Ukrajina může pravidelně útočit na Krym. Od Británie dostala střely Storm Shadow s dlouhým doletem

Velká Británie dodala Ukrajině několik střel s plochou dráhou letu Storm Shadow. Informace serveru CNN potvrdil britský ministr obrany Ben Wallace. Střely mají dosah přes 250 kilometrů. Reakce Moskvy na britský krok je odmítavá. Londýn ale podle jednoho ze zdrojů Ukrajinci ujistili, že zbraně využijí pouze na svém svrchovaném území, tedy včetně okupovaných částí včetně Krymu.

„Nebudeme prostě stát opodál, zatímco Rusko zabíjí civilisty,“ řekl Wallace poslancům v dolní komoře britského parlamentu. Počet střel v dodávce neupřesnil. Munice podle něj míří na Ukrajinu nebo už je přímo v okupované zemi.

Současný dosah zbraní dodaných ze Západu je podle CNN zhruba 80 kilometrů. „Střely Storm Shadow tak z hlediska doletu skutečně mění pravidla hry,“ uvedl nejmenovaný americký vojenský představitel. Kyjev může ze svých pozic například zasáhnout cíle na Krymském poloostrově, který Rusko nezákonně okupovalo a poté anektovalo v roce 2014.

Moskva se zatím omezila na komentář, že poskytnutí střel Ukrajině vnímá „velmi negativně“, oznámila ruská státní agentura RIA Novosti s odkazem na mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova. „Bude zapotřebí adekvátní odpověď našich armádních představitelů,“ sdělil podle agentury také Peskov.

V minulosti se západní spojenci zdráhali Ukrajině poskytnout zbraně s dlouhým dostřelem kvůli obavám, že by Kreml mohl takové dodávky vnímat jako hlubší zapojení Západu do konfliktu nebo že by mohl přikročit k eskalaci bojů.

Storm Shadow je těžko zachytitelná radarem

Storm Shadow je řízená střela s plochou dráhou letu, kterou společně vyvinuly Velká Británie a Francie. Obvykle je odpalována ze vzduchu a díky technologii stealth je těžko zachytitelná radarem.

Ukrajina dlouhodobě a zatím neúspěšně usilovala o získání taktických balistických střel ATACMS americké výroby, které mají dolet až 297 kilometrů. Střely Storm Shadow se jim tak s dosahem přes 250 kilometrů takřka vyrovnají.

Ukrajinská armáda střely podle Wallace využije při vytlačování Ruska z „ukrajinského svrchovaného území“. Britská podpora Kyjeva je podle něj „zodpovědná, přesně vyměřená a koordinovaná“. Londýn podle něj pečlivě vyhodnotil, jak ve vztahu k Rusku minimalizovat rizika spojená s dodávkou střel.

Dodávky přicházejí v době, kdy se očekává ukrajinská protiofenziva. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek oznámil, že jeho země na zahájení dalšího rozsáhlého protiútoku proti ruské armádě, která na Ukrajinu vpadla loni v únoru, potřebuje ještě více času.