Česko podle Austina poslalo Ukrajině bojové vrtulníky. Dříve zaslané raketomety už jsou v boji

České raketomety RM-70 byly nasazeny do bojů proti ruským invazním silám, objevily se první záběry jejich střelby. Zprávy o jejich předání Ukrajině se objevily přibližně před měsícem, ale dosud se neví, kolik těchto vozidel má Kyjev k dispozici. Podle bezpečnostního analytika Richarda Stojara mohou být tyto zbraňové systémy velmi užitečné. Americký ministr obrany Lloyd Austin v pondělí večer řekl, že Česko ukrajinské armádě věnovalo také bojové helikoptéry.

Austin to uvedl na tiskové konferenci po virtuálním setkání se zástupci spřízněných zemí, na němž se jednalo o další vojenské pomoci Ukrajině. Česko podle něj rovněž poskytlo Kyjevu tanky a raketové systémy - o této pomoci už se mluvilo dříve. České ministerstvo obrany nicméně v minulosti nechtělo dodávky vojenského vybavení na Ukrajinu blíže specifikovat.

Austin jmenovitě poděkoval dvěma zemím, a to Dánsku za technologii pro obranu pobřeží a České republice za „její značnou podporu, včetně nedávného darování útočných helikoptér, tanků a raketových systémů“.

RM-70 je salvový raketomet schopný zasáhnout velkou plochu, který je velice účinný „jak proti živé síle, tak proti lehčím cílům“, proti těžké obrněné technice ale efektivní není, říká Stojar. Jde o zbraně starší konstrukce, které byly již z aktivní služby v české armádě vyřazeny, i tak jde ale podle něj o velmi efektivní bojový prostředek.

„Jak ukázal ukrajinsko-ruský konflikt - i jiné konflikty z nedávné doby - tak bojové prostředky tohoto typu stále mají své místo v armádách a stále jsou poměrně efektivně nasazovány,“ vysvětluje Stojar.

Studio ČT24 - České raketomety na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ukrajinský server Defense Express porovnal RM-70 s ruským protějškem BM-21. Oba využívají rakety stejné ráže 122 milimetrů, liší se však podvozky: český jezdí na tatrovce v uspořádání pohonu 8x8, ruský na šasi kamionu Uralu.

Podvozek Tatry umožňuje k raketometu umístit systém automatického nabíjení, a to celým palebným průměrem, tedy dalšími 40 raketami. Jejich nabití do raketometu trvá za pomoci hydraulického systému jen pár minut, zatímco ruční nabíjení BM-21 klidně zabere i hodinu. Výrazné zkrácení času nabíjení je mimořádně důležité v boji zaměřeném na umlčování nepřátelské palby, napsal ukrajinský server. 

Raketomety RM-70 vznikly ještě v bývalém Československu, původně na šasi T-813 Kolos, v modernějších verzích využívá podvozek T-815. Raketomety se vyráběly v Dubnici nad Váhom. Na Slovensku později vznikla i modifikace, která využívá americké rakety.