosazovanému novému zákonu o této stanici.
10. 6. 2024Aktualizováno10. 6. 2024, 17:10|

Markíza kritizuje stávkový výbor, ukončuje s ním jednání

Nejsledovanější slovenská televize Markíza, která se kvůli svému zpravodajství dostala do sporu s částí zaměstnanců a ti pak minulý týden vyhlásili stávkovou pohotovost, ve středu oznámila ukončení jednání se stávkovým výborem. Vedení televize tvrdí, že výbor nemá skutečný zájem o dohodu. Navrhla zřízení pracovní skupiny, která by se zabývala redakčními otázkami. Současně ohlásila, že je připravena přijmout žádosti o ukončení pracovního poměru od zaměstnanců, kteří nedokážou akceptovat profesionální standardy redakčních směrnic. Stávkový výbor v reakci obvinil ředitele televize z manipulací.
5. 6. 2024Aktualizováno5. 6. 2024, 23:28|

Loňský rok přinesl Ficovi návrat do funkce premiéra. Kroky jeho vlády provází kritika

Slovenského premiéra Roberta Fica označují jeho odpůrci za populistu a demagoga, což on sám odmítá. V čele slovenské vlády stál před rokem 2018 celkem deset let a zdálo se, že jeho pozice je neotřesitelná. Jeho strana Smer–SD vyhrála čtvery parlamentní volby za sebou. V březnu 2018 však musel Fico opustit post předsedy vlády po vraždě novináře Jána Kuciaka, která vyvolala na Slovensku politickou krizi. V čele slovenské vlády opět stanul loni v říjnu. Ve středu se stal terčem atentátu, jeho zdravotní stav je vážný.
15. 5. 2024|

„Je podložené, že je Země kulatá?“ ptal se možný kandidát na šéfa slovenské televize Machala

Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal najevo pochybnosti o tom, že je vědecky podložené, že je Země kulatá. O Machalovi se mluvilo jako o možném příštím řediteli Slovenské televize a rozhlasu (STVR), on však odmítl, že by jím chtěl být.
30. 4. 2024|