„Vylezte, zbabělci.“ Před slovenským parlamentem se sešel protest proti změnám v trestním právu

Události: Slováci opět protestovali proti navrhovaným změnám trestního práva (zdroj: ČT24)

Přímo před budovu parlamentu svolala slovenská opozice další z demonstrací proti návrhu vlády premiéra Roberta Fica na výrazné změny v trestním právu. Reforma má snížit trestní sazby za korupci či hospodářskou kriminalitu, dále zkrátit promlčecí lhůty trestních činů či zrušit elitní útvar prokuratury (ÚSP). Návrh kritizuje slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a evropské instituce.

Náměstí před parlamentem i přilehlá ulice Palisády byly zaplněny demonstranty. Protest se měl konat během hlasování poslanců o změnách v justici, to se ale nakonec uskuteční zřejmě až ve čtvrtek dopoledne. Médiím to řekl poslanec koaliční SNS Roman Michelko.

Demonstranti již před začátkem protestu křičeli: „Vylezte, zbabělci“, „Fico, pojď ven“ či „Zastavme mafii“. S projevem pak vystoupili zástupci opozice, podle kterých je cílem chystaných změn beztrestnost pro stíhané lidi s vazbami na vládní koalici, která nastoupila do úřadu loni v říjnu.

„Spojuje nás boj za spravedlnost. Boj za to, aby zůstala zachována speciální prokuratura,“ zdůraznil předseda opozičních křesťanských demokratů (KDH) Milan Majerský.

Vláda obhajuje snahu snížit trestní sazby jejich přiblížením na evropskou úroveň, což opozice zpochybnila. Zrušení ÚSP, který vykonává dozor také nad vyšetřováním kauz z doby dřívějšího vládnutí Ficovy strany Smer–SD, politici vládní koalice zase zdůvodňují tím, že podle nich byla v předchozím volebním období porušována lidská práva a že prokuratura je podjatá. V uplynulých několika letech policie po několika vlnách zatýkání obvinila například pracovníky justice včetně soudců, dále bývalé vedení policie či podnikatele.

Gašpar předložil rozsáhlý pozměňovací návrh

Celkově byly ve zmíněných případech obviněny nebo už odsouzeny dohromady desítky lidí. Ve vězení si například odpykává trest za korupci bývalý šéf ÚSP Dušan Kováčik, kterého se Fico ještě jako opoziční politik zastával. Na soudní proces zase čeká například obžalovaný bývalý policejní prezident a nyní poslanec Smeru–SD Tibor Gašpar.

Právě ten předložil ve středu třináctistránkový pozměňovací návrh. Podle Gašpara reaguje na požadavky EU. Slovenský Denník N uvedl, že Gašparův návrh mění některé trestní sazby a přináší i další změny. Například pokud by veřejný činitel vzal úplatek nad 650 tisíc eur, bude mu hrozit pět až deset let vězení, nemůže tedy odejít jen s podmínkou.

Podle opozice jde ale jen o dílčí úpravy, které nebudou mít na celkové vyznění novely zásadní vliv.

Podle opozice bude výsledkem připravovaných změn v trestním právu největší amnestie v dějinách Slovenska. Z dostupných informací vyplývá, že zastaveno by mělo být kromě jiných stíhání obžalovaného exministra financí a někdejšího místopředsedy Smeru–SD Petera Kažimíra, který je nyní guvernérem slovenské centrální banky. Novela trestního zákoníku se bude vztahovat také na případy, které soudy dosud neuzavřely.

Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) v prosinci uvedl, že navrhované změny v trestním právu znamenají vážné nebezpečí narušení právního státu. V lednu pak Evropský parlament schválil vůči Slovensku kritickou rezoluci.

Vládní koalici kvůli obstrukci opozice nevyšel plán zrušit ÚSP už k polovině ledna. Nově počítá s březnovým termínem.