„Ničení a čistky,“ protestuje slovenská kultura proti Šimkovičové

90′ ČT24: Slovenský protest proti ministryni Šimkovičové (zdroj: ČT24)

V Bratislavě se opět protestovalo proti ministryni kultury Martině Šimkovičové (za SNS). Demonstraci za kulturu a spravedlnost svolaly dvě opoziční strany. Už v pondělí dali nesouhlas s rozhodnutími Šimkovičové v Bratislavě najevo umělci a další lidé. Ministryně nedávno odvolala ředitele národního divadla a národní galerie a prohlásila, že kultura slovenského lidu má být slovenská a žádná jiná. Kulturní obec mluví o ničivých praktikách a ideologických čistkách.

Protest na úterní podvečer svolalo nejsilnější opoziční hnutí Progresívne Slovensko (PS) spolu se stranou Sloboda a Solidarita (SaS). Organizátoři tvrdí, že přišlo na osmnáct tisíc lidí, tedy dvojnásobek oproti pondělní akci.

„V přímém přenosu sledujeme demontáž kulturní infrastruktury. Žijeme v zemi, kde nejvyšší ústavní činitelé ignorují odbornost, potlačují vzdělanost, zpochybňují fakta, zastrašují občany a vydávají direktivní příkazy. Z komunikace se vytrácí slušnost, důstojnost, korektnost,“ řekla například z pódia bývalá slovenská ministryně kultury Silvia Hroncová, která řídila ministerstvo před loňskými parlamentními volbami v tehdejší úřednické vládě.

Nejnovější demonstrace na Slovensku vyvolalo hlavně rozhodnutí Šimkovičové z minulého týdne odvolat ředitele Slovenského národního divadla a Slovenské národní galerie, jichž se mezitím zastala řada kulturních institucí či umělců na Slovensku i v Česku. Šimkovičová v reakci tvrdila, že opozice a média ji chtějí znevážit.

Zpravodaj ČT Jan Šilhan komentuje protesty v Bratislavě (zdroj: ČT24)

Komentátor Institutu komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Karol Lovaš se domnívá, že tyto demonstrace jsou začátek konce ministryně. „Jejími nekompetentními rozhodnutími se z kultury stalo téma, což aktuálně nevyhovuje ani zbytku vládní koalice, ani předsedovi vlády Robertu Ficovi. Politicky se tato otázka bude muset vyřešit a podle mého názoru se vyřeší v neprospěch ministryně. Nebude to hned, ale časem k jejímu odchodu určitě dojde.“

Režisér a dokumentarista Břetislav Rychlík pak spustil akci na pomoc slovenským umělcům i slovenským kulturním manažerům. Také on se domnívá, že se ministryně stává pro premiéra Fica přítěží.

Už minulý týden PS ohlásilo kroky k vyvolání mimořádné schůze sněmovny o návrhu odvolat Šimkovičovou. Opozice neuspěla ve sněmovně s návrhem vyslovit Šimkovičové nedůvěru už v květnu. Od začátku roku se ministryni podařilo zestátnit veřejnoprávní televizi i umělecké fondy, které rozdělují peníze na podporu různých projektů a akcí.

Frontální útok na svobody, říká sociolog

Šimkovičovou, která prosazuje takzvanou tradiční kulturu a například se vymezuje vůči tématům LGBT+, kritizovala část představitelů kultury, veřejnosti či opozice už při loňském nástupu do čela ministerstva kultury po vytvoření nynější vlády již čtyřnásobného premiéra Roberta Fica (Smer).

Dříve Slováci na náměstích protestovali například proti novému zákonu o veřejnoprávní televizi a rozhlasu, kterým podle opozice vláda ovládne stanici a který prosadilo právě nynější vedení ministerstva kultury.

Nejnovější vlnu kritiky na adresu ministryně kultury vyvolala její rozhodnutí odvolat ředitele Slovenského národního divadla (SND) Mateje Drličku a ředitelku Slovenské národní galerie (SNG) Alexandru Kusú.

