TÉMA

Alexandr Bogomaz

Ruské pohraničí čelilo útokům. Výbuchy se ozvaly i v okupovaném ukrajinském Berďansku

V Ruskem okupovaném městě Berďansk na jihovýchodě Ukrajiny bylo slyšet několik výbuchů, informuje stanice BBC na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na fotografie a videa publikovaná na telegramovém kanálu Politika země. Představitel okupační správy potvrdil zásah v prostoru tamního přístavu, při ostřelování podle něj utrpělo zranění devět lidí. Různé typy útoků na své území oznámili i guvernéři ruských oblastí hraničících s Ukrajinou – Bělgorodské, Brjanské a Kurské.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 22:28|

Kyjevská oblast hlásí raněné, nálety pokračovaly šestým dnem

Ukrajina již šestý den v řadě čelila nočním ruským útokům. Letecký poplach byl v zemi vyhlášen poté, co ruské bombardéry nad Kaspickým mořem vypustily střely s plochou dráhou letu mířící na ukrajinská města. Výbuchy se opět ozývaly i v Kyjevě. Protivzdušné obraně se podařilo sestřelit více než třicet dronů a raket. Kyjevská oblast hlásí dva zraněné včetně jednoho dítěte.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 12:53|

Ukrajinci vytlačili Rusy z některých pozic v Bachmutu, řekl velitel

Ukrajinské protiútoky vytlačily ruské síly z některých okupovaných pozic v Bachmutu v Doněcké oblasti, tvrdí velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj. Připouští zároveň, že situace ve městě, které se už řadu měsíců snaží dobýt ruská vojska, zůstává složitá. Rusko v noci na Ukrajinu útočilo raketami, zásahy hlásí například město Pavlohrad.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 21:25|

Ruským Bělgorodem otřásla exploze, podle Moskvy tam její stíhačka omylem shodila munici

Ruským městem Bělgorod ve čtvrtek večer otřásla velká exploze, která po sobě zanechala tři zraněné a škody v ulicích včetně dvacetimetrového kráteru. Uvedl to gubernátor Bělgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov. Z následného prohlášení ruského ministerstva obrany zveřejněného agenturou TASS vyplývá, že výbuch zřejmě omylem způsobily ruské vzdušné síly. Úřady dalších dvou ruských oblastí – Brjanské a Kurské – informují o dopadech dronů.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 11:23|

Moskva viní Kyjev z diverze ve svém pohraničí, Ukrajina útok na ruské území popřela

Rusko tvrdí, že vojáci jeho národní gardy bojují s příslušníky dvou ukrajinských diverzních a průzkumných skupin, kteří pronikli do ruské pohraniční Brjanské oblasti. Kyjev útok na ruské území popřel. Podle videa na sociálních sítích se k odpovědnosti za akci přihlásila ruská protirežimní skupina Ruský dobrovolnický sbor. Pravost videa, stejně jako tvrzení stran, není možné bezprostředně nezávisle ověřit.
2. 3. 2023Aktualizováno2. 3. 2023, 18:50|

Na jihu Ruska hořel areál skladu ropy, média píší o útoku dronů. Podobné incidenty hlásí i další místa v zemi

V areálu ropného skladiště v jihoruském přístavním městě Tuapse v noci na úterý vypukl požár. Podle ruských médií se tak stalo v důsledku útoku bezpilotních letounů. Informovalo o tom ruské vydání serveru BBC, podle něhož incidenty s drony hlásí také další oblasti Ruska. Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu, že neúspěšně zaútočilo drony na dva cíle na jihu Ruska.
28. 2. 2023Aktualizováno28. 2. 2023, 22:00|