Markíza kritizuje stávkový výbor, ukončuje s ním jednání

Nejsledovanější slovenská televize Markíza, která se kvůli svému zpravodajství dostala do sporu s částí zaměstnanců a ti pak minulý týden vyhlásili stávkovou pohotovost, ve středu oznámila ukončení jednání se stávkovým výborem. Vedení televize tvrdí, že výbor nemá skutečný zájem o dohodu. Navrhla zřízení pracovní skupiny, která by se zabývala redakčními otázkami. Současně ohlásila, že je připravena přijmout žádosti o ukončení pracovního poměru od zaměstnanců, kteří nedokážou akceptovat profesionální standardy redakčních směrnic. Stávkový výbor v reakci obvinil ředitele televize z manipulací.

Spory mezi redaktory a vedením televize vyvrcholily v květnu, kdy moderátor diskusního pořadu Na tělo Michal Kovačič v živém vysílání kromě jiného kritizoval vedení stanice, která patří do české investiční skupiny PPF. Markíza v reakci pozastavila vysílání zmíněného pořadu a také další relace, kterou rovněž moderoval Kovačič. Uvedla také, že nehodlá ustupovat ultimátům ohledně své programové struktury a personálních otázek.

Kovačiče se zastaly desítky jeho kolegů a nespokojení zaměstnanci pak vyhlásili stávkovou pohotovost. Kromě jiného žádali, aby vedení televize slíbilo, že politická témata se vysílají objektivně a nestranně a že televize nebude nestandardně zasahovat do obsahu schválených reportáží.

Markíza v prohlášení uvedla, že „stávkový výbor a jeho podporovatelé neprokázali, že dosažení konsenzu a deeskalace situace je jejich upřímným cílem“. Avizovala, že bude vždy prosazovat objektivitu, nestrannost, žurnalistiku založenou na faktech a bude stát na straně demokratických hodnot. Požadavky stávkového výboru jsou podle ní v souladu s názory vedení stanice.

Stávkový výbor v reakci na zmíněné vyjádření Markízy v prohlášení uvedl, že generální ředitel televize Peter Gažík veřejnost „hrubě vodí za nos“ a manipuluje, když tvrdí, že se výbor odmítl zúčastnit jednání. Podle výboru ráno zaměstnancům poslal ředitel e-mail, ve kterém informoval o „konstruktivních a smysluplných“ jednáních se stávkovým výborem, a krátce poté televize zveřejnila stanovisko s jiným obsahem. Stávkový výbor také uvedl, že zaměstnanci z televize neodcházejí a chtějí pracovat svobodně, jak tomu bylo ještě před několika měsíci.

Výzva adresovaná Kellnerové

Na středečním shromáždění za svobodu médií před televizí Markíza zazněla výzva adresovaná její majitelce, české podnikatelce Renátě Kellnerové. Podle řečníků by měla zajistit nezávislost televize a neměla by se prý nechat zastrašit. „Paní Kellnerová, můžete se stát odvážnou ženou, kterou si historie bude pamatovat,“ citoval jednu z organizátorek demonstrace Lucii Štasselovou zpravodajský server deníku SME.

Podle novináře Pavla Fejéra podnikání skupiny PPF sice možná bude na Slovensku prosperovat, ale „odvážní novináři budou propuštěni a pilíř demokracie bude oslabený“, uvedl portál Aktuality.sk. Účastníci shromáždění poté Kellnerové symbolicky předali květiny jako poděkování za práci novinářů televize.

Podle mluvčího PPF Leoše Rouska nezávislost redakcí televizních stanic mediální divize PPF garantuje Redakční rada CME. „Její redakční směrnice, platné pro všechny televizní stanice, jsou závazným rámcem pro objektivní, nestrannou a na faktech založenou žurnalistiku. Vedení TV Markíza, které za vysílání nese zodpovědnost, má naši plnou důvěru. Zároveň podporujeme všechny kroky ke zklidnění situace v nejsledovanější televizi na Slovensku,“ řekl Rousek.

Markíza je soukromý subjekt, není veřejnoprávním médiem, poznamenal politolog z Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni Lukáš Valeš. „Asi to tedy bezprostředně neohrozí svobodu slova, ale samozřejmě to vypovídá o tom, v jakém stavu slovenská společnost je,“ upozornil.

„To, že se bavíme o Markíze, je trochu o tom, že diskuzi o budoucnosti RTVS jsme už tak trochu pohřbili,“ konstatoval výkonný ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky David Klimeš. To je podle něj zřejmě oprávněné, jelikož vládní moci na Slovensku se podaří dosud médium veřejné služby „proměnit plus minus na médium státní“. Podle něj záleží, jakou pozici zaujmou další slovenská média vůči vládě.

UK: David Klimeš a Lukáš Valeš o nezávislosti médií na Slovensku (zdroj: ČT24)

Média na Slovensku čelí tlaku

Nespokojení redaktoři Markízy už dříve tvrdili, že nový šéf zpravodajství, český novinář Michal Kratochvíl, prosazuje menší důraz na politické zprávy a od redaktorů chce, aby se vyhýbali konfrontaci s vládními politiky.

Markíza od loňského nástupu nového slovenského kabinetu již čtyřnásobného premiéra Roberta Fica čelí tlaku vládních politiků. Nejprve Fico označil Markízu a další tří redakce za nepřátelská média a odmítá jim odpovídat na dotazy. Letos na jaře pak vládní politici přestali chodit do diskusního pořadu tamní nejsledovanější televize.

Vláda také navrhla nový zákon o veřejnoprávní televizi a rozhlasu, jehož cílem je kromě jiného výměna nynějšího ředitele stanice. Opozice tvrdí, že chce vláda toto veřejnoprávní médium ovládnout.