„Společnost je poměrně napjatá. Mnohým začíná docházet, že to, co se děje, je frontální útok na svobody mnohých občanů,“ komentuje situaci na Slovensku sociolog Michal Vašečka z Bratislava Policy Institute. „Toto je útok barbarů, kteří nemají preferované umělce, jdou po krku umělcům jako takovým, kultuře jako takové, chtějí ji sterilizovat.“

Studio ČT24: Michal Vašečka o protestech na Slovensku (zdroj: ČT24)

Zdůvodnění odvolání: manažerská pochybení či málo slovenských umělců

Drličku ministerstvo kultury v červenci kritizovalo za to, že odvolal ředitelku baletu v SND, a tvrdilo, že tím porušil statut divadla. I tuto záležitost ministerstvo kultury nyní uvedlo mezi důvody odvolání šéfa SND. Kromě toho tvrdilo, že Drlička si pletl funkci generálního ředitele národní kulturní instituce s politickým aktivismem a opakovaně vnášel do činnosti SND politiku.

Podle ministerstva postup vedení SND také způsobil, že v instituci byli místo slovenských operních umělců angažováni zahraniční umělci. Ministerstvo v prohlášení také zmínilo pád lustru na pódium během představení a tvrdilo, že incident ohrozil bezpečnost a poškodil pověst SND.

V případě Kusé uvedl resort mezi důvody odvolání rekonstrukci hlavní budovy galerie. Tvrdilo, že Kusá je příbuznou jednatele a společníka původního zhotovitele projektu na rekonstrukci SNG a že hodnota kontraktu se prostřednictvím dodatků zvyšovala.

Ministerstvu také vadila údajně nedostatečná reprezentace umělců ze Slovenska. Úřad kritizoval slovenskou expozici na letošním výtvarném bienále v italských Benátkách a Šimkovičová v souvislosti se slovenskou účastí na této akci psala o „pochybné prezentaci umění“ a představitele „liberálně-progresivistického spektra“ vyzvala, aby „přestali dělat ostudu slovenské kultuře“.

„Oni prostě potřebovali ovládnout další instituci, protože to divadlo bylo svobodné, svobodně hovořilo i svým způsobem kritizovalo politické dění. A to je pro ně něco, co je neakceptovatelné. Oni nesnesou kritiku, nesnesou svobodu,“ řekl Drlička ke svému odvolání. „Důvod je jasný. My nejsme kompatibilní,“ komentovala Kusá své odvolání. Jeho důvody přirovnala ke snůšce lží a polopravd.

Ministerstvo: Nic, co vybočuje z normy, nebudeme podporovat

Šimkovičová dlouhodobě prohlašuje, že hodlá prosazovat „tradiční slovenskou kulturu“. Její nejbližší spolupracovník, generální tajemník služebního úřadu ministerstva kultury Lukáš Machala, na společné tiskové konferenci se Šimkovičovou minulý týden prohlásil, že se resort přiklání k návratu k „normálnosti“ a „nic, co vybočuje z normy“, podporovat nebude.

Machala zdůraznil, že nejsou zastánci „progresivistického aktivismu“, kterému připisuje přenášení nenávisti nejen na Slovensku, ale v celém světě. Jako příklad uvedl pokus o atentát na Donalda Trumpa nebo útok na slovenského premiéra Fica, ale také na nepokoje ve Velké Británii či otevírací ceremoniál letní olympiády.

„Multikulturalismus ničí původní evropskou kulturu. My se cítíme jako Slováci a zároveň jako Evropané a nemáme problém ani s jedním, ani s druhým. Ale budeme si hájit naše tradiční hodnoty a přikláníme se k návratu k normálnosti. Nic, co vybočuje z normy, nebudeme podporovat,“ řekl Machala. Propouštět se podle něj bude dál, pokud lidé v kultuře nebudou „kompatibilní“ s tím, jaké kroky ministerstvo činí.

Šimkovičová a Machala dále tvrdí, že právně zakročí proti komikům a kritikům, kteří je přirovnávají k fašistům či gestapu nebo je jinak hanlivě označují. „Budete platit odškodné, všichni, co jste drzí, nevychovaní a primitivní,“ prohlásil Machala, jenž se v minulosti novináře tázal, zda je doložené, že je Země kulatá.

„Veřejně jim vzkazuji: váš čas, že nás veřejně dehonestujete a znevažujete, zejména paní ministryni, už skončil,“ řekl také. Zakročit chtějí i proti médiím a „drzým, primitivním křiklounům“. Neuspějí-li u slovenských soudů, obrátí se podle Machaly na Evropský soud pro lidská práva.

„Kultura má být otevřená a žádná jiná!“

Platforma Otevřená kultura!, která ve spolupráci s desítkami kulturních institucí zorganizovala pondělní bratislavský protest, mluví o „ničivých praktikách a ideologických čistkách“ Šimkovičové. Organizátoři požadují odstoupení nebo odvolání Šimkovičové a Machaly a napravení chyb, které podle nich na ministerstvu kultury udělali.

