V Bělgorodu se částečně zřítila obytná budova

V ruském Bělgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova. Ruské zdroje citované agenturou Reuters v neděli večer uváděly nejméně dvanáct mrtvých a dvacet zraněných, včetně dvou dětí a tří záchranářů, na které spadla střecha silně poškozeného domu. Mluvčí Kremlu Dimitrij Peskov útok označil za barbarství. Zpravodajský server Nexta na základě analýzy veřejně dostupných informací napsal, že dům mohl vybuchnout zevnitř.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že budovu zasáhly části Ukrajinou odpálené rakety, které sestřelily ruské systémy protivzdušné obrany. Bělgorod byl podle něj terčem útoků několika druhů raket. TASS jmenuje raketové systémy Točka-U, Olcha a RM-70 Vampire. Sdělení nelze bezprostředně ověřit. K explozi došlo kolem 11:40 moskevského času (10:40 středoevropského času).

Pozdě odpoledne gubernátor Vjačeslav Gladkov uvedl, že zaměstnanci komunálních služeb na místě nainstalovali umělé osvětlení a že odstraňování trosek a pátrání bude pokračovat i v nočních hodinách. Z trosek a z míst pod nimi záchranáři vyprostili zatím 12 mrtvých a 17 živých, 11 vyproštěných je v nemocnici, oznámily úřady.

Záběry z momentu exploze, které se šíří na sociálních sítích, ukazují výbuch v úrovni přízemí budovy, po němž se zhroutí patra nad ním.

Gladkov upřesnil, že v zasaženém vchodě bylo 40 bytů. Obyvatelé sousedních vchodů se dočasně přestěhovali, část z nich zamířila do krizových středisek.

Pokud by se potvrdilo, že budovu skutečně zasáhla ukrajinská raketa, jednalo by se o jeden z nejsmrtelnějších útoků na Bělgorodskou oblast.

Ukrajina se ke sdělení ruských úřadů zatím nevyjádřila, napsala agentura Reuters. Tvrzení jednotlivých stran konfliktu obvykle nelze ve válečných podmínkách bezprostředně nezávisle ověřit.

Portál Nexta napsal, že na záběrech nikde není vidět raketa, která by letěla k domu. Podle Nextou osloveného odborníka byl dům vyhozen do povětří. „Viděl jsem mnoho obytných budov zasažených za této války a jsem si docela jist, že toto je jiný případ. Vzorec výbuchu naznačuje výbuch zevnitř budovy,“ uvedl analytik.

Události: V Bělgorodu se zřítil kus panelové budovy (zdroj: ČT24)

Ostřelování Bělgorodské oblasti

V Bělgorodské oblasti, která leží u hranic s Ukrajinou, proti níž Rusko vede agresivní válku, během neděle opakovaně platil letecký poplach. Region čelil ostřelování také v sobotu a v noci na neděli, kdy si podle místních úřadů vyžádalo jeden lidský život a 29 zraněných. Podle Gladkova bylo poškozeno na tři sta bytů v pětaosmdesáti budovách a také například nemocnice nebo škola.

Útoky na civilní cíle jsou v rozporu s mezinárodním právem. Obě strany konfliktu se z nich vzájemně obviňují. Podle Západu i mezinárodních organizací se jich však výrazně častěji dopouští Rusko, které tuto válku na jaře 2014 zahájilo a v únoru 2022 převedlo do plnohodnotné fáze.