Moderní technologie mění válečnou strategii. Od robotických válek jsme ale daleko, říká Kraus

Horizont ČT24: Moderní technologie proměňují taktiku válčení (zdroj: ČT24)

Mobilní telefony, drony, satelitní snímky i záběry na sociálních sítích mohou prozradit polohu nepřítele. Moderní technologie tak proměňují taktiku boje. Důkazem toho je také Ruskem rozpoutaná válka. Bránící se Ukrajinci mají ve svých řadách speciální oddíl dronů, který pomáhá dělostřelectvu navádět palbu.

Modelový příběh z aktuálního bojiště: samohybné minomety Tulpan střílí obří granáty a ničí těžko dostupná místa a velké budovy. Největší minomety na světě nasadilo Rusko v Afghánistánu, Čečensku, Sýrii a teď na Ukrajině. Operovaly u oceláren Azovstal v Mariupolu a naposledy v Luhanské oblasti.

Úspěchy mocných Tulpanů v současném konfliktu využila ruská propaganda v televizní reportáži, čímž ale vyzradila polohu jednoho z nich. Brzy po zveřejnění záběrů ho Ukrajinci zničili. Pozici minometu zjistili za pomoci geolokace. Přesné místo následně potvrdil dron.

Speciální dronový oddíl ukrajinské armády vznikl už v roce 2014. „Pracujeme ve dne v noci. Pozorujeme je. Určíme jejich přesnou polohu, vplížíme se k nim a zaútočíme,“ popisuje svou práci velitel a pilot dronu z ukrajinské jednotky Aerorozvidka. Ruská armáda podle odborníků naopak v této oblasti zaostává.

U dronů je podle bezpečnostního analytika z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Josefa Krause dobrý poměr pořizovací ceny ke škodám, které mohou způsobit. „Stále se ale jedná spíše o doplněk válčení. V tuhle chvíli jsme poměrně daleko od nějakých plně dronových nebo, chceme-li, robotických válek,“ komentuje Kraus.

Satelitům nic neunikne

Informace přinášejí i zařízení na oběžné dráze. Záběry továrny Azovstal z výšky 450 kilometrů pořídil jeden ze satelitů soukromé firmy. Další satelitní snímky prozradily, že útočníci v Mariupolu kopali masové hroby.

„Tato hnědá barva je čerstvá zemina, používali buldozery, které jsme viděli na dřívějších snímcích. Jen okolo Mariupolu jsou tři masové hroby, které jsou připravené pro pět tisíc nebo i víc těl,“ popisuje snímky Melissa Hanhamová ze Stanfordské univerzity.

Majitelé firmy tvrdí, že satelitům nic neuteče. Ty malé pořídí miliony záběrů za jediný den. Větší zařízení nabízejí zase vyšší rozlišení a na orbitě vydrží čekat i pracovat mnohem déle.

„Válka na Ukrajině nám ukazuje, že zpravodajská činnost, ať už prostřednictvím satelitů nebo dronů, rychlé sdílení informací a jejich vyhodnocování je v moderním způsobu boje stále důležitější,“ potvrzuje bezpečnostní analytik.

Že nové technologie proměnily podobu válek, upozornil nové kadety vojenské akademie West Point i náčelník amerických ozbrojených sil. „Ať jste dnes kdekoli na světě, můžete být sledováni z nějakého zařízení. A jak všichni víte, co je vidět, může být zasaženo,“ konstatoval ve svém projevu před studenty generál Mark Milley.

Kraus ale připomíná, že technologie, které jsou na Ukrajině využívané, úplně nové nejsou. „To, co nyní vidíme, je jejich nové využití, nebo dostávají nového rozměru, ale na druhou stranu tady máme vždycky nějaký lidský faktor, který ty nejlepší nebo nejdůležitější způsoby například zabezpečení nebo kamufláží může zradit,“ dodává analytik s odkazem na zničení minometů Tulpan.