Nikdy nezůstanete sami, slíbil Biden v Bílém domě Zelenskému

Speciální pořad ČT24: Zelenskyj navštívil USA (zdroj: ČT24)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval v Oválné pracovně americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, Kongresu i obyčejným Američanům za jejich pomoc Ukrajině. Jde o první cestu Zelenského do zahraničí od únorové invaze Ruska na Ukrajinu. Bílý dům oznámil poskytnutí další vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 1,85 miliardy dolarů (42 miliard korun). Zahrnuje i systém protivzdušné obrany Patriot, který chtějí Ukrajinci využít k lepší ochraně své energetické infrastruktury. Biden zopakoval, že USA budou Ukrajinu podporovat tak dlouho, jak to bude potřeba.

Zatímco Biden byl v obleku, Zelenskyj byl oblečen ve vojenském, na sobě měl kalhoty a tmavě zelenou mikinu. Na dotazy novinářů ani jeden ze státníků nereagoval, jen krátce zapózovali fotografům.

Následně Biden v Oválné pracovně ujistil Zelenského, že Spojené státy Ukrajinu i nadále podporují. Ukrajinci a jejich nyní už přes tři stovky dní trvající odpor vůči ruské agresi jsou podle amerického prezidenta inspirací. Biden také zmínil dodávku protiletadlového systému Patriot.

Šéf americké diplomacie Antony Blinken upřesnil, že oznámená pomoc zahrnuje jednu miliardu na „rozšíření protivzdušné obrany a schopnosti přesného úderu“ a dalších 850 milionů dolarů na pomoc v oblasti bezpečnosti.

Ukrajinský prezident Zelenskyj v Bílém domě (zdroj: ČT24)

„V první řadě Vám děkuji,“ řekl ukrajinský prezident svému americkému protějšku. „Je pro mě velkou ctí, že tady mohu být,“ dodal a za podporu také „od srdce“ poděkoval obyčejným Američanům.

Zelenskyj před kamerami předal Bidenovi medaili, kterou americkému prezidentovi z fronty spolu s osobním dopisem poslal jeden z ukrajinských bojovníků. Ukrajinský prezident k tomu podotkl, že jej „statečný voják“ požádal, aby vyznamenání předal „statečnému prezidentovi“. „Nezasloužím si to, ale velmi si toho cením,“ odpověděl Biden.

Podpora tak dlouho, jak to bude potřeba

Biden později na společné tiskové konferenci se Zelenským vzkázal Ukrajincům, že ukázali svoji sílu proti autokratovi a obstáli. Amerika přitom nestála mimo a pomáhá Ukrajině. Připomněl, že také USA přivítaly uprchlíky z Ukrajiny. Dodal, že Ukrajina vyhrála bitvu o Kyjev, Cherson a další města. „Spojené státy zajistí, aby se Ukrajina mohla dál bránit.“ Řekl také, že místo aby se ruskému prezidentovi podařilo Evropu rozdělit, tak se mu ji podařilo sjednotit. 

Biden zopakoval, že Spojené státy budou Ukrajinu, která čelí brutálnímu útoku Ruska, podporovat tak dlouho, jak to bude potřeba. „Nikdy nezůstanete sami,“ slíbil Biden Zelenskému. 

„Jsem si jistý, že společně zvítězíme,“ řekl Zelenskyj. Dodal, že neexistují žádné kompromisy ohledně území a náhrad za způsobené škody. 

Volodymyr Zelenskyj na návštěvě USA (zdroj: ČT24)

První zahraniční cesta od začátku ruské invaze

„Jsem dnes ve Washingtonu, abych poděkoval americkému lidu, prezidentovi a Kongresu za tolik potřebnou pomoc. A rovněž abychom pokračovali ve spolupráci a přiblížili se tak k vítězství,“ napsal Zelenskyj na Telegramu a zveřejnil své fotografie ihned po přistání letadla. Dodal, že v USA má v plánu řadu jednání s cílem „posílit obranné schopnosti Ukrajiny“. „Příští rok musíme navrátit ukrajinskou vlajku a svobodu celé naší zemi, všemu našemu lidu,“ dodal ukrajinský prezident.

Do Spojených států přicestoval Zelenskyj americkým vojenským letadlem. Je to jeho vůbec první zahraniční cesta od začátku letošní ruské invaze v únoru.

Setkání s Pelosiovou a projev v Kongresu

Spojené státy jsou přítelem svobody a Ukrajiny, řekl Zelenskyj na úvod setkání se šéfkou americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou. Ta hovořila o setkání svého otce, který byl rovněž americkým zákonodárcem, s britským premiérem Winstonem Churchillem v období Vánoc v roce 1941.  

