TÉMA

Kinžal

Rusové vyslali rakety na Kyjev, kde je nejméně třináct raněných. V Mykolajivu zemřela žena

Kyjev ve čtvrtek v noci čelil mohutnému raketovému útoku, kdy na něj ruská armáda podle ukrajinských vzdušných sil vyslala 29 řízených střel a dvě balistické rakety Iskander a Kinžal. Útok podle posledních informací ukrajinských úřadů zranil nejméně třináct lidí, přestože všechny rakety se ukrajinské obraně podařilo podle ukrajinského letectva sestřelit. Trosky ale zasáhly mimo jiné obytný dům či areál školky a působily požáry. Jde o první větší podobný nálet na ukrajinskou metropoli za více než měsíc, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko
21. 3. 2024Aktualizováno21. 3. 2024, 15:45|

Rusko na Ukrajinu poslalo desítky raket. Ukrajinci zasáhli Čonharský most

Ukrajina se v noci stala terčem masivního ruského vzdušného útoku. Protivzdušná obrana zlikvidovala třicet střel s plochou dráhou letu a 27 dronů Šáhed, napsal list Ukrajinska pravda s odkazem na vzdušné síly země. Celkem Rusko použilo k nočním útokům na Ukrajinu sedm desítek střel a dronů. Zasáhly různé objekty v několika regionech, mimo jiné v Charkovské či Chmelnycké oblasti. Ukrajinci naopak podle okupačních úřadů zasáhli most mezi Krymem a Chersonskou oblastí.
6. 8. 2023Aktualizováno6. 8. 2023, 16:53|

Ukrajinci vyrábí v garážích Trembitu. Ohlušující raketa má přehltit protivzdušnou obranu Rusů

Improvizuj, přizpůsob se a překonej. Neoficiálním mottem americké námořnické pěchoty se řídí také ukrajinští inženýři. Armádní složky se nechtějí spoléhat pouze na dodávky zbraní od západních partnerů, a tak vojenští dobrovolníci ve svých garážích vyrábí nový typ rakety. Trembitu zveřejnila na Twitteru oficiální ukrajinská státní fundraisingová platforma UNITED24media. První ukrajinská raketa s plochou dráhou letu může mít zásadní přínos, protože je velmi levná, a může tak přehlcovat ruskou protivzdušnou obranu.
14. 7. 2023|

Patriot versus Kinžal. Americká zbraň sestřeluje „nesestřelitelné“ ruské rakety

V pátek ukrajinská armáda zničila dalších šest hypersonických střel Kinžal. Údajně nezničitelné ruské střely zlikvidoval americký systém Patriot. Americká zbrojovka Raytheon oznámila, že do konce příštího roku vyrobí a dodá Ukrajině pět dalších systémů. Země má zatím dva, což na kompletní ochranu před ruskými vzdušnými útoky nestačí. Vlivu systému Patriot na situaci na Ukrajině se věnoval pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa. Pořad moderovali David Miřejovský a Jakub Szántó.
18. 6. 2023|

Kyjev čelil ruským raketám. Obrana sestřelila šest kinžalů, řekl Zalužnyj

Rusko v noci na úterý podniklo rozsáhlý útok na Kyjev. Ukrajinští vojenští představitelé informovali o sestřelení všech osmnácti ruských raket, včetně šesti nadzvukových střel Kinžal, které je obtížné zachytit. Podle starosty města Vitalije Klyčka si ofenziva vyžádala nejméně tři zraněné. Ruské ministerstvo obrany později oznámilo, že při úderu střelami Kinžal zasáhly ruské síly systém protivzdušné obrany Patriot v Kyjevě. CNN později uvedla, že poškozen byl zřejmě jeden ze dvou systémů a že se zjišťuje rozsah škod.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 22:22|

Kinžaly proti patriotům. Zneškodnění „nezastavitelných“ ruských raket překvapilo i experty

Ukrajincům se podařilo už podruhé za dva týdny zneškodnit ruské nadzvukové rakety Kinžal. Boří tak mýtus o nezachytitelné a nezastavitelné střele, který se snaží v posledních letech živit ruský vůdce Vladimir Putin a jeho generálové. Zneškodnění kinžalů překvapilo i vojenské experty a vyvolalo vlnu nadšení v Pentagonu. Právě americký protiletecký systém Patriot pomáhá Kyjevu zastavit ničivé ruské rakety.
16. 5. 2023|

Ukrajinci nad Kyjevem poprvé sestřelili raketu Kinžal, tvrdí velitel letectva

Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk v sobotu na sociální síti Telegram uvedl, že ukrajinští vojáci ve čtvrtek nad Kyjevem sestřelili ruskou nadzvukovou střelu Kinžal. Využili k tomu prý protiraketový systém Patriot, který Ukrajině poskytli západní spojenci. Jde o první případ, kdy se Ukrajincům tuto ruskou střelu podařilo zlikvidovat, píší tamní média.
6. 5. 2023Aktualizováno6. 5. 2023, 13:42|

Ukrajina pomýšlí na osvobození celé země. V Izjumu našli desítky mrtvých civilistů

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že Kyjev pomýšlí na osvobození celé země. Ruský prezident Vladimir Putin se podle amerických výzvědných služeb připravuje na dlouhodobý konflikt na Ukrajině. V domě v Izjumu v Charkovské oblasti zničeném v březnu ruskými vojáky se našla těla 44 civilistů. V Charkovské oblasti bylo osvobozeno několik obcí, oznámil večer generální štáb ukrajinské armády. Bělorusko poslalo k ukrajinským hranicím speciální síly.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 22:57|

Putinův mluvčí připustil, že se Rusku na Ukrajině nedaří. Nevyloučil použití jaderných zbraní

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov v CNN připustil, že Rusko nedosáhlo svých cílů na Ukrajině, a odmítl vyloučit, že by se Moskva mohla uchýlit k jaderným zbraním. Americký prezident Joe Biden se domnívá, že šéf Kremlu Vladimir Putin zvažuje použití biologických a chemických zbraní na Ukrajině. Summit EU se chystá podpořit společné nákupy plynu a konec závislosti na Rusku. Německý kancléř Olaf Scholz nevylučuje vyřazení Ruska ze Světové obchodní organizace (WTO) a ze skupiny G20. Ukrajinská vicepremiérka kritizuje postoj maďarského vedení k Ukrajině a ptá se, zda Budapešti jde o levný plyn či o Zakarpatí, které bývalo uherské.
22. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 02:12|