Slovenská vláda nebude bránit firmám ve vývozu zbraní, prohlásil Fico

Slovenský premiér Robert Fico, který dlouhodobě vystupuje proti vojenské pomoci Ukrajině, oznámil, že jeho vláda nebude bránit podnikům při výrobě a dodávkách zbraní odběratelům. Z Ficova vyjádření vyplynulo, že jeho odmítavý postoj se týká jen případných dodávek zbraní a munice ze zásob slovenské armády. Podobně hovořil i ministr zahraničí Juraj Blanár při návštěvě Česka.

„Když chce nějaká firma vyrábět zbraně a někde je dodávat, tomu samozřejmě nikdo nebude bránit,“ řekl Fico po schůzce s ministrem obrany Robertem Kaliňákem.

Fico ještě jako opoziční politik opakovaně kritizoval dřívější vládu za předaní různých zbraní Ukrajině a tvrdil, že v případě účasti své strany v novém kabinetu nedovolí vývoz ani jednoho náboje na Ukrajinu.

Ficova strana Smer – sociálna demokracia (Smer–SD) zářijové předčasné parlamentní volby v zemi vyhrála a vytvořila kabinet s dalšími dvěma stranami.

Slovensko po ruské invazi na Ukrajinu předalo Kyjevu darem nejen různou vojenskou techniku včetně vyřazených stíhaček MiG-29 sovětské konstrukce, ale na základě bilaterálního komerčního kontraktu mu dodalo osm samohybných houfnic Zuzana 2, které jsou vlajkovou lodí slovenského obranného průmyslu. Výrobu dalších šestnácti houfnic Zuzana 2 pro Ukrajinu zaplatí podle dřívějších informací Dánsko, Norsko a Německo.

„Pomoc při odminování považuji za humanitární“

Podle Fica by Bratislava mohla dodávat Kyjevu také odminovací systémy, které se na Slovensku rovněž vyrábějí. „Jedna z takových věcí, která by Ukrajině mohla pomoci, je odminování. To považuji za pomoc humanitární. Je tam obrovské množství zaminovaných prostor a nevybuchnuté munice,“ konstatoval slovenský premiér.

Totožnou variantu pomoci popsal i šéf slovenské diplomacie Blanár při návštěvě Česka. „Ale nebudeme dodávat jakékoli zbraňové systémy nebo zbraně ze zásob ozbrojených sil Slovenské republiky,“ zdůraznil.

Řešení situace na Ukrajině podle Blanára nemá vojenské kořeny. „Slovensko podporuje především mírové iniciativy, a to vzešlé z jakékoli úrovně, ať už od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, nebo z Brazílie či Číny,“ doplnil. Podle slovenského ministra je zapotřebí přerušit boje a hledat řešení u jednacího stolu.

Slovenský ministr zahraničí Blanár se setkal se svým protějškem Lipavským (zdroj: ČT24)

Slovensko ještě za předchozích vlád začalo připravovat projekt zvýšení výroby munice. Munici kalibru 155 milimetrů vyrábí na Slovensku polostátní firma ZVS Holding, ve které vlastní poloviční podíl skupina Czechoslovak Group (CSG) českého podnikatele Michala Strnada. Modernizací a prodloužením životního cyklu munice se v zemi zase zabývá společnost VOP Nováky, jež také patří do skupiny CSG.

Podle Kaliňáka chce nové vedení slovenského ministerstva obrany přehodnocovat zejména některé již uzavřené komerční kontrakty, bližší informace neuvedl. Slovensko dříve zadalo různé zakázky na modernizaci zastaralého vybavení slovenské armády. Kaliňák se už krátce po říjnovém jmenování ministrem obrany vyslovil také pro úpravu dohody o obranné spolupráci mezi Slovenskem a Spojenými státy, proti které Smer–SD vystupoval již při jejím schvalování ve slovenské sněmovně.