Ukrajinci vytlačili Rusy z některých pozic v Bachmutu, řekl velitel

Ukrajinci údajně vytlačili okupanty z části Bachmutu (zdroj: ČT24)

Ukrajinské protiútoky vytlačily ruské síly z některých okupovaných pozic v Bachmutu v Doněcké oblasti, tvrdí velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj. Připouští zároveň, že situace ve městě, které se už řadu měsíců snaží dobýt ruská vojska, zůstává složitá. Rusko v noci na Ukrajinu útočilo raketami, zásahy hlásí například město Pavlohrad.

V Bachmutu podle Syrského pokračují intenzivní boje. „Nepřítel vedl četné útoky a snažil se prolomit obranu našich pozic v několika směrech,“ popsal Syrskyj podle telegramového účtu armádního mediálního střediska s poznámkou, že Rusové v této snaze neuspěli. Rusko posílá do útoku nové jednotky, ale navzdory jeho značným ztrátám se mu nedaří město ovládnout, sdělil ukrajinský velitel.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v neděli podle státní agentury TASS prohlásil, že okupanti během dne získali kontrolu nad čtyřmi bloky na západě Bachmutu. Moskva už dříve tvrdila, že ovládá většinu tohoto východoukrajinského města.

Invazní síly v Bachmutu zaznamenávají postupně zisky, ale podle ukrajinské armády je stále možné dodávat obráncům jídlo, munici a léky, protože obránci kontrolují zásobovací trasu skrz obci Ivanivske.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2023)

  • 23:59

    On-line pro dnešek končí. Děkujeme za pozornost. Budeme v něm pokračovat opět ve čtvrtek ráno.

  • 23:00

    Ukrajinský parlament schválil zákon, který oživuje rozsáhlou privatizaci a umožňuje pronajímat státní majetek až na pět let soukromým subjektům. Zákon také umožňuje Státnímu fondu majetku Ukrajiny (SPFU) spravovat sankcionovaná aktiva, uvedl SPFU ve zprávě na webu.

  • 22:34

    Spojené státy připravily pro Ukrajinu novou dodávku munice do systémů protivzdušné obrany Patriot, střel do raketometů HIMARS a dalšího vybavení. Oznámil to Bílý dům, který představil nejnovější balík vojenské pomoci pro zemi bránící se už déle než rok ruské ozbrojené agresi. Podle Pentagonu činí hodnota přislíbeného materiálu až 300 milionů dolarů (přes 6,5 miliardy korun).

Generální štáb v pondělní ranní svodce informoval o odražení šestatřiceti ruských výpadů u Bachmutu, Marjinky a Avdijivky.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová v neděli večer podle serveru Ukrajinska pravda uvedla, že ruským vojákům se za uplynulý týden podařilo v některých oblastech dosáhnout „nevýznamných“ územních zisků, ale ukrajinské obranné síly znovu získaly své pozice. U Lymanu nepřátelské síly snižují aktivitu, jelikož jsou díky aktivní obraně ukrajinských jednotek neúspěšné, sdělila Maljarová. Nejtěžší boje jsou podle ní u Bachmutu a Marjinky.

Noční bombardování

V noci Ukrajina čelila ruským raketám. Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj hovořil o tom, že v Rusku vzlétlo celkem jedenáct strategických bombardérů Tupolev Tu-95, které vypálily osmnáct raket Ch-55 a Ch-101. Patnáct z nich se protivzdušné obraně podařilo zlikvidovat, včetně všech, které mířily na Kyjev.

„(Podle předběžných informací) nebyly zaznamenány žádné oběti mezi civilním obyvatelstvem ani zničení obytných objektů či infrastruktury,“ uvedla správa metropole.

Rusko v noci zaútočilo i na další ukrajinské regiony, výbuchy hlásila například Dněpropetrovská oblast. Tamní město Pavlohrad bylo v noci zasaženo dvakrát, poškozen byl mimo jiné průmyslový podnik, dvě desítky bytových domů a také přes dvacet soukromých budov, řekl místní činitel Mykola Lukašuk. V centru města úder rozbil okna ubytovny chemického závodu, uvedla agentura Reuters. „Dvě ženy ve věku 45 a 55 let jsou na jednotce intenzivní péče,“ napsal Lysak na Telegramu.