Organizátoři s odvoláním na informace policie uvedli, že na demonstraci, které se účastnili představitelé slovenské kultury i veřejnost, přišlo devět tisíc lidí. Herci na ní nesli velký transparent s nápisem „Kultura má být otevřená a žádná jiná!“, patrně v reakci na dřívější prohlášení Šimkovičové, že kultura slovenského lidu má být slovenská a žádná jiná.

Před pondělním pochodem k ministerstvu kultury se stovky pracovníků v kultuře sešly v SND, kde se dohodly na vytvoření stávkového výboru. Herečka Zuzana Fialová vyzvala ke společnému postupu a přirovnala vládní koalici k predátorovi v džungli, který se snaží oddělit jednotlivce od stáda. Na případné stávce ale zatím shoda nepanuje, i když je tato možnost stále na stole. Kromě konce Šimkovičové požadují umělci i odebrání resortu SNS.

Na setkání v SND dostala pozvánku i Šimkovičová, která ji ale odmítla a pozvala představitele kultury k jednání na ministerstvo. Tam nakonec přijeli dva zástupci národního divadla, podle nichž však k dohodě nedošlo.

Také čeští umělci a další osobnosti v reakci na kroky Šimkovičové vyzvali k pomoci kolegům na Slovensku. Tuto výzvu na pondělní demonstraci v Bratislavě přečetla slovenská herečka Zuzana Kronerová. „Je velmi důležité, že svět se dívá na Slovensko. Okamžitě po mém odvolání a po odvolání Kusé začala přicházet podpůrná stanoviska nejen od divadelních asociací, od různých divadel a galerií, ale i od ministra kultury České republiky,“ řekl na akci Drlička.

Exministři: Odmítáme normalizaci kultury

Ke kritikům postupu současného vedení ministerstva se přidala také pětice bývalých ministrů kultury Ladislav Snopko, Milan Kňažko, Rudolf Chmel, Marek Maďarič a Silvia Hroncová.

Ve společném otevřeném dopise napsali, že výsledkem kroků resortu je „destrukce a politické ovládnutí důležitých a dobře fungujících kulturních institucí a veřejnoprávních médií, a to i tím způsobem, že jsou z nich postupně odstraňováni lidé, kteří reprezentují odbornost, duch kooperace a tvůrčí svobody.“

„Odmítáme kroky současné ministryně kultury, kterými se snaží znormalizovat kulturu, ponižuje její zahraničněpolitický význam, devastuje kontinuitu, degraduje odbornost, zastrašuje jednotlivce, manipuluje a falešně rozděluje společnost na normální a nenormální,“ píší exministři.

V Česku umělci podepisují petici

K pomoci kolegyním a kolegům na Slovensku podněcují i čeští umělci – desítky osobností sepsaly výzvu s názvem Je čas podat ruku, která má podpořit ty umělce, kteří v důsledku změn zavedených Šimkovičovou přišli o práci. Mezi signatáři jsou třeba Zdeněk Svěrák, Jiří Suchý, Jan Hřebejk, Olga Sommerová, David Koller, Bolek Polívka nebo Michael Žantovský. Iniciátorem je filmař Břetislav Rychlík.

Jedním z dalších signatářů je i režisér a scenárista Václav Marhoul, který byl hostem Událostí, komentářů. Podle něj je odvolání ředitele SND a ředitelky SNG jen „vrškem ledovce“. „Když sledujeme ty kroky paní ministryně Šimkovičové a její celkový životopis a kroky, tak si tedy myslím, že obavy jsou na místě. Tady nejde zdaleka jen o odvolání,“ je přesvědčen režisér.

Události, komentáře: Vondráček, Nytra a Marhoul o dění na Slovensku (zdroj: ČT24)

Sdělil, že jím podepsaná iniciativa nemá jasnější obrysy. Je podle něj otázka jak s nastalou situací budou nakládat odvolaní lidé. „Umím si představit, že české Národní divadlo by mohlo panu Drličkovi nabídnout nějakou spolupráci,“ uvažuje Marhoul. Podobně by se podle něj mohla zachovat i česká Národní galerie v případě bývalé ředitelky SNG Kusé.

Petice, která má zhruba 150 tisíc podpisů, se podle Marhoulových informací četla na bratislavské demonstraci. Ministryně Šimkovičová se podle českého režiséra stala „střelou, které se porouchal software“. Marhoul jí vyčetl například „zásadní“ zásahy do audiovizuálního fondu a fondu na podporu umění.