Matovič se omluvil za kontroly na silnicích. Kvůli koronaviru Slovensko uzavře několik romských lokalit

Události ČT: Na Slovensku kolabovala doprava (zdroj: ČT24)

Na Slovensku začalo platit dočasné citelné omezení volného pohybu, kterým vláda chce utlumit velikonoční cestování. Dodržování nařízení kontrolují policejní hlídky, na silnicích se proto místy vytvořily dlouhé kolony. Slovensko na příštích deset dnů také obnovilo hraniční kontroly a umožňuje vstup do země jen přes vybrané přechody. Premiér Igor Matovič čelil kritice koaličních stran a za plošné policejní kontroly se omluvil. Země také uzavře několik lokalit s romskými obyvateli. V zemi půjde o první plošnou karanténu.

Již v noci na středu policie nasadila na hranice mezi jednotlivými okresy hlídky, které kontrolují dodržování vládního rozhodnutí o rozšíření nouzového stavu kvůli pandemii nemoci COVID-19. Dopravní servis veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska dopoledne hlásil z vícero silnic až několikahodinové zdržení. Kdo poruší pravidla, může ho stihnout pokuta víc než 1500 eur.

Dlouhé kolony se vytvořily například na příjezdových komunikacích do slovenské metropole, kam dojíždějí za prací tisíce lidí. Opatření na hranicích zase způsobila kolony na česko-slovenském dálničním hraničním přechodu Lanžhot-Brodské ve směru do země pod Tatrami.

Krátce po poledni se situace zlepšila. Slovenští policisté upustili od plošných kontrol a nyní už zastavují řidiče jen namátkově, popsal zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský. Podle premiéra si policie špatně vyložila usnesení vlády. Šéf sboru to odmítl, situaci uklidňovala i prezidentka.

Policie slibuje, že na Zelený čtvrtek už kolony nebudou. A dál vyzývá lidi, aby necestovali, pokud nemusejí.

Vicepremiér kritizoval vládu

Situace ovšem vyvola i vnitrokoaliční pnutí. „Z boje proti koronaviru jsme udělali fetiš. Po celém Slovensku se tvoří kilometrové zácpy na jinak poloprázdných dálnicích. Zavřeli jsme desítky tisíc malých obchodů a vláda není schopna jim ani přispět na nájemné. To je šílené a musí to skončit,“ napsal na sociální síti vicepremiér a šéf menší koaliční strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík. Dodal, že premiérovi Matovičovi se nemůže dovolat.

Slovenský svaz pekařů tvrdil, že kolaps dopravy způsobuje výrazné zpoždění při zásobování prodejen pekárenskými výrobky. „Zákon nám nařizuje, v jakých časových intervalech od upečení musíme zboží dopravit do prodejen, a opatření nám to výrazně komplikují,“ stěžuje si šéfka svazu Tatiana Lopúchová.

Nasazení policie a také vojáků k dohledu na dodržování veřejného pořádku v době omezení volného pohybu osob nepodpořila nejen SaS, ale ani strana Za ľudí. Z čtyřčlenné vládní koalice hlasovala s premiérovým hnutím Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti pouze strana Sme rodina. Vzhledem k tomu, že OĽaNO má ve vládě polovinu křesel, k prosazení opatření to Matovičovi stačilo.

Vedení policie kritiku odmítá, řídilo se prý usnesením vlády

Matovič nejprve prohlásil, že nemá rád, když někteří koaliční kolegové hrají sobecké hry. „Neschopnost podpořit cokoli nepopulárního, co je udělané ve veřejném zájmu, a zveřejňování výplodů své mysli na Facebooku, je v takovéto chvíli mimořádně nezodpovědné,“ uvedl na sociální síti Matovič.

