Slovensko nevěří podle Fica ve vojenské řešení konfliktu na Ukrajině. Důležitá je společná politika na úrovni EU, míní Fiala

Studio ČT24: Brífink českého a slovenského premiéra (zdroj: ČT24)

Slovenský premiér Robert Fico navštívil na své první zahraniční cestě po návratu do funkce Prahu. Setkal se se čtveřicí nejvyšších ústavních činitelů – dopoledne jednal s předsedy parlamentních komor, odpoledne navštívil českého premiéra Petra Fialu (ODS), a potom i prezidenta Petra Pavla. Opakovaně hovořil o pozici nové slovenské vlády k rusko-ukrajinské válce, s Fialou jednal také o pokračování bilaterální spolupráce obou zemí nebo migraci.

Návštěva Fica se odehrává za velkého zájmu médií, a to i vzhledem k ne zcela přátelským výrokům politiků obou zemí během kampaně předcházející slovenským volbám. Misi doprovázejí i protesty, na nábřeží u Strakovy akademie, kudy Fico k sídlu české vlády přijel, stálo také několik desítek jeho odpůrců s vlajkami Ukrajiny a EU, zároveň i několik desítek jeho podporovatelů.

S Petrem Fialou jednal slovenský premiér o budoucím fungování visegrádské skupiny. Česko je nyní předsednickou zemí. Fico ocenil, že je Fiala připraven po sestavení nové polské vlády svolat jednání členských zemí. Podle slovenského premiéra je nyní formát zabrzděný, což je způsobené různými faktory.

Fiala však podotkl, že považuje V4 za funkční. „To není tak, že když se nesejdou premiéři, tak V4 neexistuje,“ uvedl. Uskutečnila se jednání na ministerské úrovni, ve středu se také v Praze sešli prezidenti čtyř zemí. Ujistil, že i když se Praha, Bratislava, Varšava a Budapešť v některých otázkách neshodnou, je stále prostor pro spolupráci. Zmínil se například o víceletém finančním rámci Evropské unie.

Podle Fica existuje „společný názor na to, že by se nemělo při určitých škrtech sahat na kohezi, na fondy, které jsou určené na odstraňování regionálních rozdílů“.

Premiéři vyzdvihli dobré vztahy svých zemí, nicméně Fico hovořil i o tom, že je podle něj poněkud narušil „zub času“. V poslední době nebyl navíc kvůli krizím čas na jejich inventuru. Vztahy podle něj nesmí ustrnout ve fázi „vzpomínkového optimismu“, ale mít konkrétní obsah.

Fiala dodal, že veřejnost oprávněně očekává, že i politici na nejvyšší úrovni vytvoří také co nejlepší podmínky pro spolupráci.

Premiéři hovořili také o migraci. Česká policie v současnosti kontroluje hranice se Slovenskem, což Praha zdůvodnila množstvím nelegálních přechodů. „Naším společným zájmem je, abychom dlouhodobě nemuseli mít namátkové kontroly na hranicích,“ řekl Fiala. Záležet ale bude na tom, jak efektivní a účinný bude v opatřeních týkajících se migrace společný postup evropských zemí, dodal. Česko je podle něj připraveno hledat racionální celoevropská řešení.

Česko podle Fialy odporuje snahu Slovenska o prodloužení výjimky ze sankcí, která aktuálně do 5. prosince umožňuje výrobu a vývoz produktů z ruské ropy. Podle Fica je proces na úrovni Evropské komise na dobré cestě. Potvrdil, že Česko dostálo svému předchozímu slibu a případnou slovenskou iniciativu blokovat nebude. Slovensko bude podle něj při rozhodování o budoucích unijních sankcích důrazněji žádat analýzy jejich dopadu na EU a členské státy.

UDÁLOSTI: Robert Fico v Praze (zdroj: ČT24)

Hodnotově je Slovensko na straně Ukrajiny, konflikt ale považuje za zamrzlý, řekl Fico

Leitmotivem Ficovy cesty do Prahy je rusko-ukrajinský konflikt. Zatímco Česko Ukrajinu od počátku jednoznačně podporuje a zásadní výhrady proti tomu neznějí ani od největší opoziční strany, Slovensko po nástupu nového kabinetu zastavilo vojenskou podporu.

