TÉMA

Protiletecký systém

Do Nigeru dorazili vojenští instruktoři z Ruska. V zemi nainstalují protiletadlový systém

V letadle plně naloženém vojenským vybavením přiletěli ve středu do Nigeru ruští vojenští instruktoři, informovala nigerská státní televize RTN. Odkázala přitom na dohodu mezi tamní vojenskou juntou a ruským prezidentem Vladimirem Putinem o posílení vzájemné spolupráce, a naopak ukončení spolupráce se Západem. Podobná situace v minulosti nastala i v jiných zemích regionu, například v Mali nebo v Burkina Fasu.
12. 4. 2024|

Nikdy nezůstanete sami, slíbil Biden v Bílém domě Zelenskému

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval v Oválné pracovně americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, Kongresu i obyčejným Američanům za jejich pomoc Ukrajině. Jde o první cestu Zelenského do zahraničí od únorové invaze Ruska na Ukrajinu. Bílý dům oznámil poskytnutí další vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 1,85 miliardy dolarů (42 miliard korun). Zahrnuje i systém protivzdušné obrany Patriot, který chtějí Ukrajinci využít k lepší ochraně své energetické infrastruktury. Biden zopakoval, že USA budou Ukrajinu podporovat tak dlouho, jak to bude potřeba.
21. 12. 2022Aktualizováno22. 12. 2022, 00:30|

Rusové intenzivně ostřelují Severodoněck

Ruská armáda na východě Ukrajiny zintenzivnila útok na Severodoněck poté, co obsadila město Lyman, nedaleký železniční uzel. Podle analytiků mají Rusové i Ukrajinci na Donbase značné ztráty. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popsal situaci u Severodoněcka a také Lysyčansku jako nepopsatelně těžkou. V příštím týdnu očekává „dobré zprávy“ ohledně dodávek zbraní ze Západu.
29. 5. 2022Aktualizováno30. 5. 2022, 00:02|

Tři šípy, které roztrhají MiG na kusy. Ukrajině mají pomoci britské rakety Starstreak

Už na začátku března naznačila Velká Británie, že by v rámci své vojenské pomoci mohla na Ukrajinu dodat i střely typu Starstreak. Podle webu Global Conflicts by se to mohlo stát právě v těchto dnech. Protiletecké střely by měly pomoci vrátit ukrajinské armádě rovnováhu potřebnou pro kontrolu vzdušného prostoru.
29. 3. 2022|

Na Ukrajinu míří nové dodávky zbraní, na Rusko další sankce

Ukrajina obdrží během několika dnů novou dodávku amerických zbraní, včetně protitankových raket Javelin a protileteckých Stinger, řekl tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov. Austrálie zase zpřísňuje sankce vůči Rusku. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu ke Knesetu vznášel otázky, proč Izrael nezavedl silné postihy proti Moskvě a neposkytl Kyjevu zbraně. Britský premiér Boris Johnson v telefonátu Zelenskému slíbil, že Británie navýší vojenskou, ekonomickou a diplomatickou pomoc.
20. 3. 2022Aktualizováno20. 3. 2022, 21:23|