TÉMA

Bělgorod

Bělgorodský gubernátor chystá evakuaci tisíců dětí. Reaguje na ostřelování i tlak dobrovolnických jednotek

Ukrajinská armáda, která vzdoruje agresi Moskvy, pokračuje v ostřelování ruské Bělgorodské oblasti u hranic. Při posledním úderu zemřeli dva lidé a dva utrpěli zranění. Oznámil to tamní gubernátor s tím, že chystá evakuaci tisíců dětí a další preventivní opatření.
20. 3. 2024|

Ruské rakety zabily v Oděse nejméně dvacet lidí a další desítky zranily. Po útoku okupantů jsou mrtví i ve Vinnycji

Nejméně dvacet lidí zahynulo při útoku Ruska na jihoukrajinskou Oděsu. Oznámil to předseda oblastní správy Oleh Kiper, podle kterého dalších 75 lidí utrpělo zranění. Mezi mrtvými i zraněnými jsou rovněž příslušníci záchranných složek, kteří se vydali na místo na pomoc po prvním ruském úderu, po kterém pak následoval další. Ve středoukrajinské Vinnycké oblasti zabil útok okupantů dva lidi.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 18:54|

Ukrajina při zřejmě největším dronovém útoku od začátku otevřené ruské invaze poničila nepříteli rafinerie

Ukrajinské síly uskutečnily v noci na středu zřejmě dosud největší koordinovaný dronový útok na Rusko od začátku plnohodnotné války před dvěma lety. Údery cílily na devět ruských oblastí, píše server The New Voice of Ukraine. Poškozena byla mimo jiné budova ruské tajné služby FSB v Bělgorodu. Podle některých médií ale za tímto úderem stála skupina proti-kremelských ruských dobrovolníků. Ukrajinská tajná služba SBU také zaútočila hned na tři ruské ropné rafinerie, uvedla agentura Unian. Obří rafinerie v Nižném Novgorodě musela dokonce zastavit provoz. Oběti na životech si vyžádaly nejnovější ruské údery na obytné domy v ukrajinském Myrnohradu a v Sumách.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 15:18|

Rusové zaútočili desítkami dronů i raketami. V Chersonu zabili chlapce, v Charkově zasáhli obytné domy a hotel

Rusko v noci na neděli vyslalo na Ukrajinu 49 útočných dronů, protivzdušná obrana jich 21 zlikvidovala, uvedlo ukrajinské letectvo. Na Charkov podle něj Rusové útočili i šesti protiletadlovými střelami S-300, v jejich případě se o sestřelení nezmiňuje. Město hlásí poškození obytných domů, kavárny či hotelu a na třicet zraněných, mezi nimi jsou i děti či britský novinář a členové týmu německé stanice ZDF. V Izjumském okrese v Charkovské oblasti dva lidé zemřeli. Další vlna ruských útoků pak přišla v neděli odpoledne. V Chersonu byl podle tamních úřadů zabit 14letý chlapec a další byl vážně zraněn.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 15:14|

Protikremelské ruské legie hlásí vpád do Bělgorodské oblasti. Podle Moskvy se daří útoky odrážet

Protikremelské legie Svoboda Ruska a Ruský dobrovolnický sbor (RDS) bojující na straně Ukrajiny proti ruské invazi a režimu Vladimira Putina ve čtvrtek prohlásily, že se pohybují směrem k městu Šebekino v ruské Bělgorodské oblasti hraničící s Ukrajinou, informovala agentura Ukrinform s odkazem na telegramové kanály obou skupin. Podle ruského ministerstva obrany ruští vojáci „ukrajinským silám“ v průniku do Bělgorodské oblasti zabránili a odrazili tři útoky, informovala vládní agentura TASS. Tvrzení jednotlivých stran není možné nezávisle ověřit.
1. 6. 2023|

Rusko tvrdí, že vytlačilo útočníky od Bělgorodu. Podle nich ale akce pokračuje

Západoruská Bělgorodská oblast zrušila režim protiteroristické operace, který zavedla v pondělí v souvislosti s bojem proti jednotkám, které na její území pronikly z Ukrajiny. Informoval o tom gubernátor Vjačeslav Gladkov. Ruské ministerstvo obrany už dříve uvedlo, že se ruským silám podařilo zpátky na Ukrajinu zatlačit zbytky jednotek, které do oblasti pronikly v pondělí. Přes sedmdesát bojovníků podle něj „bylo zlikvidováno“.  Velitel jedné z útočících skupin ale tvrdí, že akce pokračuje. Ve válečných podmínkách nelze taková tvrzení bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 17:04|

V ruské Bělgorodské oblasti došlo ke střetům, Kyjev mluví o akci ruských partyzánů

