Rusové vyslali rakety na Kyjev, kde je nejméně třináct raněných. V Mykolajivu zemřela žena

Kyjev ve čtvrtek v noci čelil mohutnému raketovému útoku, kdy na něj ruská armáda podle ukrajinských vzdušných sil vyslala 29 řízených střel a dvě balistické rakety Iskander a Kinžal. Útok podle posledních informací ukrajinských úřadů zranil nejméně třináct lidí, přestože všechny rakety se ukrajinské obraně podařilo podle ukrajinského letectva sestřelit. Trosky ale zasáhly mimo jiné obytný dům či areál školky a působily požáry. Jde o první větší podobný nálet na ukrajinskou metropoli za více než měsíc, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko

„Nepřítel po 44 dní dlouhé přestávce znovu vyslal střely na Kyjev,“ uvedl Popko. Rusko podle něj ve čtvrtek v noci zaútočilo střelami s plochou dráhou letu Ch-101/Ch-555/Ch-55, vypuštěnými ze strategických bombardérů Tu-95MS, a balistickými raketami vypálenými z ruského území.

Mezi zraněnými je i jedno dítě, sdělila ukrajinská Státní služba pro mimořádné události. Výbuchy podle ní otřásly třemi čtvrtěmi Kyjeva, v několika domech vznikly požáry. Asi osmdesát lidí muselo být podle ní evakuováno. Na zasažených místech působí záchranáři a policisté, ale i psychologové, dodala služba. Na fotografiích  zveřejněných kyjevskými úřady po útoku jsou vidět ohořelé domy a automobily. Poničen byl například sklad internetového obchodu, kde bylo na směně v práci 99 osob. Nikomu z nich se nic nestalo.

Zpravodajka ČT Stomatová o situaci na Ukrajině (21. března 2024) (zdroj: ČT24)

Ruský raketový útok mířil i na Kyjevskou oblast, kde za sebou zanechal čtyři zraněné. V příspěvku na Facebooku to uvedl šéf vojenské správy oblasti Ruslan Kravčenko. Útok poškodil více než čtyřicet soukromých obytných budov, dvě vícepodlažní budovy a dvanáct automobilů, dodal.

Mykolajiv po čtyřech dnech opět terčem útoků

Ve čtvrtek ještě následoval útok na Mykolajiv na jihu Ukrajiny, při němž jedna žena přišla o život. Další čtyři lidé, tři ženy a muž, utrpěli zranění.

Mykolajiv čelil ruským raketám i 17. března, kdy si útok vyžádal nejméně jednoho mrtvého a šest zraněných. Podle ukrajinské armády, na kterou se odvolávala agentura Unian, Rusové použili stejnou taktiku jako při předchozím útoku na Oděsu, při němž zahynulo dvacet lidí. Nejprve vypustili jednu raketu, načež po několika minutách na stejné místo poslali další. Oznámil to šéf oblastní správy Vitalij Kim. Bilance ze čtvrtečního útoku nemusí být konečná, pátrání v troskách podle gubernátora pokračuje.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil útoky za teror a vyzval západní partnery k dodání dalších systémů protivzdušné obrany na Ukrajinu, včetně amerických systémů Patriot. „Tuhle ochranu nyní potřebujeme tady na Ukrajině. Od Kyjeva po Charkov, od Sumy po Cherson a od Oděsy po Doněckou oblast. Je to dost dobře možné, pokud bude dostatek politické vůle,“ podtrhl Zelenskyj.

Nedostatek střel do protivzdušné obrany je podle zpravodajky ČT na Ukrajině Darji Stomatové nyní diskutované téma. „Také západní média upozorňovala, že je možné, že ke konci března bude toto akutní problém. Ukrajinci budou schopni sestřelovat pouze jednu z deseti takových střel,“ upozornila.

Reakce USA a Ruska

Americká velvyslankyně v Kyjevě Bridget Brinková dala útok do souvislosti se středeční schůzkou zahraničních bezpečnostních poradců v Kyjevě. Rusko už v minulosti opakovaně útočilo na ukrajinská města v době návštěv zahraničních představitelů.

„Ruské vzdušné a kosmické síly podnikly útok vysoce přesnými zbraněmi dlouhého doletu na rozhodovací centra ukrajinských ozbrojených sil, logistické základny, místa dočasného rozmístění ukrajinských speciálních sil a zahraničních žoldnéřů,“ tvrdí ministerstvo obrany v Moskvě. Ruskojazyčný servis BBC podotýká, že ruský resort obrany v tomto případě stejně jako jindy tvrdí, že se ruské armádě podařilo „splnit cíle útoku“ a že „všechny objekty byly zasaženy“. To je v rozporu s informacemi zveřejněnými ukrajinskou stranou.

Ukrajina před čtvrtečním náletem pro celé území vyhlásila protiletecký poplach, píše ruskojazyčný server BBC. Ukrajinské letectvo v souvislosti s tím varovalo před starty ruských bombardérů Tu-95 a vysláním hypersonických střel Kinžal.