Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil Bachmut. V místě nejtěžších bojů vyznamenal vojáky

Události: Tři sta dnů války na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Volodymyr Zelenskyj v úterý navštívil město Bachmut v Doněcké oblasti, kde se mezi ukrajinskými vojáky a ruskými invazními silami odehrávají ty nejtěžší boje. Informovala o tom kancelář ukrajinského prezidenta a tamní média na Telegramu. Ruská plnohodnotná pozemní invaze na Ukrajinu trvá už tři sta dní.

Zelenskyj navštívil pozice mechanizovaných brigád, jejichž vojáci útočí na ruské vojáky na území vstupu do města, a vyslechl si situační zprávu tamního velení.

„Tady nejde jen o Donbas. Chci vám říct, že tady v Donbasu bráníte celou Ukrajinu. Po Donbasu mohou to samé napáchat i v dalších ukrajinských městech. Chtějí vymazat všechno ukrajinské. Tím jsem si stoprocentně jistý,“ sdělil v Bachmutu Zelenskyj.

Bachmut ležící na severu Doněcké oblasti byl před ruskou invazí městem se zhruba 70 tisíci obyvateli. Jde o významný dopravní uzel, přes který vedou silnice na Lysyčansk a Severodoněck, Slovjansk, Kramatorsk či Luhansk. Součástí fronty je od letošního května, kdy se Ukrajinci stáhli z obce Popasna, připomíná ruskojazyčný server BBC.

Město je od té doby pod pravidelnou palbou, většina obyvatel před boji utekla. Část budov je zničena, neteče voda a nefunguje elektřina. Vojáci tam vzdorují bombardování, náletům dronů i útokům Wagnerových žoldnéřů.

Zelenskyj, který od vpádu ruských vojsk neopustil Ukrajinu, se na frontu vydal už poněkolikáté. Naposledy byl začátkem tohoto měsíce ve východoukrajinském Slovjansku. 

Putin: Situace je složitá

Šéf Kremlu Vladimir Putin ve videoprojevu ke dni bezpečnostních služeb připustil, že situace na okupovaných územích je „skutečně složitá“. 

Reuters s odvoláním na vysoce postaveného činitele amerického ministerstva zahraničí napsal, že podle amerických diplomatů v Moskvě panují protichůdné názory na to, jestli na Ukrajině pokračovat v ofenzivě. Někteří lidé v ruském vedení ji podle něj chtějí. „Jiní mají opravdové otázky, jestli na to Rusko má kapacitu,“ poznamenal tento činitel, podle něhož je na ruské straně patrný nedostatek munice. Washington je podle něj připraven na obě varianty a Kyjev bude podporovat v každém případě.

Politický geograf: Lukašenko se snaží zapojení do války vyhnout

Nezávislá monitorovací skupina Belaruski Hajun na Telegramu napsala, že ruská armáda přesouvá část techniky, kterou má v Bělorusku, blíže k hranicím s Ukrajinou. Zároveň upozornila, že její množství, které v současné době do pohraniční oblasti míří, je malé a nestačí k útočným akcím. Ruské ozbrojené síly podle monitorovací skupiny přesunují ze severní a centrální části Běloruska směrem na jih desítky tanků, nákladních aut nebo bojových vozidel pěchoty.

Režim běloruského autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka na začátku invaze poskytl běloruské území ruským vojákům k útoku na Kyjev. V současnosti Rusům umožňuje podnikat z běloruského území vzdušné útoky na Ukrajinu a ruskou invazi podporuje materiálně. Lukašenko nicméně opakovaně řekl, že Bělorusko nemá v plánu vyslat na Ukrajinu své jednotky.

Putin v pondělí v Minsku jednal s Lukašenkem a podle tajemníka ukrajinské bezpečnostní rady Oleksije Danilova se ho mimo jiné pokoušel přimět, aby se připojil k jeho válečnému tažení. Americký Institut pro studium války (ISW) v reakci napsal, že šéfovi Kremlu se zřejmě opět nepodařilo přesvědčit Lukašenka, aby se do vojenské agrese vůči sousední zemi přímo zapojil.

Podle politického geografa Jana Kofroně z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy se Lukašenko bude snažit přímému zapojení do války vyhnout, jak jen to bude možné. „Vstup do války pro něj může znamenat ztrátu jeho domácí pozice, může klidně dojít ke vzbouření části (běloruských ozbrojených) sil. Pokud vyčlení (na případný útok) z armády nějakou část, která je loajálnější, tak mu doma zůstane se zbraní v ruce ta část armády, která ho tak úplně nemusí,“ popsal v Horizontu ČT24 Lukašenkovu svízelnou pozici.

Horizont ČT24: Politický geograf Kofroň o dalších scénářích války (zdroj: ČT24)