Duda přirovnal homosexuály k bolševikům. Útok kvůli politickému zisku, kritizuje ho Jourová

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová v pondělí ostře kritizovala polského prezidenta Andrzeje Dudu za jeho slova o nebezpečné „ideologii“ LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob). Podle Jourové je smutné, že v současné Evropě se vrcholní politici strefují do menšin kvůli potenciálním politickým ziskům. Duda, který se chystá obhajovat prezidentský mandát, tvrdí, že jeho slova byla v rámci špinavého politického boje vytržena z kontextu.

Osmačtyřicetiletý Duda v sobotu na jednom předvolebním mítinku prohlásil, že „LGBT nejsou lidé, ale ideologie“. Generace jeho rodičů prý nebojovala proti komunistům jen proto, aby mohla přijmout „ideologii“, která je pro člověka „možná ještě nebezpečnější“.

„Dříve byly děti indoktrinovány bolševickou ideologií (…) Dnes se také objevují pokusy vnutit nám a našim dětem ideologii, jen trochu jinou. Je nová, ale je to takový neobolševismus,“ citovala agentura AP polského politika.

Jourová, která má v Evropské komisi na starosti i otázky hodnot, v pondělí Dudu podle AP kritizovala v Evropském parlamentu. „Považuji za opravdu smutné, když se v současné Evropě politici zastávající vysoké posty rozhodnou strefovat do menšin kvůli potenciálním politickým ziskům,“ prohlásila Jourová a dodala, že to podrývá unijní záruky rovnosti práv pro všechny.

Jourová řekla, že je zmatená z přirovnání hnutí za práva LGBT ke komunistické ideologii. AP v té souvislosti připomíná, že Jourová se narodila v komunistickém Československu. „Pamatuji si komunistickou ideologii jako něco, co potlačuje a pronásleduje všechno a všechny, kteří jsou odlišní,“ prohlásila členka EK z České republiky.

Vytrženo z kontextu, vzkazuje Duda

Duda tvrdil, že zahraniční média jeho výroky vytrhla z kontextu, a na Twitteru mimo jiné napsal, že věří v „rozmanitost a rovnost“. V pondělí ve východopolském Lublinu vysvětloval, že se pouze pokoušel chránit rodiny a bránit pronikání „ideologie“ LGBT do škol. „Za to, že jsem to řekl, jsem se stal terčem útoků v západní Evropě a v naší zemi,“ cituje AP polskou hlavu státu. 

Prezidentova slova citovala i agentura Reuters, ale dodala, že prezident neupřesnil, v čem bylo jeho vyjádření nesprávně interpretováno. „Každá z redakcí ochotně vyšle reportéra s kamerou do prezidentského paláce, aby se dozvěděla, co jste měl na mysli prohlášením, že ideologie LGBT je horší než komunistická indoktrinace,“ odpověděl Dudovi na Twitteru varšavský zpravodaj listu The Guardian.

„Umíme polsky a důkladně jsme si vyslechli celý kontext. A ten je ohavný,“ dodala jeho kolegyně, píšící rovněž pro The Guardian z Varšavy. Ani dopisovatel Foreign Policy se podle serveru Onet.pl nedomnívá, že by bylo Dudovo vyjádření překrouceno: „Přeložil jsem celý prezidentův projev, aby si každý mohl udělat názor sám.“

Obhájit mandát

„Jsme státem rovných příležitostí, všichni jsou si rovni a každý má právo na svůj vlastní názor,“ prohlásil v pondělí Duda. „Ale když hovoříme o přenášení ideologického obsahu do škol, chci, aby se to dělo se souhlasem rodičů,“ dodal prezident. Podle AP Dudovi stoupenci tleskali, ale mnoho odpůrců mělo duhové transparenty s nápisem „Jsme lidé, ne ideologie“.

Duda, který zastává funkci prezidenta od roku 2015 a do svého zvolení byl členem vládnoucí sociálně konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), se bude snažit obhájit svůj post ve volbách 28. června.

V převážně katolickém Polsku je jeho hlavním rivalem varšavský primátor Rafal Trzaskowski z proevropské Občanské platformy, který prohlašuje, že úkolem prezidenta je především společnost spojovat, a ne dělit.