TÉMA

Michal Kovačič

Markíza kritizuje stávkový výbor, ukončuje s ním jednání

Nejsledovanější slovenská televize Markíza, která se kvůli svému zpravodajství dostala do sporu s částí zaměstnanců a ti pak minulý týden vyhlásili stávkovou pohotovost, ve středu oznámila ukončení jednání se stávkovým výborem. Vedení televize tvrdí, že výbor nemá skutečný zájem o dohodu. Navrhla zřízení pracovní skupiny, která by se zabývala redakčními otázkami. Současně ohlásila, že je připravena přijmout žádosti o ukončení pracovního poměru od zaměstnanců, kteří nedokážou akceptovat profesionální standardy redakčních směrnic. Stávkový výbor v reakci obvinil ředitele televize z manipulací.
5. 6. 2024Aktualizováno5. 6. 2024, 23:28|

Z redakce Markízy cítím potenciál bojovat, říká moderátor Kovačič

Nejsledovanější slovenská televize Markíza minulé pondělí oznámila, že přerušuje vysílání dvou diskuzních pořadů, Na telo a Na telo plus, které moderoval Michal Kovačič. Ten už prý před tímto oznámením cítil, že je pro vedení televize „nechtěným hostem“. Škrtání dílů pořadu Na telo totiž přišlo už několik týdnů zpět a vedení televize o tom dle Kovačiče nechtělo diskutovat. Zdůvodňovalo to prý nedostatkem personálu i nutností uklidňovat společnost. „Uklidňování společnosti je důležité, ale to neznamená, že máme škrtat kritické otázky,“ poznamenal pro Newsroom ČT24.
3. 6. 2024|

PPF by se měla vyjádřit k situaci v Markíze a zajistit její nezávislou žurnalistiku, soudí Čásenský

Český výbor Mezinárodního tiskového institutu se znovu obrátí na většinovou majitelku investiční skupiny PPF Renátu Kellnerovou a vrcholného manažera skupiny Jiřího Šmejce, aby se vyjádřili k situaci ve slovenské televizi Markíza. V pořadu Devadesátka ČT24 to uvedl Robert Čásenský, člen tohoto výboru. Cílem je, aby PPF z pozice vlastníka nejsledovanější slovenské televize zajistila její kritickou a nezávislou žurnalistiku. Komentátor Deníku.cz Luboš Palata si pak myslí, že na Slovensku hrozí, že zbydou jen stále menší ostrůvky nezávislých a vůči vládě kritických médií. Představitelé PPF pozvání do Devadesátky odmítli.
31. 5. 2024|

Vedení Markízy odmítlo požadavky zaměstnanců ohledně podoby vysílání

Nejsledovanější slovenská televize Markíza nemůže a ani nehodlá ustupovat ultimátům ohledně své programové struktury a personálních otázek, prohlásil PR manažer televize Lukáš Kočišek v reakci na výzvu části pracovníků a spolupracovníků Markízy, kteří po jejím vedení požadují, aby pokračovalo vysílání politického diskusního pořadu. Jeho okamžité pozastavení televize oznámila na začátku týdne poté, co moderátor Michal Kovačič v neděli v živém vysílání vedení stanice kritizoval a varoval před politickými tlaky na médií na Slovensku. Ve čtvrtek odpoledne vyhlásili nespokojení pracovníci televize stávkovou pohotovost.
30. 5. 2024Aktualizováno30. 5. 2024, 17:55|

Markíza přerušila vysílání diskuzních pořadů. Kaliňák vedení televize podpořil

Nejsledovanější slovenská televize Markíza v pondělí oznámila, že s okamžitou platností přerušuje vysílání dvou diskusních pořadů. Učinila tak poté, co moderátor pořadu Na telo (Na tělo) Michal Kovačič v neděli v živém vysílání vedení stanice kritizoval. Slovenský vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer) využil sporu ke kritice novinářů. Prezidentka Zuzana Čaputová zmínila tlak na úpravu zpravodajství a opoziční politici zdůraznili význam svobody médií.
28. 5. 2024Aktualizováno28. 5. 2024, 15:02|