Na jihu Ruska hořel areál skladu ropy, média píší o útoku dronů. Podobné incidenty hlásí i další místa v zemi

V areálu ropného skladiště v jihoruském přístavním městě Tuapse v noci na úterý vypukl požár. Podle ruských médií se tak stalo v důsledku útoku bezpilotních letounů. Informovalo o tom ruské vydání serveru BBC, podle něhož incidenty s drony hlásí také další oblasti Ruska. Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu, že neúspěšně zaútočilo drony na dva cíle na jihu Ruska.

Požár v hospodářské budově vypukl podle BBC kolem druhé hodiny ranní a zasáhl plochu dvou set metrů čtverečních, po zhruba hodině se ho podařilo uhasit. Požár nevedl k žádným vážným následkům, uvedly místní úřady.

Telegramové kanály Astra a Baza s odvoláním na zprávy místních obyvatel napsaly, že areálem ropného skladiště v rozmezí několika vteřin otřásly dva výbuchy. Ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na záchranné služby uvedla, že v blízkosti ropného skladiště v Tuapse byl zaznamenán dron.

Telegramové kanály s odvoláním na vlastní zdroje dále tvrdí, že dva drony se pokusily zaútočit na areál ropného skladu, ale explodovaly „sto metrů od zásobníku ropy“ a poškodily budovu kotelny.

Ruské ministerstvo obrany později vydalo prohlášení, v němž viní Ukrajinu z pokusu zaútočit bezpilotními letouny na ruskou „civilní infrastrukturu v Krasnodarském kraji a Adygejské republice“. Uvedlo také, že ruská protivzdušná obrana útok „potlačila“, uvedla státní agentura TASS.

Tvrzení o útocích dronů zaznívají také z dalších míst Ruska

V noci na úterý oznámily ruské úřady nález trosek tří dronů v Bělgorodu nedaleko hranic s Ukrajinou. „Nedošlo k žádným obětem na životech, ale vznikly škody: někde byla vyražena okna, někde lehce poškozena auta,“ uvedl gubernátor Vjačeslav Gladkov. Starosta Bělgorodu Valentin Děmidov uvedl, že jeden z dronů vletěl do okna bytu.

Gubernátor Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz v úterý ráno uvedl, že ukrajinský dron byl sestřelen nad Suražským okresem poblíž hranic s Běloruskem. Podle Bogomaze nezpůsobil žádné oběti ani škody.

Šéf Adygejské oblasti Murat Kumpilov rovněž uvedl, že kolem druhé hodiny ranní byl v této autonomní republice na jihu Ruska zaznamenán výbuch u obce Novyj. Podle Kumpilova tam spadl neidentifikovaný létající objekt. Záchranáři našli na místě dopadu dva krátery o průměru asi dva metry.

Incident s dronem ohlásila také Moskevská oblast. Podle gubernátora Andreje Vorobjova bezpilotní prostředek dopadl nedaleko města Kolomna na objekt civilní infrastruktury, přičemž nevznikly škody ani nikdo nebyl zraněn. Agentura RIA Novosti uvedla, že dron byl sestřelen poblíž kompresní stanice na plynovodu.

V úterý dopoledne musel být dočasně přerušen letecký provoz nad druhým největším městem Petrohradem poté, co byl zpozorován neidentifikovaný létající objekt, uvedla RIA Novosti. Ruské ministerstvo obrany podle ní později uvedlo, že uzavření vzdušného prostoru nad Petrohradem bylo součástí cvičení protivzdušné obrany.

V neděli byl podle běloruské opozice na letišti v Bělorusku poškozen dronem ruský vojenský letoun včasné výstrahy A-50.

Rusko se obává dalších útoků

Podle médií většina útočných dronů, které v úterý letěly nad Ruskem, nezasáhla svůj cíl. Podobné případy ale nutí ruský stát a firmy investovat do obranných systémů. Chtějí tak předejít útokům podobným tomu z prosince loňského roku, kdy byly na vojenském letišti Engels náletem poškozeny bombardéry.

Kromě útoků dronů se v Rusku opakují takzvané „záhadné požáry“ bez jasné příčiny. Od loňského března jich bylo už přes devadesát, několik z nich až na Dálném východě. Obvykle hoří rafinérie a sklady, jindy třeba prázdné obchodní domy. Škody dosahují miliard rublů, k většině požárů se nikdo nepřihlásí. Ukrajina ale přiznává síť partyzánů působících na okupovaných územích i v Rusku, stejně jako vývoj dronů s doletem až tisíc kilometrů.