„Spolupráce je víc než stranické zájmy.“ Čaputová v sobotu vyšle novou vládu do boje s koronavirem

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová chce novou vládu příštího premiéra Igora Matoviče jmenovat v sobotu. Ustavující schůze sněmovny po únorových parlamentních volbách se uskuteční v pátek, po jejím skončení dosluhující kabinet Petera Pellegriniho podá demisi. Vlády se vystřídají v době, kdy Slovensko čelí stejně jako další země epidemii koronaviru.

„Všichni tři si velmi dobře uvědomujeme, v jaké situaci se Slovensko nachází a jak velmi je důležité povýšit spolupráci nad jakékoliv individuální nebo stranické zájmy. Proto jsem skutečně velmi ráda za velkorysost, kterou deklarovali oba pánové při odevzdávání a přebírání moci,“ řekla Čaputová po jednání s Pellegrinim a Matovičem.

Jmenování kabinetu zřejmě proběhne na vzduchu

Podle hlavy státu kvůli koronaviru je vhodné neodkládat střídání vlád. „S přibývajícími dny může počet nemocných stoupat. Onemocnění se nevyhýbají ani ústavním činitelům. I to byl důvod neodkládání termínu na nějaké další období,“ řekla Čaputová. Dodala, že prezidentská kancelář zvažuje uskutečnit slavnostní jmenování nové vlády na nádvoří prezidentského paláce, nikoliv v budově samotné.

„Jediný náš zájem je to, abychom zvládli krizovou situaci v souvislosti s koronavirem,“ zdůraznil Matovič. Jeho nový kabinet prý neplánuje po nástupu do úřadu zahájit plošné personální čistky.

Slovensko od pondělí kvůli obavám ze šíření nákazy koronavirem na dva týdny uzavřelo maloobchodní prodejny s výjimkou například prodeje potravin, lékáren či drogerií. Kabinet také vyhlásil nouzový stav, který se týká státních zdravotnických zařízení a má sloužit jako příprava pro případ rozšíření nákazy.

V současnosti země připravuje balík opatření na podporu podnikatelů s cílem kompenzovat negativní dopady epidemie.

Novou vládní koalici vytvořily dosavadní tři opoziční formace a nová strana Za ľudí exprezidenta Andreje Kisky.

Čtyřkoalice složená z protikorupčního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, dále populistického hnutí Sme rodina, liberální strany Sloboda a Solidarita a Kiskovy strany bude mít ve 150členné sněmovně 95 hlasů. Tato výrazná většina koalici umožní také měnit ústavu, což chce Matovič využít například k zavedení plošných prověrek soudců.

O nových ministrech se zatím jen spekuluje

Jména členů příští vlády Matovič zatím neuvedl. Média informovala, že například novým šéfem diplomacie by se měl stát nynější velvyslanec ve Spojených státech Ivan Korčok.

Na ustavující schůzi sněmovny budou muset poslanci vyřešit kvůli koronaviru i praktické otázky. Jednací řád sněmovny totiž předpokládá, že poslanec při skládání slibu kromě jiného položí ruku na ústavu a pak podá ruku šéfovi parlamentu.

Po volbách míří do opozice sociální demokraté expremiéra Roberta Fica, kteří byli u moci s výjimkou necelých dvou let nepřetržitě od roku 2006. Fica, jenž v zájmu řešení politické krize po předloňské vraždě novináře Jána Kuciaka podal demisi na funkci premiéra, vystřídal v čele vlády místopředseda Smeru-SD Pellegrini. Zbylí dva koaliční partneři Smeru-SD po slabém volebním zisku v únorových volbách ze sněmovny vypadli.