Mali, Burkina Faso a Niger opouštějí západoafrické společenství. Organizace podle nich selhala v boji proti terorismu

Mali, Burkina Faso a Niger s okamžitou platností odcházejí z Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS), které doposud sdružovalo patnáct zemí. Ve společném prohlášení přečteném v nigerské státní televizi to oznámily vojenské junty vládnoucí v těchto třech západoafrických státech. ECOWAS pozastavilo této trojici členství po vojenských převratech. Vedení organizace uvedlo, že trojice států společenství o vystoupení oficiálně neinformovala.

„Po 49 letech statečné národy Burkina Fasa, Mali a Nigeru s lítostí a velkým zklamáním konstatují, že se organizace vzdálila ideálům svých zakladatelů a duchu panafrikanismu,“ uvedl v prohlášení mluvčí nigerské junty, plukovník Amadou Abdramane. „Organizace selhala zejména v pomoci těmto státům v jejich existenčním boji proti terorismu,“ dodal.

Ve společném prohlášení junt se také uvádí, že vedení tří zemí na sebe bere plnou odpovědnost za rozhodnutí a reaguje na „očekávání, obavy a touhy“ obyvatel, píše agentura AFP.

Organizace v reakci na prohlášení odvysílané státními televizemi v Mali a Nigeru uvedla, že nedostala žádnou „přímou notifikaci“ o odchodu trojice států z organizace. Se zeměmi pracovala na obnově ústavního pořádku. „Burkina Faso, Niger a Mali zůstávají důležitými členy společenství a úřady se zavazují nalézt řešení politické patové situace prostřednictvím rozhovorů,“ uvedla organizace.

Společenství ECOWAS, známé také pod francouzskou zkratkou CEDEAO, bylo založeno v roce 1975 s cílem podpořit hospodářskou, politickou, ale také sociální a kulturní spolupráci v regionu.

ECOWAS členství třem zemím, které nyní oznámily vystoupení, pozastavilo po vojenských převratech. Od převzetí vlády armádami a navzdory sankcím a hrozbě vojenského zásahu však vedoucí představitelé junt nepředložili jasný plán návratu k civilní vládě. Místo toho ve svých vyjádřeních přitvrdili a obvinili ECOWAS z vměšování. Země přerušily vojenskou spolupráci s někdejší koloniální mocností Francií a obrátily se s žádostí o bezpečnostní podporu na Rusko, připomíná agentura Reuters.

Vojenští lídři Mali, Nigeru a Burkina Fasa tvrdí, že před vypsáním voleb chtějí obnovit ve svých zemích pořádek a tvrdě zakročit proti povstalcům napojeným na teroristické skupiny Islámský stát a al-Káida.

Charta ECOWAS ukládá státům při vystoupení o tom informovat písemně s ročním předstihem. Zda tak trojice států učinila, ovšem zatím podle agentury Reuters není jasné. Tyto tři země jsou rovněž členy Západoafrické měnové unie (UEMOA), jež používá západoafrický frank, který je pevně navázán na euro. Měnová unie jim na základě rozhodnutí vedoucích představitelů ECOWAS po převratech v Mali a Nigeru odřízla přístup na regionální finanční trh a do regionální centrální banky. Později přístup Mali obnovila, ale Nigeru zůstal pozastaven.