Patriot versus Kinžal. Americká zbraň sestřeluje „nesestřelitelné“ ruské rakety

Zóna ČT24: Patrioty, Defender, český USAR tým a branná výchova (zdroj: ČT24)

V pátek ukrajinská armáda zničila dalších šest hypersonických střel Kinžal. Údajně nezničitelné ruské střely zlikvidoval americký systém Patriot. Americká zbrojovka Raytheon oznámila, že do konce příštího roku vyrobí a dodá Ukrajině pět dalších systémů. Země má zatím dva, což na kompletní ochranu před ruskými vzdušnými útoky nestačí. Vlivu systému Patriot na situaci na Ukrajině se věnoval pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa. Pořad moderovali David Miřejovský a Jakub Szántó.

Americký systém vyvíjený od 60. let se poprvé ve velkém zapojil do první války v Zálivu. Saúdská Arábie a hlavně Izrael se bály iráckých raket Scud, včetně těch s chemickou hlavicí.

I když byly tehdejší výsledky Patriotu střídavé, po třiceti letech dalšího vývoje si Ukrajinci jeho schopnosti nemohou vynachválit.

„Prokázal schopnost sestřelovat jak ruská letadla, tak ruské balistické rakety, tak další útočící cíle,“ uvedl Jan Ludvík z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Klíčové úspěchy

Klíčové úspěchy Patriot zaznamenal tam, kde starší protivzdušné systémy sovětského původu selhávaly – proti střelám Kinžal. Poprvé se tak stalo na začátku května.

„Sestřel se podařil ve chvíli, kdy útočící raketa mířila na systém samotný. Což je z hlediska obránce nejhorší a zároveň nejlepší možná situace. Šance, že raketu sestřelíte, je v tu chvíli největší,“ podotýká Ludvík. 

Rusko se na systém, jehož schopnosti dříve zlehčovalo, zaměřilo. A při dalším, masivnějším útoku se mu podařilo jeho část poškodit. Podrobnosti ukrajinská i americká strana tají. Mělo ale jít jen o lehké poškození odpalovacího zařízení a za dva dny byl systém opět funkční. 

Pořad Zóna ČT24 se věnoval mimo jiné také největšímu leteckému cvičení v dějinách NATO i úspěchu českého USAR týmu v mezinárodní reklasifikaci. Celé video můžete zhlédnout v úvodu článku.