TÉMA

Vjačeslav Gladkov

Bělgorodský gubernátor chystá evakuaci tisíců dětí. Reaguje na ostřelování i tlak dobrovolnických jednotek

Ukrajinská armáda, která vzdoruje agresi Moskvy, pokračuje v ostřelování ruské Bělgorodské oblasti u hranic. Při posledním úderu zemřeli dva lidé a dva utrpěli zranění. Oznámil to tamní gubernátor s tím, že chystá evakuaci tisíců dětí a další preventivní opatření.
20. 3. 2024|

Ruské pohraničí čelilo útokům. Výbuchy se ozvaly i v okupovaném ukrajinském Berďansku

V Ruskem okupovaném městě Berďansk na jihovýchodě Ukrajiny bylo slyšet několik výbuchů, informuje stanice BBC na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na fotografie a videa publikovaná na telegramovém kanálu Politika země. Představitel okupační správy potvrdil zásah v prostoru tamního přístavu, při ostřelování podle něj utrpělo zranění devět lidí. Různé typy útoků na své území oznámili i guvernéři ruských oblastí hraničících s Ukrajinou – Bělgorodské, Brjanské a Kurské.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 22:28|

Protikremelské ruské legie hlásí vpád do Bělgorodské oblasti. Podle Moskvy se daří útoky odrážet

Protikremelské legie Svoboda Ruska a Ruský dobrovolnický sbor (RDS) bojující na straně Ukrajiny proti ruské invazi a režimu Vladimira Putina ve čtvrtek prohlásily, že se pohybují směrem k městu Šebekino v ruské Bělgorodské oblasti hraničící s Ukrajinou, informovala agentura Ukrinform s odkazem na telegramové kanály obou skupin. Podle ruského ministerstva obrany ruští vojáci „ukrajinským silám“ v průniku do Bělgorodské oblasti zabránili a odrazili tři útoky, informovala vládní agentura TASS. Tvrzení jednotlivých stran není možné nezávisle ověřit.
1. 6. 2023|

Bělgorodská oblast čelila dronům, uvedl gubernátor. Hranici mají střežit zvláštní teritoriální jednotky

Ruská Bělgorodská oblast v noci na středu čelila četným útokům bezpilotních letounů, uvedl místní gubernátor Vjačeslav Gladkov. Do oblasti na začátku týdne pronikly z Ukrajiny ozbrojené skupiny, Moskva ale tvrdí, že se je podařilo vytlačit. Není jasné, zda se v místech stále bojuje. Vpád z Ukrajiny by podle analytiků mohl donutit Kreml odeslat část vojáků z přední linie před připravovanou protiofenzivou Kyjeva a oslabit ruskou obranu. Moskva navíc ve středu ohlásila, že odrazila útok bezpilotních plavidel na ruskou loď Ivan Churs u Bosporského průlivu. Z akce viní Kyjev.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 21:41|

V ruské Bělgorodské oblasti došlo ke střetům, Kyjev mluví o akci ruských partyzánů

Ruská Belgorodská oblast, která hraničí s Ukrajinou, zavedla podle tamních úřadů režim protiteroristické operace. Pojí se s ním speciální opatření a dočasná omezení. Zpráva přichází poté, co v místě došlo k bojům. Oblast hlásila ostřelování, osm lidí je prý zraněných. Kreml během dne tvrdil, že do regionu pronikly ukrajinské diverzní skupiny. Kyjev spojitost s událostmi v Belgorodské oblasti odmítl. Na několika místech podle něj měla zaútočit legie Svoboda Rusku, což jsou Rusové bojující na straně Kyjeva. Informace však nelze nezávisle ověřit.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 22:05|

Rusové po částečné evakuaci Azovstalu obnovili ostřelování, tvrdí ukrajinský velitel

Ruské jednotky obnovily ostřelování mariupolských oceláren Azovstal, jakmile skončila evakuace části lidí, kteří se v hutním závodě skrývali. Podle ruské služby BBC to v neděli večer řekl ukrajinské televizi Denys Šleha, jeden z ukrajinských velitelů v Mariupolu. Snahy o evakuaci mají pokračovat. Okupanti také raketou zasáhli přístav Oděsa. Ukrajinské síly zase údajně zničily dva ruské hlídkové čluny u Hadího ostrova v Černém moři. V ruském Bělgorodu v noci z neděle na pondělí zazněly dva výbuchy.
2. 5. 2022Aktualizováno2. 5. 2022, 22:12|