PPF by se měla vyjádřit k situaci v Markíze a zajistit její nezávislou žurnalistiku, soudí Čásenský

Český výbor Mezinárodního tiskového institutu se znovu obrátí na většinovou majitelku investiční skupiny PPF Renátu Kellnerovou a vrcholného manažera skupiny Jiřího Šmejce, aby se vyjádřili k situaci ve slovenské televizi Markíza. V pořadu Devadesátka ČT24 to uvedl Robert Čásenský, člen tohoto výboru. Cílem je, aby PPF z pozice vlastníka nejsledovanější slovenské televize zajistila její kritickou a nezávislou žurnalistiku. Komentátor Deníku.cz Luboš Palata si pak myslí, že na Slovensku hrozí, že zbydou jen stále menší ostrůvky nezávislých a vůči vládě kritických médií. Představitelé PPF pozvání do Devadesátky odmítli.

Výbor reagoval na situaci, kdy zaměstnanci Markízy vstoupili do stávkové pohotovosti. Podpořili tak moderátora Michala Kovačiče, který ve vysílání svého pořadu obvinil vedení z cenzury.

Desítky zaměstnanců Markízy se oblékly do černého na znamení protestu. Žádaly, aby televize zachovala nedělní diskuzi i s její hlavní tváří. O tlaku na zpravodajství mluví tým Markízy už několik měsíců.

Zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan uvedl, že na Markíze trvá stávková pohotovost i poté, co původní ultimátům v pátek vypršelo. Zaměstnanci vyhlásili další, pětidenní ultimátum, ve kterém žádají od vedení různé garance. Například v tom, aby politické zpravodajství stále mělo ve vysílání relevantní pozice, aby novináři měli garance, že mohou klást politikům kritické otázky a aby nebylo zasahováno do již schválených materiálů pro vysílání.

90′ ČT24: Krize ve slovenské televizi Markíza (zdroj: ČT24)

Čásenský respektuje, že jde o soukromou televizi, se kterou si majitelé mohou v rámci licenčních podmínek dělat, co chtějí. „Majitelé by neměli zasahovat do běžných zpráv, koho si kdo pozve na rozhovor, ale tady se jedná o základní garanci nezávislosti.“ A tu mohou zajistit jen vlastníci, a to i přes tlak politické garnitury, říká Čásenský.

O samotném Kovačičově vystoupení si myslí, že by se mělo vzít v úvahu, co mu předcházelo. Tedy nespokojenost uvnitř redakce vůči snaze nastolit nový trend, který se má víc soustředit na spotřebitelská témata a méně na politiku.

Výbor se už jednou obrátil na Kellnerovou a Šmejce se žádostí o vyjádření, ale nedostal ho. Čásenský považuje další vývoj za důležitý i pro ostatní média v různých zemích, která PPF vlastní.

Tlak na slovenská média je enormní, tvrdí Palata

Palata si myslí, že tlak na slovenská média je nyní enormní, hlavně ze strany Slovenské národné strany (SNS). Ta podle něho zneužívá dobu po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica k tažení proti nezávislejším médiím. Obává se, že v tom bude SNS úspěšná.

Novinář nepovažuje Markízu za běžnou komerční televizi, srovnatelnou s českou Novou. Připomněl, že koncem 90. let napomohla konci tehdejšího autoritářského režimu Vladimíra Mečiara. A to tím, že opozice dostala prostor uvést v médiích, že má smysl jít k volbám a postavit se Mečiarovi.

„Produkuje velmi kvalitní politické zpravodajství, velmi důsledné, z mého pohledu nezaujaté,“ řekl Palata. Podle něho nešetřila ani současnou ani minulou slovenskou vládu. Nyní však novinář vidí tlak na měkké zpravodajství, které nejde do hloubky.

Celkově pak vidí na Slovensku zmenšující se prostor pro nezávislá média. Domnívá se, že kapitálové skupiny, které ovládají různá média, mají zájem „být s vládou v klidu.“

Stávka či výpovědi

„Je to velmi neobvyklá situace. Protestující mohou vstoupit do stávky či podat hromadné výpovědi,“ odhaduje další možný vývoj v Markíze ředitelka projektu O médiách Miroslava Kernová. Dodala, že novináři z Markízy si zvykli – vzhledem k tomu, že veřejnoprávní RTVS byla často v rukách politiků – chovat se veřejnoprávně.

Novinářka Kernová k boji o nejsledovanější televizi na Slovensku (zdroj: ČT24)

Po nástupu nového šéfa zpravodajství, Michala Kratochvíla, který přišel z české komerční televize TV Nova (i tu vlastní PPF), pak nastal v Markíze podle Kernové tlak na jiné řazení zpráv či na to, aby novináři „nechodili do konfliktů s politiky a méně se věnovali politice a konfrontačním tématům“.

To se týká posledního půlroku. Zaměstnanci si stěžují na to, že jsou pod tlakem a že se jich vedení televize nezastane, když je například některý politik uráží. Kernová však zdůraznila, že „není cítit, že by se zpravodajství měnilo ve prospěch vlády.“ Nuance ve změně stylu zpravodajství však vnímá.