Za dopravní komplikace způsobené plošnými kontrolami se posléze omluvil, zdůraznil ale, že od začátku plánoval kontroly namátkové. Plošné hlídání řidičů podle premiéra způsobil špatný rozkaz vedení policie, která sabotovala vládní opatření, řekl na tiskové konferenci Matovič. „Policejní prezident Milan Lučanský má co vysvětlovat,“ napsal na Facebook.

„Policie postupovala podle usnesení vlády, ve kterém byly naformulované výjimky. Ty jsme zohledňovali při přípravě rozkazu prezidenta Policejního sboru pro hlídkovou činnost policistů,“ tlumočil Lučanského vyjádření mluvčí policejního prezidia. S rozkazem se prý ztotožnilo i ministerstvo vnitra, dodal Lučanský.

Předseda slovenské vlády ještě minulý týden zmiňoval i možnost na několik týdnů zastavit veškerou činnost v zemi s výjimkou kritické infrastruktury, a to s cílem vymýtit pandemii. Po kritice od odborníků a ekonomů Matovič v debatě o této variantě nepokračoval.

Prodloužený víkend vybízí k cestování

Slovenské ministerstvo vnitra ve středu i ve čtvrtek zrušilo úřední hodiny na dopravních inspektorátech i odděleních dokladů. Podobné opatření se týká i úřadů práce, dále finančních a celních úřadů.

Velký pátek a Velikonoční pondělí jsou na Slovensku sváteční dny. Prodloužený velikonoční víkend dosud Slováci využívali k návštěvám rodiny, známých nebo k pobytům na horách. To bylo spojeno s cestováním po celé zemi. V některých regionech zase Slováci dodržovali velikonoční tradice, které jsou v zemi stejně jako v Česku spojeny s vyšleháním žen pomlázkou, případně i s poléváním vodou.

Zpřísnění opatření kvůli koronaviru na období kolem velikonočních svátků Matovič zdůvodnil snahou udržet mírný průběh pandemie na Slovensku. V pětimilionové zemi testy odhalily koronavirus u téměř šesti set zkoumaných vzorků. Úřady potvrdily dvě úmrtí v souvislosti s infekcí a třináct lidí se z nemoci COVID-19 vyléčilo.

Slovensko uzavře romské lokality, kde byl potvrzen koronavirus

Slovensko uzavře několik lokalit s romskými obyvateli, u nichž testy potvrdily nákazu koronavirem. Ve středu večer to oznámil hlavní hygienik Slovenska Ján Mikas. V zemi půjde o první případy plošné karantény v době pandemie nemoci COVID-19. Premiér Igor Matovič doplnil, že koronavirus byl zjištěn v pěti lokalitách, kde bydlí Romové. Předseda slovenské vlády již dříve vyslovil obavy, že právě romské osady s nízkým hygienickým standardem se mohou stát ohniskem nákazy.

„Toto není nepřátelský akt. Chceme v první řadě chránit lidi, kteří zůstanou v karanténě. Zabezpečíme přísun potravin,“ řekl Matovič novinářům ve městě Krompachy na východním Slovensku, kde spolu s kolegy z vlády, hlavním hygienikem a představiteli dalších institucí jednali o vzniklé situaci.

Koronavirus byl podle předsedy slovenské vlády zjištěn ve třech lokalitách s romskými obyvateli v Krompachách a také ve dvou dalších blízkých vesnicích. Jejich starostové postup vlády ohledně karantény ocenili. Nakažení obyvatelé se zřejmě infikovali ještě při pobytu v cizině, například v Británii.

Slovenská vláda se minulý týden rozhodla zaměřit při testování na koronavirus také na obyvatele více než 30 vybraných romských vesnic a lokalit, kam se po propuknutí pandemie vraceli lidé ze zahraničí. Odebírání vzorků zajistili vojenští zdravotníci.

Na pětimilionovém Slovensku žije podle vládní studie z minulého roku přes 400 tisíc  příslušníků romského etnika. Část z nich bydlí v různých chatrčích a provizorních příbytcích bez pitné vody či veřejné kanalizace.