TÉMA

Diplomová práce

Diplomanty na AVU zajímají mimo jiné podmínky umělecké práce

Letošní diplomantky a diplomanti Akademie výtvarných umění v Praze vystavují své práce. Tématem, které je spojuje, je definování podmínek umělecké práce. Výstava probíhá přímo na půdě akademie a představuje všechny obory od architektury přes klasickou malbu až po sochu.
23. 6. 2023|

Slovensko po plagiátorských aférách umožní odebírat tituly

Vysoké školy na Slovensku budou moci odebírat tituly absolventům, kteří závěrečnou práci či její část nevypracují samostatně nebo se dopustí závažnějšího plagiátorství. Vyplývá to z návrhu novely vysokoškolského zákona, kterou hlasy vládních i opozičních poslanců schválil parlament. Sněmovna tak učinila poté, co premiér Igor Matovič i šéf sněmovny Boris Kollár dříve v tomto roce čelili nařčení od médií a opozice z plagiátorství při psaní svých diplomových prací.
5. 11. 2020|

Téměř osmnáct hodin debat v parlamentu, Matovič se ale udržel ve funkci premiéra

Slovenská opozice neuspěla s pokusem odvolat premiéra Igora Matoviče kvůli jeho plagiátorské kauze. Po debatě, která trvala s přestávkami téměř osmnáct hodin, předsedu vlády v pátek ráno při hlasování podpořilo 78 ze 125 přítomných poslanců. Pro jeho odvolání jich hlasovalo 47, informoval server Denníku N. Výsledek hlasování se čekal, vládní strany mají v parlamentu pohodlnou většinu.
24. 7. 2020|

Matovič opisoval v diplomové práci, píše Denník N. „Nikdy jsem se svým titulem nechlubil,“ reagoval premiér

Obvinění z plagiátorství při psaní diplomové práce čelí slovenský premiér Igor Matovič. Podle Denníku N opsal dvě knihy a odevzdal jako své dílo. Matovič, který se coby opoziční politik vymezoval vůči plagiátorství bývalého předsedy parlamentu Andreje Danka, pochybení v reakci nepřímo přiznal. Dodal však, že titul nikde neuváděl, ani se jím nechlubil. Ke konci školy prý už podnikal a jejímu dokončení věnoval minimální pozornost.
16. 7. 2020|

Plagiátorská kauza rozdělila slovenskou koalici, v centru Bratislavy se konala demonstrace

Údajně opsaná diplomová práce šéfa slovenského parlamentu rozdělila tamní koalici. Dvě menší strany požadují, aby Boris Kollár rezignoval. Ten to odmítá a poprvé připustil odchod ze společného projektu. Kvůli největší kauze od únorových voleb se v pátek v Bratislavě i protestovalo.
3. 7. 2020|

Šéf slovenské sněmovny odmítl výtky z opisování, titul nepoužije

Šéf slovenské sněmovny Boris Kollár odmítl nařčení z plagiátorství při psaní své diplomové práce. V pátek ale řekl, že vysokoškolský titul přestane v politice používat. Podle dřívějších informací některých politiků a médií Kollár ve své zmíněné práci kopíroval celé pasáže, aniž uvedl použité zdroje.
26. 6. 2020Aktualizováno26. 6. 2020, 20:16|

Šéf slovenské sněmovny čelí výtkám z plagiátorství, demisi odmítl

Předseda slovenské sněmovny Boris Kollár čelí výtkám médií a neparlamentních politiků z plagiátorství ve své diplomové práci. Kollár, který je předsedou koaličního hnutí Sme rodina, jisté pochybení přiznal. Řekl ale, že podmínky studia splnil, z čela parlamentu odstoupit kvůli kauze nehodlá. Také Kollárův předchůdce ve funkci Národní rady Andrej Danko byl kritizován za plagiátorství ve své rigorózní práci – a to i samotným Kollárem.
23. 6. 2020|
Události komentáře

Plagiátorství je pro studenty lákavé. Nijak se ale nevymykáme, říká ministr Plaga

Čeští univerzitní studenti jsou v principu poctiví, Česká republika se v plagiátorství nijak zásadně nevymyká. Technologie odhalování plagiátů musí jít ruku v ruce se sankcemi, uvedl v Událostech, komentářích ministr školství Robert Plaga (za ANO), který ocenil, že Masarykova univerzita zahájila deset řízení o případném odebrání vysokoškolského titulu právě kvůli plagiátorství v diplomové práci.
30. 8. 2019|

Pochyby rektora Beka. U deseti absolventů spustil řízení o odebrání titulu kvůli možnému plagiátorství

Rektor Masarykovy univerzity Brno Mikuláš Bek zahájil deset řízení o případném odebrání vysokoškolského titulu kvůli plagiátorství v diplomové práci. Případy teď bude posuzovat komise expertů. Rozhodnutí by mohlo padnout do konce roku.
29. 8. 2019Aktualizováno29. 8. 2019, 21:29|

Na vládní protidrogovou koordinátorku padlo podezření z plagiátorství

Vládní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová čelí podezření, že opsala část své bakalářské a diplomové práce. Podnět k prověření jejích prací z roku 2001 a 2005 podali Piráti. Třetina jich údajně obsahuje shodné pasáže s jinými zdroji. Vedralová to odmítla komentovat. Informoval o tom server Seznam Zprávy.
20. 8. 2019|