Šimkovičová po řediteli národního divadla odvolala i šéfku galerie

Události: Slovenská ministryně kultury nahradila šéfku národní galerie (zdroj: ČT24)

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová (za SNS) odvolala šéfku Slovenské národní galerie (SNG) Alexandru Kusú. Jako jeden z důvodů resort uvedl rekonstrukci hlavní budovy SNG a nedostatečnou reprezentaci umělců ze Slovenska, přiblížila Slovenská televízia a rozhlas (STVR). V úterý ministryně odvolala ředitele Slovenského národního divadla (SND) Mateje Drličku, což vyvolalo kritiku části umělců či opozice. Nejsilnější opoziční hnutí Progresívne Slovensko (PS) ohlásilo nový pokus o odvolání Šimkovičové ve sněmovně a demonstraci.

„Generální ředitelka galerie Alexandra Kusá je blízká rodinná příslušnice jednatele a společníka původního dodavatele projektu rekonstrukce SNG. Tato skutečnost byla známa již před nástupem Alexandry Kusé do funkce generální ředitelky SNG,“ uvedlo ministerstvo podle STVR.

Podle tohoto vyjádření se současné vedení ministerstva kultury domnívá, že Alexandra Kusá neměla být kvůli zmíněným konexím vůbec jmenována do funkce ředitelky galerie. Vedením SNG pověřila ministryně Antona Bittnera, který je podle ministerstva krizovým manažerem.

Kusá byla v čele SNG od roku 2010 a rekonstrukci hlavní budovy galerie dokončila v roce 2023.

Zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan o odvolání šéfky Slovenské národní galerie (zdroj: ČT24)

Zpravodaj ČT na Slovensku Jan Šilhan uvedl, že slovenské ministerstvo kultury vyčetlo odvolané šéfce národní galerie několik manažerských pochybení a podle resortu kultury neúspěšnou rekonstrukci SNG v hodnotě 79 milionů eur.

Slovenské umění

Zároveň ministerstvo vyjádřilo nesouhlas se způsobem, jakým šéfka galerie hospodařila s veřejnými financemi, a s prezentací umění na různých domácích i zahraničních akcích galerie. Šimkovičová se domnívá, že generální ředitel dlouhodobě ignoruje „celou škálu umělců ze Slovenska“.

Šimkovičová, která prosazuje „tradiční slovenskou kulturu“, už dříve v souvislosti se slovenskou účastí na výtvarném bienále v italských Benátkách psala o „pochybné prezentaci umění“ a představitele „liberálně-progresivistického spektra“ vyzvala k tomu, aby přestali dělat „ostudu slovenské kultuře“.

„Důvod je jasný. My nejsme kompatibilní,“ řekla Kusá novinářům ke svému odvolání. Důvody svého sesazení přirovnala ke snůšce lží a polopravd.

Výpověď v županu

Ministryně Šimkovičová v tomto týdnu odvolala i šéfa národního divadla Drličku. „Zjistil jsem to dnes ráno, když doma zazvonil zvonek. Otevřel jsem dveře a za nimi stála úřednice ministerstva kultury se dvěma stokilovými chlapy,“ řekl v úterý bývalý šéf SND slovenskému serveru Denník N.

„Oznámila mi, že mi přinesla odvolací dekret, dala mi ho do rukou a pak mi popřála hezký den. A tak generální ředitel SND v županu přijímal u dveří svého bytu výpověď od ministerského úředníka a dvou příslušníků státní bezpečnosti,“ dodal Drlička.

Část slovenských umělců a opozice kritizovala Šimkovičovou právě už za odvolání šéfa divadla. „Nikdo z nás – předpokládám, že ani náš generální ředitel Drlička – dosud nebyl seznámen s pádnými argumenty pro jeho odvolání,“ komentovala v úterý herečka SND Táňa Pauhofová pro Denník N.

SNG se, podobně jako Slovenské národní muzeum, v úterý odvolaného ředitele zastala. Český ministr kultury Martin Baxa (ODS) chce Drličkovi nabídnout členství v komisi, která bude vybírat budoucího generálního ředitele Národního divadla (ND) v Praze.

V čele divadla skončil Drlička už podruhé. Poprvé k tomu došlo na podzim 2022, kdy ho odvolala tehdejší ministryně kultury Natália Milanová za nevhodné veřejné výroky na adresu politiků. V květnu 2023 se po získání největšího počtu hlasů v konkurzu vrátil do SND.

Opozice svolává demonstrace

Část slovenských umělců a opozice kritizovala Šimkovičovou už za odvolání šéfa divadla. Na internetu vznikla také další petice požadující odvolání ministryně kultury. PS ohlásilo, že začíná sbírat podpisy k vyvolání mimořádné schůze sněmovny k návrhu odvolat Šimkovičovou.

S podobnou iniciativou menšinová opozice neuspěla v parlamentu už letos v květnu. Příští týden chce PS v reakci na kroky Šimkovičové také uspořádat demonstraci v Bratislavě. Už dříve Slováci na náměstích protestovali proti novému zákonu o veřejnoprávní televizi a rozhlasu, kterým podle opozice kabinet ovládne stanici a který prosadilo právě ministerstvo kultury.