Kinžaly proti patriotům. Zneškodnění „nezastavitelných“ ruských raket překvapilo i experty

Ukrajincům se podařilo už podruhé za dva týdny zneškodnit ruské nadzvukové rakety Kinžal. Boří tak mýtus o nezachytitelné a nezastavitelné střele, který se snaží v posledních letech živit ruský vůdce Vladimir Putin a jeho generálové. Zneškodnění kinžalů překvapilo i vojenské experty a vyvolalo vlnu nadšení v Pentagonu. Právě americký protiletecký systém Patriot pomáhá Kyjevu zastavit ničivé ruské rakety.

S blížící se ukrajinskou protiofenzivou v posledních týdnech sílí ruské útoky po celé Ukrajině. Rusko obnovilo 28. dubna po téměř dvouměsíční přestávce pravidelné vzdušné útoky také na ukrajinskou metropoli. Kyjev čelil masivnímu ostřelování i v noci na úterý.

Moskva tvrdí, že nadzvukovými střelami Kinžal zasáhla v metropoli systém Patriot, což Kyjev popírá. Podle náčelníka generálního štábu ukrajinské armády Valerije Zalužného protivzdušná obrana dokázala zneškodnit všech osmnáct střel včetně raket Kinžal.

Ukrajinské protiletecké obraně se poprvé podařilo sestřelit hypersonickou raketu Kinžal pomocí systému Patriot už 4. května. V sobotu to potvrdil velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Spekulace o velkém úspěchu ukrajinské protivzdušné obrany se objevily už v pátek, tehdy je ale ukrajinské vzdušné síly popřely. Oleščuk později vysvětlil, že „všechno má svůj čas“ a že armáda nemůže zveřejňovat informace, které by nepřítel mohl využít.

„Ukazuje se, že ten první sestřel nebyl náhodný, ale že to byl důsledek vylepšeného systému – softwarově, i pokud jde o výcvik vojáků. Je to kvalitativní posun a pro Rusko to znamená, že jeho strategie přestává být tak efektivní, jak byla ještě před několika týdny. V tomto smyslu je to důležitý posun. Otázka je, kolik munice má Ukrajina k dispozici, aby bylo čím sestřelovat,“ poznamenal v rozhovoru pro ČT24 bezpečnostní analytik Daniel Koštoval.

Bezpečnostní analytik Koštoval o vývoji války na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Nadšení z ukrajinského úspěchu v USA

Podle dvou amerických představitelů se Rusko i 4. května pokusilo hypersonickou střelou zneškodnit jeden ze systémů Patriot na Ukrajině, uvádí americká stanice CNN. Útok se ale nezdařil a Ukrajincům se podařilo projektil zachytit. Ukrajinští obránci vypálili několik raket z patriotu z různých úhlů, aby zneškodnili ruský kinžal, což dokazuje, jak rychle se stali zběhlými v používání protiraketového systému, řekl jeden z amerických činitelů CNN.

Zprávy o sestřelení rakety Kinžal vyvolaly nadšení v Pentagonu, jelikož mobilní raketové systémy Patriot byly doposud úspěšné při nasazení proti klasickým balistickým střelám, nikoli nadzvukovým.

Američany navíc povzbudilo, že ruský kinžal zneškodnila výhradně ukrajinská obsluha systému Patriot, která prošla výcvikem v Oklahomě, bez přítomnosti amerických poradců. Spojeným státům se tak „významným způsobem vrátila investice“ vložená do ukrajinské armády, řekl nejmenovaný zdroj CNN.

Ruské letouny MiG-31 schopné nést rakety Kinžal
Zdroj: ČTK/AP

Superrychlé a téměř nedetekovatelné rakety

Střely Kinžal jsou součástí řady nejmodernějších hypersonických zbraní, které se pohybují nejméně pětkrát rychleji než zvuk a jsou vzhledem k rychlosti a manévrovacím schopnostem obtížně sledovatelné a zachytitelné. V posledních letech tento typ zbraní vyvíjí Rusko, Spojené státy, Čína i některé další země.

Kinžal má podle ruské armády dolet dva tisíce kilometrů a rakety mohou nést klasickou nebo nukleární hlavici. Jde o jednu z nejnovějších a nejmodernějších zbraní ruské armády, připomíná agentura AP, podle které mohou tyto rakety ničit i těžce opevněné cíle, jako jsou podzemní bunkry nebo horské tunely.

