TÉMA

Fakulta sociálních studií

Z ulice do lavice. Univerzita hledá cesty, jak vyjít vstříc znevýhodněným studentům

Lidé, kteří si prošli bezdomovectvím nebo třeba vážnou poruchou příjmu potravy, své zkušenosti vkládají do studia na vysoké škole. Pro budoucí sociální pracovníky to může být výhodou. Ostravská univerzita se snaží nastavit systém, jak znevýhodněné studenty podporovat.
1. 11. 2022|

Moderní technologie mění válečnou strategii. Od robotických válek jsme ale daleko, říká Kraus

Mobilní telefony, drony, satelitní snímky i záběry na sociálních sítích mohou prozradit polohu nepřítele. Moderní technologie tak proměňují taktiku boje. Důkazem toho je také Ruskem rozpoutaná válka. Bránící se Ukrajinci mají ve svých řadách speciální oddíl dronů, který pomáhá dělostřelectvu navádět palbu.
24. 5. 2022|

Dezinformační scéna v Česku oslabila. Ruská propaganda ale bude sílit, říká politolog Gregor

V souvislosti s válkou na Ukrajině se objevuje řada dezinformací. Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) ministerstva vnitra doporučuje vzhledem k eskalaci ruské invaze na Ukrajině sdílet jen ověřené informace z důvěryhodných zdrojů, aktivně vystupovat proti kremelské válečné propagandě a nahlašovat nenávistný nebo nelegální obsah na sociálních sítích. Podle expertů je nyní v Česku nicméně vliv dezinformací utlumený i kvůli blokaci osmi dezinformačních webů. „Evidentně je teď dezinformační scéna ještě trochu rozhozená a nekonsolidovaná,“ míní politolog Miloš Gregor z Masarykovy univerzity.
2. 3. 2022|