Slovensko zpřísňuje tresty za některé činy po výhradách Evropské komise

Slovenský parlament schválil v úterý hlasy vládních poslanců zpřísnění trestů za některé trestné činy, které v únoru sněmovna naopak výrazněji snížila. Nejnovější změny vláda zdůvodnila výsledkem konzultací s Evropskou komisí, která stejně jako další evropské instituce měla výhrady už vůči dřívějším změnám ve slovenském trestním právu či jejich schvalování ve zrychleném režimu.

V porovnání s únorovou novelou, která ještě ani nezačala platit, budou po prezidentském podpisu nyní schváleného zákona přísněji trestány některé korupční trestné činy a také opakovaná provinění v souvislosti se správou daní, tedy například za neplnění daňových oznamovacích povinností nebo zatajování či zkreslování údajů potřebných pro určení daně.

Novela také počítá s přísnějším posuzováním promlčení včetně přísnějších pravidel ohledně ukládání trestů vězení u trestných činů, které se týkají poškozování finančních zájmů Evropské unie; jde například o podvody v souvislosti s čerpáním peněz z evropských fondů.

Změnu odhlasovalo 77 poslanců, napsal web Sme.sk. Hlasování se zdrželo 77 poslanců, nikdo nebyl proti. Novela byla ve sněmovně projednána ve zkráceném režimu. Změny nabydou účinnosti dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Jak to vidí opozice

Podle opozice byla důvodem nynější úpravy trestního zákoníku obava kabinetu, že EU pozastaví Bratislavě vyplácení peněz z evropských fondů. Ty země například využívá při financování většiny velkých infrastrukturních projektů.

V rozpravě opoziční poslanci namítali, že ani předložený materiál není v souladu s unijní směrnicí o boji proti podvodům. Ministr spravedlnosti Boris Susko tvrdil opak, sněmovna vládní předlohu při hlasování částečně upravila.

Hra o evropské peníze

Slovenský premiér Robert Fico (Smer) v pondělí, kdy sněmovna začala o materiálu jednat, řekl, že schůzi bylo třeba svolat kvůli opoziční sabotáži proti Slovensku. Podle něj opozice chtěla, aby země přišla o evropské peníze. Opoziční strany to odmítly, předtím kroky vládní koalice ohledně změn v trestním právu označovaly za packalství.

„Promiňte, ale Evropská komise není hloupá. Je směšné obviňovat opozici z toho, že kvůli opozici novelizujete zákon. Vyděsili jste se, že přijdete o peníze z Evropské unie,“ reagovala v úterý ve sněmovně exministryně spravedlnosti a poslankyně opoziční strany Sloboda a Solidarita Mária Kolíková, na kterou Fico dlouhodobě slovně útočí.