Islamisté v Mali při útoku na loď zabili desítky civilistů

Nejméně 49 civilistů a patnáct vojáků zabili na severovýchodě Mali islamisté při útoku na vojenský tábor a plavidlo. S odvoláním na tamní prozatímní vládu o tom informovala agentura Reuters. Mnoho dalších lidí bylo zraněno. Vláda, která vyhlásila třídenní národní smutek, v prohlášení v televizi zdůraznila, že počet obětí je předběžný. Při odvetě zemřelo přibližně padesát útočníků.

Povstalci zaútočili na loď převážející civilisty přes zaplavené pláně, které v období dešťů oddělují města Gao a Mopti. Plavidlo v době útoku plulo z města Gao. Ozbrojenci rovněž v okresu Bourem na severovýchodě země napadli vojenský tábor.

Mali se dlouhodobě potýká s povstalci napojenými na teroristickou síť al-Káida a organizaci Islámský stát, kteří si v posledním desetiletí vytvořili zázemí na severu země. Své aktivity rozšířili islamisté i do dalších regionů západoafrické země a také do dalších států v oblasti Sahelu jižně od Sahary. Zde ovládli rozsáhlá území, zabili tisíce lidí a miliony jich vyhnali z domovů.

Frustrace z rostoucí nejistoty podnítila v Mali od srpna 2020 dva vojenské převraty. Junta následně spálila mosty s tradičními západními spojenci a požádala o pomoc ruské žoldnéře. Její nečekaný červnový požadavek na odchod mírových sil OSN vyvolal obavy, že by země mohla sklouznout do ještě většího chaosu.