Ruská Belgorodská oblast, která hraničí s Ukrajinou, zavedla podle tamních úřadů režim protiteroristické operace. Pojí se s ním speciální opatření a dočasná omezení. Zpráva přichází poté, co v místě došlo k bojům. Oblast hlásila ostřelování, osm lidí je prý zraněných. Kreml během dne tvrdil, že do regionu pronikly ukrajinské diverzní skupiny. Kyjev spojitost s událostmi v Belgorodské oblasti odmítl. Na několika místech podle něj měla zaútočit legie Svoboda Rusku, což jsou Rusové bojující na straně Kyjeva. Informace však nelze nezávisle ověřit.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 22:05|

Ruským Bělgorodem otřásla exploze, podle Moskvy tam její stíhačka omylem shodila munici

Ruským městem Bělgorod ve čtvrtek večer otřásla velká exploze, která po sobě zanechala tři zraněné a škody v ulicích včetně dvacetimetrového kráteru. Uvedl to gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov. Z následného prohlášení ruského ministerstva obrany zveřejněného agenturou TASS vyplývá, že výbuch zřejmě omylem způsobily ruské vzdušné síly. Úřady dalších dvou ruských oblastí – Brjanské a Kurské – informují o dopadech dronů.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 11:23|

Na jihu Ruska hořel areál skladu ropy, média píší o útoku dronů. Podobné incidenty hlásí i další místa v zemi

V areálu ropného skladiště v jihoruském přístavním městě Tuapse v noci na úterý vypukl požár. Podle ruských médií se tak stalo v důsledku útoku bezpilotních letounů. Informovalo o tom ruské vydání serveru BBC, podle něhož incidenty s drony hlásí také další oblasti Ruska. Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu, že neúspěšně zaútočilo drony na dva cíle na jihu Ruska.
28. 2. 2023Aktualizováno28. 2. 2023, 22:00|

Ukrajina plánuje jarní protiofenzivu. Chce vrazit klín do ruské fronty na jihu a bombardovat letiště nepřítele

Ukrajina se připravuje zahájit velkou jarní protiofenzivu. Dle prohlášení zástupce šéfa vojenské rozvědky Vadyma Skibického chce mimo jiné zaútočit na letiště, sklady raket i dělostřeleckých systémů uvnitř Ruska.
27. 2. 2023|

Ruské dělostřelectvo se dle Kyjeva snaží zabránit ukrajinskému postupu. Těžké boje jsou u Bachmutu a Soledaru

Ruská armáda dál intenzivně útočí na ukrajinské pozice u Bachmutu. Těžké boje se vedou i v okolí města Soledar. Moskvou dosazená správa okupovaného Doněcku zase uvedla, že administrativní budovu ve městě poškodilo ostřelování ukrajinských sil. Terčem ostřelování se mělo stát i ruské město Bělgorod ležící nedaleko hranic s Ukrajinou.
16. 10. 2022Aktualizováno16. 10. 2022, 22:42|

Po střelbě na ruském cvičišti údajně zemřelo jedenáct lidí, kteří se měli zapojit do bojů na Ukrajině

Při střelbě ve výcvikovém středisku v jihoruském Bělgorodu nedaleko ukrajinských hranic podle ruských státních agentur nejméně jedenáct lidí zahynulo a dalších patnáct utrpělo zranění. Do vojáků, kteří údajně přijeli dobrovolně bojovat na Ukrajinu, měli začít střílet dva z nich, původem z nejmenovaného bývalého sovětského státu. Ruské agentury se odvolávají na ministerstvo obrany, podle kterého se jednalo o teroristický čin. Střelci byli zabiti, dodala ruská média.
15. 10. 2022|

Ukrajinský generální štáb potvrdil stažení z Lysyčansku. Moskva už předtím hovořila o dobytí města

Kyjev v neděli nejprve uváděl, že Lysyčansk není pod plnou ruskou kontrolou, vpodvečer ale ukrajinský generální štáb podle ruskojazyčného serveru BBC informoval, že se ukrajinské jednotky z města stáhly. Moskva už během dne oznámila, že ho její síly dobyly a tím i celou Luhanskou oblast. Rusové pak také silně ostřelovali město Slovjansk, na jehož dobytí by se mohli podle některých zdrojů soustředit v příštích dnech.
3. 7. 2022Aktualizováno3. 7. 2022, 21:58|

Život v ruské Bělgorodské oblasti plyne poklidně, tvrdí místní. Oslovení obyvatelé invazi schvalují

Moskva obviňuje ukrajinskou armádu z ostřelování ruského pohraničí v Bělgorodské oblasti. Podle jejího gubernátora dva lidé zemřeli a několik dalších bylo vážně zraněno. Ukrajina se k těmto incidentům nehlásí ani je nekomentuje. Oslovení obyvatelé Bělgorodské oblasti tvrdí, že na jejich životě invaze nic nezměnila a že počínání Moskvy schvalují. V ruském příhraničním regionu natáčel reportér ČT Karel Rožánek.
27. 5. 2022|

