Ukrajinci vyrábí v garážích Trembitu. Ohlušující raketa má přehltit protivzdušnou obranu Rusů

Improvizuj, přizpůsob se a překonej. Neoficiálním mottem americké námořnické pěchoty se řídí také ukrajinští inženýři. Armádní složky se nechtějí spoléhat pouze na dodávky zbraní od západních partnerů, a tak vojenští dobrovolníci ve svých garážích vyrábí nový typ rakety. Trembitu zveřejnila na Twitteru oficiální ukrajinská státní fundraisingová platforma UNITED24media. První ukrajinská raketa s plochou dráhou letu může mít zásadní přínos, protože je velmi levná, a může tak přehlcovat ruskou protivzdušnou obranu.

Konstruktéři z dobrovolnické skupiny PARS ve spolupráci s protiruskou protestní skupinou Vidsich zásobují armádu raketou, která by měla mířit na ruské sklady munice a střediska velení. „Je to jednoduché, levné a dobré na vyčerpání nepřátelské protivzdušné obrany,“ řekl hlavní inženýr Akim Klejmenov.

„Nemůžeme se navždy spoléhat na naše západní partnery, pokud jde o vojenskou pomoc a zásoby zbraní. Tohle je příklad, jak myslí Ukrajina strategicky a realizuje nápady, které budují naši obrannou základnu,“ prohlásil poradce ukrajinského ministra obrany Jurij Sak.  

Organizátor projektu Trembity Viktor Romanjuk řídí pracovní skupinu, která se skládá jen z osmi lidí. Ukrajinští inženýři chtějí dostat výrobu komponentů pro „lidovou raketu“ do garážových dílen po celé Ukrajině. Bývalý člen ukrajinského parlamentu Romanjuk zároveň plánuje společnými silami s dalšími subjekty dotovat měsíční výrobu až tisíce těchto raket.

Trembita je založená na principu německé rakety s plochou dráhou letu V-1 využívanou ve druhé světové válce. Tato letounová střela byla poháněná pulzačním motorem na benzin a naftu, což platí i pro Trembitu. Uveze 30 litrů paliva, což dostatečně stačí až na půlhodinovou cestu na území nepřítele.    

 
Ukrajinská raketa má dosah 140 kilometrů a vyvine rychlost 400 km/h. Hmotnost Trembity je 100 kilogramů a výbušná hlavice váží 20 kilogramů. Vzhledem k rozměrům a váze se může snadno převážet i v kufru auta. „Není možné, aby Rusové zničili náš vynález obranného průmyslu jejich rezavými protileteckými S-300 či střelami Kalibr,“ hlásí hrdě ukrajinští inženýři.

Další výhoda oproti ruským raketám je nízká cena. Výroba jedné Trembity stojí tři tisíce dolarů a vybavená navigačním systémem by vyšla na sedm tisíc dolarů. To je jen zlomek ceny ruských raket. Kinžal a Kalibr se pořídí za jeden až dva miliony dolarů. Moskva jich použila desítky při pravidelných útocích na ukrajinská města.

Skupina Vidsich připouští, že raketa nejspíš nebude schopná zasáhnout cíl s takovou přesností jako laserem naváděný raketový systém. Ukrajinci tak plánují odpálit vždy asi 20 až 30 střel, aby překonali ruskou protivzdušnou obranu a dostali rakety dostatečně do hloubky nepřátelského území. Nicméně další testy se ještě provedou na vojenské výcvikové základně. 

Jméno Trembita? Podle lesního rohu

Raketu si Ukrajinci pojmenovali v souladu s národní tradicí. Trembita znamená také dlouhý dřevěný lesní roh, na který hráli Huculové, pastevci ze západních Karpat. Nová zbraň má pronikavý zvuk. Po jejím zapálení se ozve nepříjemný rachot.

„Rakety mají negativní emocionální efekt a vystaví nepřítele ohlušujícímu stodecibelovému hluku,“ uvedl hlavní inženýr Klejmenov. Přičemž se uvádí, že poškození sluchu může způsobit hluk 130 decibelů.

Trembita není zdaleka první ukrajinská vlastní zbraň. Vyrobili i protitankové střely, automatické granátomety či raketomety. Za zmínku stojí také pozemní útočné drony Gnom Kamikadze, které vypadají jako dětské auto na ovládání, zajedou pod nepřátelské vozidlo a odpálí se.

Teď přišla řada na Trembitu. A na otázku, zda je raketa bezpečná na obsluhu a manipulaci, odpověděl inženýr Sergej Birjukov jasně: „Pro nás ano, pro Rusy ne.“