„Ukrajinci brání své domovy a svá srdce, ale také svobodu a demokracii“, řekla Pelosiová. „Demokraté i republikáni, členové Sněmovny reprezentantů i senátoři, čekají na váš projev o jednotě, odvaze a odhodlání,“ dodala.

„Připravoval jsem si projev ke Kongresu, ale je to projev ke všem Američanům,“ řekl Zelenskyj a opětovně USA poděkoval za jejich podporu. Ukrajinci bojují za demokracii, za svobodu, své domovy a za budoucnost svých dětí, uvedl prezident.

Jak Pelosiová uvedla na Twitteru, promluví Zelenskyj k americkým zákonodárcům v 19:30 místního času (01:30 SEČ).

 Zpravodaj České televize v USA Bohumil Vostal v mimořádném vysílání ČT24 připomněl, že ukrajinští vojáci budou nejdříve muset být vycvičeni, aby mohli systém Patriot používat. Jejich nasazení na bojiště tak může nějak dobu trvat.

„Ukrajinci si od toho ale slibují, že jim zásadně pomůže v tom, aby se mohli bránit neustálým ruským raketovým útokům,“ dodal Vostal. 

„Je to absolutně nasnadě a příměr to není přehnaný. Těch podobností a paralel je možná až příliš,“ řekl Vostal k názorům, které přirovnávají cestu Zelenského k návštěvě britského premiéra Winstona Churchilla v USA před 81 lety. Churchill do Washingtonu dorazil v prosinci 1941, krátce po útoku Japonců na americký přístav Pearl Harbor. Vostal mezi jiným zdůraznil, že USA jsou klíčovou mocností, na kterou oba muži vsadili.

Zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek uvedl, že zatím není žádná bezprostřední reakce Moskvy na návštěvu Zelenského v USA. Pouze mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov už dříve obvinil západní země z vyostřování konfliktu dodávkami zbraní pro ukrajinské ozbrojené síly. „Pro Ukrajinu to nevěstí nic dobrého,“ dodal.

Tato cesta za možná rizika stojí, soudí Kolář

Europoslanec a bývalý ministr zahraničí a obrany Alexandr Vondra (ODS) soudí, že dosavadní obrovská pomoc ze strany USA bude nyní nadále pokračovat. Není však jasné, zda to bude trvat roky, a proto je důležitá pomoc ze strany Kongresu. Tedy přesvědčit i část republikánů.

Bývalý velvyslanec v Rusku a USA Petr Kolář soudí, že tato mimořádná cesta stojí Zelenskému za možná rizika. „Amerika je pořád lídr svobodného demokratického světa, bez ní by Ukrajina nemohla obstát v té strašlivé krvavé konfrontaci s Ruskem.“ Podle něj jde nejen o to, aby Američané poskytli Ukrajině peníze, ale aby dodali i zbraňové systémy, které by jí pomohly v efektivní obraně.

Poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar se domnívá, že je dobře, když se Zelenskyj odhodlal opustit svoji zemi v době války a odcestoval do Spojených států. Domnívá se, že zorganizovat tuto návštěvu je poměrně jednoduché a na Ukrajině jsou mnohé složitější operace a situace. Mnohem rizikovější podle něj byla nedávná cesta Zelenského do ostřelovaného Bachmutu. Dodal také, že ačkoliv je vnitřní americká politika rozhádaná, tak na pomoci Ukrajině se dokázala dobře shodnout už od počátku ruské invaze. „Tato cesta to potvrdí,“ soudí. 

Jak najít řešení situace

Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se domnívá, že musí být velký důvod k tomu, že Zelenskyj porušil svůj slib neopustit zemi, pokud probíhají bojové operace. Za jeden z důvodů považuje to, že ukrajinský prezident bude v USA jednat nejen o dalších dodávkách zbraní, ale i o možném řešení současné situace. Zaorálek se domnívá, že představa vítězství Ukrajiny v nějaké dohledné době může být lichá. „Proto je třeba mluvit o míru“. Pokud by se mluvilo jen o příměří, tak by to situaci stále a dlouhodobě destabilizovalo. „Perspektiva nekonečného konfliktu je nesnesitelná,“ dodal. 

Vondra po tiskové konferenci připomněl obrovské sblížení mezi USA a Ukrajinou. Myslí si, že Biden a Zelenskyj spolu zřejmě mluvili i o tom, jak definovat podmínky pro ukončení války. Ale připomněl výrok Zelenského, že území za mír neprodá a bude chtít mluvit i o válečných škodách.

„Rozhodně bych nespoléhal na to, že v nějaké dohledné době nebude Rusko schopno válku vést,“ řekl bezpečností analytik Fakulty sociálních věd UK Michal Smetana. „Pokud nedojde k nějakému dramatickému zlomu, což teď neočekáváme, tak čistě na bojišti se to asi nerozhodne během příštího půl roku, nebo dokonce příštího roku,“ dodal.