Výbuchy v ruských skladech prošetřuje vojenská prokuratura, mohlo by jít i o vnitřní odpor

Na ruském území dochází v poslední době k podezřelým událostem; jen v uplynulých třech týdnech jich země zaznamenala nejméně pět, když mohutné požáry zachvátily sklady munice a paliva, vojenský výzkumný ústav i významnou chemičku. Události vyšetřuje vojenská prokuratura. Jednou z interpretací jsou diverzní zákroky ze strany samotných Rusů.
3. 5. 2022|

Rusové po částečné evakuaci Azovstalu obnovili ostřelování, tvrdí ukrajinský velitel

Ruské jednotky obnovily ostřelování mariupolských oceláren Azovstal, jakmile skončila evakuace části lidí, kteří se v hutním závodě skrývali. Podle ruské služby BBC to v neděli večer řekl ukrajinské televizi Denys Šleha, jeden z ukrajinských velitelů v Mariupolu. Snahy o evakuaci mají pokračovat. Okupanti také raketou zasáhli přístav Oděsa. Ukrajinské síly zase údajně zničily dva ruské hlídkové čluny u Hadího ostrova v Černém moři. V ruském Bělgorodu v noci z neděle na pondělí zazněly dva výbuchy.
2. 5. 2022Aktualizováno2. 5. 2022, 22:12|

V ruské Bělgorodské oblasti hořel sklad munice. „Karma,“ zní z Kyjeva

V ruské Bělgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou v noci hořel muniční sklad. Informoval o tom tamní gubernátor Vjačeslav Gladkov. Podle něj nedošlo k civilním obětem ani poškození obytných domů.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 11:38|

Rusové bombardovali nemocnici u oceláren Azovstal v Mariupolu, uvedla ukrajinská agentura Unian

Rusové bombardovali nemocnici u oceláren Azovstal v Mariupolu, uvedli Ukrajinci. Liší se však jejich informace, zda pod troskami jsou, nebo nejsou lidé. Ocelárny jsou podle obránců zcela zničené a vojáci z trosek vytahují lidi. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že cílem současné operace je kompletní „osvobození“ samozvaných útvarů Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky. Na tamní frontě ruské síly obsadily město Kreminna, ukrajinský generální štáb naopak hlásí úspěšný protiútok u Marjinky. USA vidí aktuální ruské snahy na východě Ukrajiny jako předehru k mnohem výraznější eskalaci konfliktu. Tam, kde boje skončily, se sčítají mrtví, v Kyjevské oblasti našli už přes tisíc těl civilistů.
19. 4. 2022Aktualizováno20. 4. 2022, 00:07|

Hostomel a Borodjanka hlásí stovky mrtvých či ztracených lidí. Ostřelování pokračuje hlavně na východě

Za 35 dní okupace ukrajinské obce Hostomel ruskými invazními vojsky se ztratilo přes čtyři sta lidí, prohlásil šéf tamní vojenské správy. Očití svědci podle něj potvrdili smrt některých z nich, část lidí se pohřešuje. Stovky lidí zabili okupanti ve městě Borodjanka, uvedl šéf humanitárního štábu Kyjevské oblasti. V Dněpropetrovské oblasti hlásí úřady zásah ropného zásobníku, ostřelování pokračovalo v Charkově či na Donbasu. Z oblastí bojů se v úterý podle ukrajinské vlády podařilo evakuovat přes tři tisíce osm set lidí, na patnáct set z nich z Mariupolu.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 20:03|

Oděsu zasáhl raketový útok. Donbas hlásí vyšší aktivitu ruské armády

Ruské vzdušné síly zaútočily na Oděsu, podle Moskvy zničily rafinerii a zásobníky paliv. Doněcká a Luhanská oblast na východě Ukrajiny hlásí zesílené ostřelování ruskou armádou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že se nyní Moskva zaměří na ovládnutí východní a jižní části země. Rusové ostřelovali také druhé největší ukrajinské město Charkov.
3. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 01:02|

Luhanská oblast hlásí silné ostřelování, v ruském městě u ukrajinských hranic hoří sklad s ropou

Těžké ostřelování zasáhlo několik měst v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny, uvádí tamní vojenská správa. Ruské rakety mířily také na Oděsu. V ruském Bělgorodu hoří sklad pohonných hmot, tamní gubernátor viní z útoku ukrajinské vrtulníky. Kyjev útok nepotvrdil. Rusko na Ukrajinu přesouvá své vojenské jednotky z Gruzie, uvedlo britské ministerstvo obrany. Rusové by měli v pátek otevřít humanitární koridor z Mariupolu.
1. 4. 2022Aktualizováno1. 4. 2022, 23:58|