Fico přislíbil, že Slovensko podpoří integraci Ukrajiny do EU. Odmítá ale její členství v NATO

Slovenský premiér Robert Fico navštívil Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal získal od svého slovenského kolegy Roberta Fica při středečním setkání na Ukrajině příslib, že Slovensko podpoří integraci Ukrajiny do Evropské unie, a pomoc Kyjevu ve výši 50 miliard eur (asi 1,2 bilionu korun) z unijního rozpočtu. Šmyhal to po jednáních v ukrajinském Užhorodu uvedl na komunikační platformě Telegram. Fico po schůzce potvrdil, že podpořil evropskou perspektivu Ukrajiny, současně ale poukázal na rozdílné názory mezi Bratislavou a Kyjevem na válku na Ukrajině, na vliv Spojených států na Kyjev či na členství Ukrajiny v NATO. Fico pak odcestoval do Berlína, kde řekl, že válka na Ukrajině nemá vojenské řešení.

„Premiér Fico mě ujistil, že plně podporuje snahy Ukrajiny ohledně eurointegrace,“ uvedl předseda vlády země, která se už skoro dva roky brání ruské ozbrojené agresi. Napsal také, že šéf slovenského kabinetu potvrdil, že Bratislava nebude bránit soukromým slovenským firmám, aby na Ukrajinu dodávaly armádní techniku a další vybavení.

Společné prohlášení, které ve středu podepsali premiéři, pak podle Šmyhala mimo jiné potvrzuje důležitost slovenské pomoci při odminování ukrajinského území.

Ukrajinský premiér také prohlásil, že navzdory řadě názorových neshod hodlají oba státy usilovat o „nový pragmatismus“, který bude přínosem pro obě země. Prohlášení podle Šmyhala předpokládá rozvoj slovensko-ukrajinských vztahů na základě vzájemné důvěry a úcty.

Fico ohlásil humanitární pomoc Ukrajině

Fico po setkání se Šmyhalem upozornil na rozdílné postoje Bratislavy a Kyjeva k některým tématům. Současně ale ohlásil humanitární pomoc Ukrajině v podobě dvaceti tun materiálu a sanitek, jakož i společné projekty obou zemí.

„Zopakoval jsem panu předsedovi vlády, že nevěřím ve vojenské řešení tohoto konfliktu a jako Slovanovi mi vadí, že dochází k vzájemnému zabíjení Slovanů možná ve jménu nějakých geopolitických zájmů,“ řekl Fico o válce na Ukrajině.

Slovenský premiér je proti členství Kyjeva v NATO

Slovenský premiér se opětovně postavil proti členství Ukrajiny v NATO. Tato východoevropská země by podle něj měla být svobodná a nezávislá, aby jako případný členský stát NATO nevyvolávala „důvody k rozšíření konfliktu do světových rozměrů“.

Fico také zopakoval, že podle něj vliv Spojených států především na politický život na Ukrajině je poměrně velký. Dřívější Ficovy výroky, že Ukrajina je „pod totální kontrolou a vlivem Spojených států“, ve středu v reakci odmítla ambasáda Spojených států na Slovensku, která je označila za nehodné spojence NATO.

Slovenský ministerský předseda uvedl, že se Šmyhalem hovořil také o železničním propojení Kyjeva a východoslovenských Košic, o elektrickém propojení obou zemí a o modernizaci společného silničního hraničního přechodu Vyšné Nemecké/Užhorod.

Podle Fica pravděpodobně bude pokračovat tranzit ruského plynu přes Ukrajinu, byť podle dřívějších informací příslušná smlouva mezi ukrajinskou firmou Naftogaz a ruským Gazpromem vyprší na konci letošního roku. V minulosti bylo Slovensko závislé na dodávkách zemního plynu z Ruska, podobně jako jiné evropské země, ale po ruské invazi na Ukrajinu podepsalo kontrakty s dalšími dodavateli.

Bez přítomnosti médií

Schůzka Fica a Šmyhala se podle slovenského listu Korzár konala bez přítomnosti zástupců médií, plánovaná nebyla ani tisková konference po jednání. List uvedl, že spolu s Ficem přijeli na Ukrajinu slovenští ministři zahraničí a obrany a vicepremiér Peter Kmec.

Bratislava po říjnovém nástupu nynější Ficovy vlády zastavila vojenskou pomoc Ukrajině ze slovenských státních zásob.

V úterý pak Fico zpochybnil, že by v Kyjevě byla válka, když řekl, že v ukrajinské metropoli panuje normální život; za to ho kritizoval například předseda nejsilnější frakce v Evropském parlamentu, Evropské lidové strany, Manfred Weber. Ficově straně Smer–SD a také další nynější slovenské vládní straně, Hlasu–SD, strana evropských socialistů po loňských volbách na Slovensku pozastavila členství.

Šéf zahraničního výboru ukrajinského parlamentu Oleksandr Merežko v reakci na nejnovější výroky slovenského premiéra uvedl, že Ukrajina by měla zrušit státní návštěvy představitelů, kteří zpochybňují její suverenitu.

Fico nevěří ve vojenské řešení. Scholz slíbil Ukrajině další podporu

Z Ukrajiny odcestoval Fico do Berlína. Při setkání se spolkovým kancléřem Olafem Scholzem řekl, že Německo a Slovensko mezi sebou nemají žádná otevřená témata. Uvedl také, že odlišný názor na válku na Ukrajině nezatěžuje německo-slovenské vztahy. Fico rovněž poznamenal, že rusko-ukrajinský konflikt nemá vojenské řešení.

Scholz o válce řekl, že její konec není v dohledu, ale že ruský vůdce Vladimir Putin může boje kdykoli zastavit. Pokud by se ale přestala Ukrajina bránit, zanikla by, dodal kancléř.

Fico na tiskové konferenci se Scholzem poznamenal, že jeho středeční návštěva Ukrajiny ukázala, že Bratislava a Kyjev mají na konflikt diametrálně odlišný názor. „Říkám absolutně otevřeně, že máme zcela jiný názor. Nevěříme ve vojenské řešení,“ zdůraznil slovenský premiér. Dodal, že se ukrajinského premiéra Šmyhala opakovaně ptal na ukrajinské plány. „Odpovědí mi byla jen válka a válka,“ řekl.

„Musíme si přiznat, že jednoduché řešení není v dohledu. Ruský prezident ale může tuto válku kdykoli ukončit. Ale když se přestanou bránit Ukrajinci, bude to konec Ukrajiny,“ řekl kancléř. Ten ve středu telefonicky jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, kterému slíbil další německou podporu, dokud to bude nutné.