Podle popisu Business Insideru je Kh-47M2 Kinžal pokročilá balistická střela odpalovaná ze vzduchu, která sdílí konstrukční prvky s ruskou balistickou střelou krátkého doletu 9K720 Iskander, na níž Rusko začalo pracovat koncem 80. let. Konvenční verze střely Kinžal, která je rovněž schopná nést jaderné zbraně, unese více než 454 kilogramů výbušnin.

„Nezranitelná“ ruská chlouba

Šéf Kremlu Vladimir Putin kinžaly poprvé představil v roce 2018, kdy oznámil, že tyto rakety dokážou zasáhnout téměř jakékoliv místo na světě a vyhnou se i protiraketovému štítu Spojených států. Také výrobce Rostec dříve tvrdil, že „neexistuje žádné protiopatření vůči našim střelám“.

Putin se před pěti lety chlubil, že „raketa letící nadzvukovou rychlostí, desetkrát rychlejší než rychlost zvuku, může manévrovat ve všech fázích své letové trajektorie“. Upozornil tehdy také na „unikátní letové vlastnosti vysokorychlostního nosiče (letadla MiG-31), které umožňují, aby byla střela dopravena do místa vypuštění během několika minut“.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu loni v srpnu řekl, že „nikdo jiný zatím nemá takovou raketu: hypersonickou, s takovou rychlostí a s takovými průbojnými schopnostmi“. Také ruský generál Valerij Gerasimov, který velí operacím na Ukrajině, se loni v prosinci chlubil, že střela je „nezranitelná“. Úspěšné sestřelení rakety Kinžal je tak nyní pro Moskvu „políčkem do tváře“, prohlásil Oleščuk.

O možnosti, že by systém Patriot zvládl zneškodnit i rakety Kinžal, se dosud pouze spekulovalo. Podle analýzy Centra pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) by mohla „rychlost rakety v kombinaci s nevyzpytatelnou letovou trajektorií a vysokou manévrovatelností zkomplikovat její zachycení“. Ale jako balistická střela je ruská nadzvuková raketa stále technicky v dosahu schopností patriotu, jak se ukázalo už podruhé za čtrnáct dnů právě na Ukrajině.

„Nic není nezastavitelné“

Pokročilá raketa Kinžal je pravděpodobně na hraně schopností systému Patriot, řekl Business Insideru ředitel projektu protiraketové obrany v CSIS Tom Karako. Zneškodnění střely tak považuje za „působivé“. „Nic není nezastavitelné. Nic není dokonalé,“ poznamenal Karako na adresu ruské raketové výbavy.

Rusko mělo s výrobou nejmodernějších raket vždy problémy, které navíc nyní prohloubily sankce uvalené na něho kvůli invazi na Ukrajinu, ale až do minulého týdne Moskva vycházela z toho, že kdykoliv nasadí hypersonickou raketu, zasáhne cíl. To, že ji Ukrajinci sestřelili, touto jistotou otřáslo a Rusy znejistilo.

Rusko použilo kinžaly na Ukrajině po plnohodnotné invazi už několikrát, podle dřívějších informací agentury Unian například při loňském srpnovém úderu na vojenské objekty ve Vinnycké oblasti. Velení ukrajinských vzdušných sil v minulosti připustilo, že dostupné prostředky ukrajinské protivzdušné obrany neumožňovaly tyto rakety efektivně odhalit a zničit.

Patriot sleduje až sto cílů najednou

Ukrajince zachránil až systém Patriot, o nějž dlouho žádal Američany ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj. Raketový systém země-vzduch je podle americké armády schopen „zaútočit a zachytit jakékoli vzdušné hrozby, ať už jde o letadla, nebo taktické balistické střely, za jakýchkoli povětrnostních podmínek“.

Fázovaný radar systému Patriot je schopen sledovat až sto cílů najednou na vzdálenost přesahující 150 kilometrů a navádět až devět střel najednou, popisuje Business Insider. Cíle dokáže zachytit až do výše 24 kilometrů a sledovat je, i když se pohybují rychlostí až 2200 metrů za vteřinu na vzdálenost až 180 kilometrů. Vysoce mobilní systémy jsou tak schopné ničit cíle do vzdálenosti až 150 kilometrů.

