Bělgorodský gubernátor chystá evakuaci tisíců dětí. Reaguje na ostřelování i tlak dobrovolnických jednotek

Horizont ČT24: Výpady protiputinovských bojovníků na ruské území (zdroj: ČT24)

Ukrajinská armáda, která vzdoruje agresi Moskvy, pokračuje v ostřelování ruské Bělgorodské oblasti u hranic. Při posledním úderu zemřeli dva lidé a dva utrpěli zranění. Oznámil to tamní gubernátor s tím, že chystá evakuaci tisíců dětí a další preventivní opatření.

Gubernátor ruské Bělgorodské oblasti při obhlídce škod po ukrajinském útoku v Grajvoronském okrese oznámil preventivní evakuaci. „Dvaadvacátého března odjede dvanáct set dětí do Penzy, Tambova, Kalugy. Celkem máme devět tisíc žádostí,“ řekl Gladkov.

Školy a obchody jsou zavřené, rozdávat se budou balíčky potravin zdarma. Od čtvrtka začne platit zákaz vstupu do vybraných vesnic, hlídat je bude policie a pohraniční stráž. Taková opatření neodpovídají oficiální ruské rétorice, že se střely a drony vyslané z bránící se Ukrajiny daří úspěšně likvidovat.

Dobrovolnické jednotky pronikají na ruské území

Bělgorod a okolí dostal v posledních dnech řadu zásahů. Do Ruska navíc znovu pronikají i jednotky ruských a běloruských bojovníků na straně Ukrajiny. Legie Svoboda Rusku a Prapor Sibiř zveřejnily video, na kterém jejich členové krátce obsadili jednu z vesnic u hranice.

„Konečně jsme doma. Jak jsme slíbili, přinášíme svobodu a spravedlnost do naší ruské vlasti,“ zaznělo v telegramovém videu Praporu Sibiř.

Cílem těchto skupin je, kromě obrany Ukrajiny před agresí jejich vlastního státu, svržení režimu Vladimira Putina. Ten je teď zmínil na zasedání špiček bezpečnostní služby FSB. „Žádám vás, tak, jak tomu vždy bylo v naší historii, abyste nezapomněli, kdo jsou ti lidé. Zjistěte jejich jména. Konkrétní jména. Potrestáme je bez ohledu na to, kde jsou,“ řekl Putin.

Dobrovolnické jednotky mají podporu Kyjeva, uvedla Stomatová

„Ukrajinci podporují síly, které bojují na území Bělgorodské oblasti z jednoho jednoduchého důvodu – destabilizují situaci a přidělávají problémy ruské straně,“ uvedla zpravodajka ČT Darja Stomatová. Kyjev je podle ní může podporovat například logisticky nebo dělostřeleckými akcemi.

Jedná se však o malé jednotky, a tak je jejich tlak spíše psychologický. O jejich aktivitě je podle Stomatové také těžké získat přesné informace.

Upozornila, že se Kreml snaží útoků dobrovolnických jednotek využít. „Snaží se přesvědčit veřejnost, že se Ukrajinci účastní akcí na území Ruska. To Ukrajina odmítá,“ doplnila. Některé zbrojní systémy byly Kyjevu dodány s podmínkou, že budou použity jen na obranu a na osvobození okupovaného ukrajinského území.

Rusko samo mezitím pokračuje v útočné válce, zásahy ukrajinských obytných domů a civilní infrastruktury jsou na denním pořádku. Moskva navíc oznámila, že do konce roku výrazně posílí svou armádu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovaně žádá spojence o slíbené zbraně a náboje, které nutně potřebuje k obraně země.