Slovensko po plagiátorských aférách umožní odebírat tituly

Vysoké školy na Slovensku budou moci odebírat tituly absolventům, kteří závěrečnou práci či její část nevypracují samostatně nebo se dopustí závažnějšího plagiátorství. Vyplývá to z návrhu novely vysokoškolského zákona, kterou hlasy vládních i opozičních poslanců schválil parlament. Sněmovna tak učinila poté, co premiér Igor Matovič i šéf sněmovny Boris Kollár dříve v tomto roce čelili nařčení od médií a opozice z plagiátorství při psaní svých diplomových prací.

Po podpisu zákona prezidentkou vstoupí nová pravidla v platnost na začátku příštího roku a vztahovat se budou až na budoucí absolventy studia. To znamená, že stávajícím držitelům vysokoškolských titulů a ani docentům či profesorům škola nebude moci jejich tituly dodatečně odebrat. Zákon ale umožní vzdát se titulu dobrovolně.

Slovenské ministerstvo školství už dříve uvedlo, že návrh zákona vychází z české právní úpravy. V České republice lze podle novely z roku 2016 odebrat titul do tří let od ukončení studia. České školy k tomuto kroku přistupují spíše zřídka.

Podle dřívějších informací slovenských medií šéf sněmovny Kollár i premiér Matovič opisovali ve svých diplomových pracích, aniž řádné citovali použité zdroje. Podobné kauze čelil v roce 2018 i Kollárův předchůdce v čele sněmovny Andrej Danko.

V souvislosti s plagiátorstvím bude moci absolvent přijít o titul v případě, že poruší duševní vlastnictví jiné osoby a zároveň tím získá výhodu, která ovlivní ukončení jeho studia řádným způsobem nebo splnění podmínek k přijetí na toto studium.