Podle oblastního šéfa Serhije Lysaka ukrajinská protivzdušná obrana sedm střel zlikvidovala. „Ale jsou i zásahy,“ poznamenal činitel. „Dvě ženy ve věku 45 a 55 let jsou na jednotce intenzivní péče,“ napsal později Lysak, když informoval o zvýšeném počtu zraněných. Dřívější informace hovořily o 25 zraněných.

Podle serveru The Guardian ruské střely v Pavlohradě zasáhly také sklad munice v železničním depu, a to ve zjevné snaze zpomalit přípravy Kyjeva na jeho všeobecně očekávanou protiofenzivu. Video na sociálních sítích ukazuje sekundární detonace uprostřed požáru na místě úderu, upozorňuje britský web. Rozsah ohně v Pavlohradě podle něj naznačuje, že Rusko možná zasáhlo důležitý sklad zbraní.

O zásahu vojenských cílů v Pavlohradě v neděli večer hovořil rovněž zástupce Ruskem dosazených úřadů v okupované Záporožské oblasti Vladimir Rogov (v ukrajinském přepisu Volodymyr Rohov).

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov ve svém přehledu o vývoji bojů prohlásil, že ruská vojska v noci podnikla vzdušné údery na objekty ukrajinského vojenskoprůmyslového komplexu a narušila provoz podniků vyrábějících zbraně, munici a vojenskou techniku. „Všechna určená zařízení byla zasažena,“ citovala jej kremelská agentura TASS. Konkrétní místa podle dostupných informací mluvčí nejmenoval.

Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko mezitím uvedl, že noční útoky způsobily značné škody na energetické infrastruktuře. Údery podle něj nepoškodily elektrárny, ale napáchaly škody na distribučních sítích. Někteří odběratelé ve městě Dnipro a v Dněpropetrovské oblasti proto byli bez proudu, sdělil ministr podle webu Ukrajinska pravda. Problémy s dodávkami elektřiny se objevily také v Chersonské oblasti.

Požár na Krymu

Mluvčí ukrajinského jižního velitelství Natalija Humenjuková se vyjádřila k obrovskému požáru, který v sobotu zachvátil velký zásobník paliva v přístavu Sevastopol na Ruskem anektovaném ukrajinském poloostrově Krym. Podkopání logistiky nepřítele je příprava na ukrajinskou protiofenzivu, která se všeobecně očekává, konstatovala podle webu Ukrajinska pravda Humenjuková.

Kyjev se k zodpovědnosti za požár přímo nepřihlásil, ale podle ukrajinské vojenské rozvědky oheň zničil přes deset nádrží s ropnými produkty o kapacitě asi 40 tisíc tun, které byly určené pro ruskou Černomořskou flotilu, jež má v přístavu základnu. Ruské úřady hovořily o menších škodách. Podle tamního proruského činitele Michaila Razvožajeva požár způsobil útok bezpilotního letounu.

Informace znepřátelených stran v podmínkách války je obtížné ověřit z nezávislých zdrojů.

Exploze v Rusku

Explozi hlásí také ruská Brjanská oblast, která s Ukrajinou sousedí. „Neidentifikované výbušné zařízení explodovalo na 136. kilometru na železniční trase Brjansk-Uněča, v důsledku čehož vykolejila lokomotiva,“ poznamenal gubernátor Alexandr Bogomaz. Z incidentu, který si nevyžádal oběti na životech, nikoho neobvinil.

Ruská Brjanská oblast sousedí se severní částí Ukrajiny a také s Běloruskem. Podobně jako například Belgorodská oblast i tento region od ruské invaze do sousední země poměrně často hlásí ostřelování nebo útoky bezpilotních letounů na své území.

Gubernátor Leningradské oblasti Alexandr Drozděnko zase prohlásil, že přes noc bylo v tomto regionu vyhozeno do povětří elektrické vedení a nedaleko dalšího se našlo výbušné zařízení. Z incidentu rovněž nikoho neobvinil, na místě pracují agenti tajné služby FSB.