Na Ukrajinu dorazily systémy NASAMS a Aspide. Pomůžou v obraně proti ruským raketám a dronům

Události: Boje pokračují na východě a na jihu (zdroj: ČT24)

Západní systémy protivzdušné obrany NASAMS a Aspide dorazily na Ukrajinu, oznámil v pondělí ministr obrany Oleksij Reznikov. Za dodávku zbraní, které podle něj výrazně posílí armádu a přispějí k ochraně ukrajinského nebe, poděkoval jmenovitě Spojeným státům, Norsku a Španělsku. Boje mezitím pokračují s velkou silou na východní frontě u Bachmutu a také na jihu u Chersonu.

Ukrajinští představitelé vyzývali západní státy k dalším dodávkám protivzdušných systémů v reakci na vlnu vzdušných útoků, které na ukrajinská města a infrastrukturní cíle v posledních týdnech podniká ruská armáda. „Budeme pokračovat v sestřelování nepřátelských cílů, které na nás útočí,“ napsal na Twitteru Reznikov.

Pondělí se poprvé od 10. října obešlo bez ruských masových vzdušných úderů na ukrajinskou energetickou síť.

Americko-norský NASAMS je mobilní raketový systém země-vzduch, který dokáže vypálit dvaasedmdesát střel za dvanáct sekund. Slouží k sestřelování letadel, vrtulníků a řízených střel v okruhu až čtyřiceti kilometrů. Italský systém Aspide se používá proti vzdušným cílům vzdáleným maximálně dvanácti kilometrů, po odpálení letí střela rychlostí 1324 metrů za vteřinu.

Rusové mají velké ztráty

Ruské ministerstvo obrany zveřejňuje propagandistické záběry z výcviku mobilizovaných vojáků. Ukazuje důkladnou přípravu a příkladnou motivaci. Odvedence pak posílá ve velkém na východní frontu, kde je vrhá proti ukrajinským dělostřelcům vlnu za vlnou. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že u bojových jednotek je jich nasazeno již padesát tisíc.

Ztráty ale okupanti mají masivní. Kyjev tvrdí, že padne na sto Rusů denně, podle některých zdrojů jde ale až o pět set mrtvých v jednom dni. „Nepřítel tam má velmi vážné ztráty, ale navzdory všemu, navzdory jakýmkoli ztrátám, dál žene své mobilizované a žoldáky na smrt,“ komentoval situaci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Do životů ukrajinských obyvatel vnáší blízkost fronty beznaděj. Siversk v Doněcké oblasti drží Ukrajinci, ale ruské linie jsou nedaleko. Hlavní ulici rozryly krátery po ostřelování. Lidé sbírají dřevo na oheň z trosek nebo poražených stromů. „Půl roku jsme bez elektřiny, vody a plynu,“ popisuje obyvatelka města Valentyna Kozaková.

Na jižní frontě se stupňuje napětí v Chersonu. Z něj okupační síly evakuovaly většinu civilistů. Podle Kyjeva šlo ale o násilné vystěhování a v prázdných domech teď Rusové číhají na ukrajinské vojáky. „Je to lest, je to past. Jenom předstírají, že se stahují (z Chersonu),“ myslí si na videu ukrajinský voják. O skrytých ruských přípravách na boj svědčí i dodávky železo-betonových bunkrů.