TÉMA

Inženýr

Místostarosta Krumlova Uhlíř není inženýr, upozornil anonym. Titul nebudu používat, reagoval politik

Uvolněného místostarostu Českého Krumlova Dalibora Uhlíře (ČK rozumem a srdcem – Nezávislí) obvinili někteří lidé anonymně na sociálních sítích z neoprávněného používání titulu inženýr. Uhlíř v úterý oznámil, že už jej nebude používat. Údajně se tak rozhodl na základě posudku advokátní kanceláře, který si nechal zpracovat. Vysvětlení po něm požaduje i opozice. Případ ve čtvrtek projednají krumlovští zastupitelé. V koalici má Uhlíř důvěru, řekl starosta města Alexandr Nogrády (ANO) s tím, že jeho odvolání iniciovat nebude. Uhlíř bude dál používat titul MBA, rezignaci nezvažuje.
29. 8. 2023|

Ukrajinci rozjeli ve velkém výrobu vlastních dronů. Továrna v Kyjevě dodala armádě už tisíce strojů

Ukrajinská armáda používá k útokům na ruské pozice stále častěji drony domácí produkce. Na jejich výrobě se v Kyjevě podílejí i dobrovolníci. Vojákům už dodali přes čtyři tisíce kusů. Zájem je hlavně o sebevražedné stroje. V továrně v ukrajinské metropoli natáčel zpravodaj ČT Jan Řápek.
10. 8. 2023|

Ukrajinci vyrábí v garážích Trembitu. Ohlušující raketa má přehltit protivzdušnou obranu Rusů

Improvizuj, přizpůsob se a překonej. Neoficiálním mottem americké námořnické pěchoty se řídí také ukrajinští inženýři. Armádní složky se nechtějí spoléhat pouze na dodávky zbraní od západních partnerů, a tak vojenští dobrovolníci ve svých garážích vyrábí nový typ rakety. Trembitu zveřejnila na Twitteru oficiální ukrajinská státní fundraisingová platforma UNITED24media. První ukrajinská raketa s plochou dráhou letu může mít zásadní přínos, protože je velmi levná, a může tak přehlcovat ruskou protivzdušnou obranu.
14. 7. 2023|

V Brně odstartuje projekt na bezemisní létání

Vodíkový pohon letadel, a tedy i nulové emise jsou hlavními tématy, která řeší projekt společenství firem a výzkumných center pod vedením brněnské divize nadnárodní společnosti Honeywell. Hodnota výzkumu šplhá k pěti miliardám korun a na jih Moravy přiláká padesát špičkových vědců a inženýrů.
3. 2. 2023|