Patriot má výkonný radar pro detekci přilétajících cílů na velkou vzdálenost, avšak radarové vyzařování nezbytné k rozpoznání hrozeb na dálku současně umožňuje nepříteli detekovat baterii systému a zjistit její polohu.

Na rozdíl od některých protivzdušných obran kratšího dosahu poskytovaných Ukrajině, které jsou mobilní a hůře se zaměřují, je velká baterie systému Patriot ustálený systém. Existují způsoby, jak signály do určité míry maskovat, ale ruská armáda byla evidentně schopna zjistit přibližnou polohu systému umístěného mimo Kyjev, když na něj 4. května zacílila hypersonickou střelu, řekli CNN američtí představitelé.

Ukrajina převzala první dodávku patriotů koncem letošního dubna, neupřesnila ale, kolik systémů má, ani kde je rozmístila. Německo i Spojené státy uvedly, že Kyjevu poslaly nejméně jeden systém. Nizozemsko poskytlo dva, ale není jasné, kolik jich je v současnosti v provozu. Každá baterie potřebuje k obsluze a údržbě až devadesát lidí, ukrajinští vojáci proto absolvovali rozsáhlý výcvik.

Obrovský pokrok ukrajinské protivzdušné obrany

S pomocí západních zbraní a rostoucích zkušeností udělala ukrajinská protivzdušná obrana za posledních 14 měsíců velké pokroky při ochraně infrastruktury a životů lidí. Především zabránila Rusku získat vzdušnou převahu, což je v době příprav na protiofenzivu zásadní věc, napsal před pár dny americký list The Washington Post (WP).

Protivzdušná obrana znemožnila ruským letounům pronikat nálety hluboko za frontovou linií a „výrazně formovala průběh války“, napsal tento měsíc Ian Williams v analýze pro CSIS.

V prvních měsících regulérní války přitom Ukrajina zachytávala méně než polovinu ruských raket, naznačuje zpráva CSIS. S příchodem nových systémů protivzdušné obrany západní výroby během října a listopadu a s rostoucími schopnostmi ukrajinských baterií Ukrajina již v prosinci hlásila, že v ten měsíc zachytila přibližně 80 procent všech ruských střel.

V současné době se toto číslo blíží k devadesáti procentům, tvrdí podle WP velitel brigády velitelství protivzdušné obrany Střed, plukovník s volacím znakem Žula. Obranné systémy v okolí Kyjeva podle něj od 28. dubna sestřelily sto procent raket vystřelených na město. „Kyjev je chráněn,“ zdůraznil plukovník.

Dva klíčové systémy, které Ukrajina od začátku války používá, jsou systémy dlouhého doletu S-300 a středního doletu Buk ze sovětské éry, známé také jako SA-10 a SA-11. Postupně Ukrajina zařadila nové systémy od západních spojenců, včetně baterií IRIS-T dodaných v říjnu z Německa a NASAMS americké a norské výroby v listopadu. Dále minulý měsíc obdržela evropské systémy SAMP/T a americké rakety HAWK, následně zařadila do služby zmíněné americké baterie Patriot.

Mnohovrstevnatá ochrana nebe

Protivzdušná obrana je tvořena překrývajícími se prstenci dostřelu jednotlivých zbraní – počínaje krátkým, který vytvářejí protiletecké kanony a rakety odpalované z ramene, až po další vzdálenosti. Jediná vrstva nestačila k zastavení všech úderů nebo dokonce většiny z nich. „Ale čím více vrstev máte, tím máte také větší šance,“ přiblížil pro WP vojenský expert Douglas Barrie z Mezinárodního institutu pro strategická studia v Londýně.

Při takovém množství ruských útoků někteří spekulují, že strategií Moskvy je snaha vyčerpat ukrajinské zdroje protivzdušné obrany do té míry, aby Rusko mohlo opět využít své převahy ve stíhačkách a bombardérech. Existují však také náznaky, že je to naopak Rusko, komu docházejí zásoby raket.

Zelenskyj zatím úspěšně přesvědčuje spojence, aby zajistili další dodávky protivzdušné obrany. Spojené státy nedávno oznámily další vojenskou pomoc ve výši 1,2 miliardy dolarů, včetně nových systémů HAWK, bezpilotních letounů a munice protivzdušné obrany.