Český premiér uvedl, že považuje za zásadní, jak bude Bratislava vystupovat na evropské úrovni. „Pro nás je důležité, aby slovenská vláda a pan premiér podporovali společnou evropskou politiku na evropské úrovni. Tam nemám signály, že by to tak být nemělo,“ poznamenal Fiala.

Fico uvedl, že bude telefonicky hovořit se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem o humanitární pomoci, ale vojenské podpoře se chce do budoucna vyhnout. Slovenská vláda podle něj považuje konflikt za zamrzlý. Fico také míní, že sankční politika vůči Rusku příliš nefunguje. Slovensko by chtělo, aby na Ukrajině ustaly bojové operace a začala jednání.

Zároveň ale zdůraznil, že hodnotově se pozice Slovenska nezměnila. „Nemáme žádný spor v hodnotových otázkách, velmi jasně jsme řekli, že použití ruské vojenské síly je porušením mezinárodního práva,“ dodal Fico. 

O válce mluvil Fico i na ranní pracovní snídani s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS). „I když má Slovensko po návratu Fica k moci v tento okamžik jiný pohled na rusko-ukrajinský konflikt, to, abychom nadále rozšiřovali, upevňovali a rozvíjeli česko-slovenské vztahy, má jednoznačně přednost před ambicemi jednotlivých politiků,“ uvedl po schůzce Vystrčil.

Fico podle něj potvrdil, že Slovensko podporuje Ukrajinu, podporuje její nárok na územní celistvost, svébytnost a nezávislost. „Na druhé straně názor, že Slovensko v této chvíli nebude dodávat Ukrajině zbraně a že je pro okamžitá mírová jednání, potvrdil rovněž. Ukázalo se, že v tomto náš názor není shodný,“ dodal předseda Senátu.  

„Budeme se snažit dát té spolupráci naprosto konkrétní obsah, který by umožnil lepším způsobem prosazovat názory našich zemí v rámci Evropské unie,“ poznamenal Vystrčil k možnostem budoucí spolupráce ve V4. Uvítal by, aby ministerstva zahraničí obou zemí připravila koncept budoucí spolupráce. Předseda Senátu v této souvislosti doplnil, že Slovensko stejně jako Česko podporuje vstup Rumunska do schengenského prostoru, o čemž má EU rozhodovat v prosinci.

Slovenský premiér podle předsedy Senátu zdůraznil, že na zahraničněpolitické orientaci Slovenska se nic nemění, pokud jde o členství v NATO a v EU. Fico podle něj chce, aby si obě země příští rok společně připomenuly 20 let od vstupu do unie. S Ficem se Vystrčil shodl v pohledu na situaci v Izraeli a na palestinských územích po masakru, který počátkem října provedli teroristé z Hamásu. 

Povolební situace na Slovensku a kroky Ficovy vlády předmětem jednání podle Vystrčila nebyly. Předpokládá, že si o tématech promluví s předsedou slovenského parlamentu Peterem Pellegrinim, s nímž se má setkat v Praze 30. listopadu. 

Kromě Vystrčila a Fialy jednal Robert Fico v Praze také s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Ocenil, že ho šéfové obou parlamentních komor přijali, i když kvůli tomu museli upravit své programy. Oba odjížděli na zahraniční cesty.

Setkání s prezidentem Pavlem i jeho předchůdcem

Odpoledne po návštěvě ve Strakově akademii pokračoval Fico na Pražský hrad, aby se setkal ještě s prezidentem Petrem Pavlem. Ten pak na sociální síti X uvedl, že spolu hovořili „o současné bezpečnostní situaci v Evropě a ve světě a o našich vzájemných postojích“.

„Dobré vztahy mezi našimi zeměmi jsou naprostou prioritou a předvolební rétorika už nemůže vstupovat do současné spolupráce. Jsem přesvědčený, že Slovensko zůstane naším významným spojencem v EU i v NATO a budeme rozvíjet sousedské ekonomické a politické vazby,“ uvedl Pavel.

