Do Nigeru dorazili vojenští instruktoři z Ruska. V zemi nainstalují protiletadlový systém

Zprávy: Do Nigeru dorazili ruští vojenští instruktoři (zdroj: ČT24)

V letadle plně naloženém vojenským vybavením přiletěli ve středu do Nigeru ruští vojenští instruktoři, informovala nigerská státní televize RTN. Odkázala přitom na dohodu mezi tamní vojenskou juntou a ruským prezidentem Vladimirem Putinem o posílení vzájemné spolupráce, a naopak ukončení spolupráce se Západem. Podobná situace v minulosti nastala i v jiných zemích regionu, například v Mali nebo v Burkina Fasu.

Nigerská televize odvysílala záběry vykládání vojenského nákladního letounu, zatímco poblíž postávali lidé v uniformách. „Jsme tu, abychom vycvičili nigerskou armádu (...) a rozvíjeli vojenskou spolupráci mezi Ruskem a Nigerem,“ řekl muž v maskáčové uniformě, kterého RTN označila za jednoho z ruských instruktorů.

Televize rovněž uvedla, že Rusko se s Nigerem dohodlo, že v zemi instaluje protiletadlový obranný systém. „Náš vzdušný prostor bude nyní mnohem lépe chráněn,“ dodala stanice.

Vztahy Nigeru s Moskvou jsou středem pozornosti od loňského léta, kdy se v africké zemi chopila moci vojenská junta a zpřetrhala mnohaleté vojenské i diplomatické vazby s Francií, bývalou koloniální mocností v oblasti. Junta také vypověděla dohodu se Spojenými státy, podle níž v zemi působilo asi tisíc amerických vojáků.

„Pokud jde o Ruskou federaci, jedná se o partnera, s nímž Niger jedná na mezistátním základě, v souladu s dohodami o vojenské spolupráci podepsanými s předchozí vládou o získání vojenského vybavení nezbytného pro boj proti teroristům,“ oznámil letos v březnu mluvčí nigerské armády Amadou Abdramane s tím, že přítomnost Američanů na území Nigeru je nezákonná a porušuje demokratická pravidla.

Balíček pro přežití režimu

Podobně se od Západu začala odklánět i vojenská junta v Mali, která v zemi vládne od roku 2020 a povolala do země žoldnéře z takzvané Wagnerovy skupiny. V květnu tam definitivně skončí výcviková mise Evropské unie, jejíž součástí byli i čeští vojáci.

Rusko je v poslední době zvláště v subsaharské Africe mimořádně aktivní. Podle zprávy britského královského institutu ozbrojených sil nabízí jeho tajné služby africkým vládám takzvaný balíček pro přežití režimu. Ten zahrnuje vojenskou a diplomatickou podporu výměnou za přístup ke strategicky důležitým přírodním zdrojům.