Slovenský premiér odmítl, že by Pražský hrad váhal, zda ho má přijmout. Novinky.cz v pátek napsaly, že kvůli tomu, že se termín Ficovy návštěvy nehodil jemu, ale ani Vystrčilovi a Pekarové Adamové, chtěl prezident Pavel setkání zrušit. Slovenská prezidentka ho podle Novinek přemluvila, aby to nedělal a s Ficem se přece jenom sešel.

Robert Fico prohlásil, že „přijel s nejlepšími úmysly“ na standardní přátelskou návštěvu, na které by se řešila i pracovní témata. „Nepotřebuji přímluvy paní prezidentky, ani tomu nevěřím,“ uvedl ke spekulacím o možném váhání Hradu.

Při své návštěvě zavítal slovenský premiér i na Strahov, kde položil, jako to dělává při návštěvě Prahy většina slovenských politiků, květinu k památníku spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika.

Kromě nejvyšších představitelů státu si Fico domluvil setkání i s předsedou opozičního ANO a expremiérem Andrejem Babišem a s bývalým prezidentem Milošem Zemanem. Ten slovenského premiéra, s nímž dlouhodobě udržuje dobré vztahy, přijal ve své kanceláři, Babiš ve své restauraci. Původně Fico plánoval ještě setkání s dalším bývalým prezidentem Václavem Klausem. Ten je ale v zahraničí, proto se sejdou jindy.

Návštěvu šéfa slovenské vlády komentoval v pořadu Horizont ČT24 Luboš Palata, komentátor Deníku.cz.

Horizont ČT24: Luboš Palata o návštěvě premiéra Fica (zdroj: ČT24)

Vztahy nejsou narušené, shodli se Benda s Vondráčkem

Návštěvu slovenského premiéra v Praze reflektovala i večerní debata v pořadu ČT24 Události, komentáře. Člen sněmovního zahraničního výboru Marek Benda (ODS) se domnívá, že česko-slovenské vztahy v poslední době narušeny nejsou.

„Každý si spravuje své věci po svém a snažíme se hledat věci, které nás spojují – ať už je to východoevropský pohled na Evropu, jestli je Evropa úplně spravedlivá vůči východní Evropě nebo nově přistupujícím členským zemím,“ komentoval Benda.

Slova o dobrých vztazích potvrdil i předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO), označil je za přátelské. „Je dobré, že ačkoli politické situace a politické spektrum je jiné u nás a u nich, že se to dokáže překonat a že se spolu dokážeme bavit,“ konstatoval. Připomněl také, že vztahy jsou dobré nejen mezi vrcholnými politiky, ale i napříč dalšími oblastmi.

To, že česko-slovenské vztahy byly, jsou a budou, potvrdila i bývalá zpravodajka Českého rozhlasu na Slovensku Pavlína Nečásková. „Mám pocit, že to přijetí navzdory očekávání bylo možná vřelejší,“ uvedla s odkazem na to, že žádný z nejvyšších českých ústavních činitelů Ficovi přímo nepogratuloval k vítězství v říjnových parlamentních volbách. Z aktivních politiků adresoval gratulace pouze šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Podotkla, že ze setkání Fica s předsedkyní Poslanecké sněmovny Pekarovou Adamovou není mnoho dostupných informací. Odehrávalo se za zavřenými dveřmi a bylo krátké. To stejné platilo prý i o setkání s předsedou Senátu Vystrčilem. „On (Vystrčil) i sám přiznával, že se na spoustu věcí ani nestihl doptat,“ uzavřela.

Benda, Vondráček a Nečásková o návštěvě slovenského premiéra Fica (zdroj: ČT24)

Přijeli i další ministři. Saková jednala se Síkelou o obchodních vztazích

Robert Fico nepřicestoval do Česka sám, přijeli s ním i někteří členové jeho vlády. Nová ministryně hospodářství Denisa Saková jednala o rozvoji obchodních vztahů s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (STAN).

„Probrali jsme také možnosti prohlubování spolupráce v oblasti jaderné energetiky, ale i posílení přeshraniční kapacity elektrických sítí, které by zvýšilo bezpečnost dodávek v obou zemích,“ uvedl Síkela.

Fiala s Ficem se dohodli, že budou pokračovat v tradici společných jednání vlád obou zemí. Příští by se mělo uskutečnit za rok na jaře, a to na českém území.